烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 我的製成品 [Part 2]

Coolpig,
無問題的,你用幾多都得∼
blueberry唔駛起皮架∼
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

男爵府

Honney,

咁係咪就咁張blueberry切開一半呢? 我覺得blueberry同埋Cherry都會好香呀 不過, 第一次試, cheap cheap地用住奇異果算啦...~ 

子爵府

我未試過奇異果,唔知work唔work呀∼
藍莓我朋友成粒浸的∼
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

男爵府

咁, 等我做奇異果白老鼠啦...~

男爵府

honney

我返黎啦,出面好大風呀,你知唔知幾攪笑頭先買完餸返黎見到有班太太要扶住度押企左向押口行唔到出去班馬線個度,好在我夠don位重企得穩咋。

頭先向街市又係見到d榴連好靚都想買黎試下浸,不過又唔知得唔得,所以無買到,你地有無人試呀??

子爵府

Kae,

我都好驚呀,係屋企都感受到好大風呀

我覺得榴槤唔得架,不如比我食好過啦

子爵府

hi all,

我黎報到啦~~

榴槤,我都好想食呀,但而家唔食得呀~~

我屋企都o彭o彭聲呀~~

Honney,

你的墨魚丸好鬼正呀,my favourite~~

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Honney 寫道:
bybyma,

d包包好正呀,我今日係吉之島見到edam cheese賣$8/100g~

mclam,

太軟身可能係水份多得濟,你可以加多少少粟粉呀下次∼

THANKS!!

冇黎幾個鐘, 轉左新地盤添!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

子爵府

Monogram,

d墨魚丸真係好正呀,係枱面識彈彈下架

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Honney 寫道:
Monogram,

Honney,

整既材料同步驟, 煩唔煩架?

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

子爵府

mclam 寫道:
Honney,

唔煩,只係用攪成漿既墨魚,加少少生粉,鹽,胡椒,糖,再撻到起膠就得架啦∼

子爵府

Honney 寫道:
Monogram,

Honney,

你咁樣講仲更加引到我不得了,有無淨底一粉比我食呀~~

子爵府

Monogram 寫道:
[quote]
Honney 寫道:
Monogram,

Honney,

你咁樣講仲更加引到我不得了,有無淨底一粉比我食呀~~
[/quote]
你依家食唔食得架 :mrgreen:

男爵府

真係浸開有條引,我又剛啱浸左樽壽桃,唔知食左用壽桃酵母0既包包會唔會長命d架呢?? 咁樣睇好似蘋果???

子爵府

Kae,

d水最好浸過生果面,唔係好易發毛架∼

男爵府

honney

咁蝦丸係咪同墨魚丸一樣咁整呀?? 我好鐘意食墨魚滑,你識唔識整呀??

男爵府

Honney 寫道:
Kae,

d水最好浸過生果面,唔係好易發毛架∼

哦!! 我拿拿聲去加少少水先。thxs

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Honney 寫道:
[quote]
mclam 寫道:
Honney,

唔煩,只係用攪成漿既墨魚,加少少生粉,鹽,胡椒,糖,再撻到起膠就得架啦∼[/quote]

Honney, 通常你用大墨魚or小墨魚架? 你一次買幾多? 可以整到幾多?係咪將d墨魚放入攪拌機攪, 要攪到乜野程度? 攪完之後加埋調味料, 將佢"初"完就得?如果唔食住, 係咪將佢整熟放冰箱or就咁放冰箱?

子爵府

Honney,

墨魚丸食得呀~~

我頭先買左丸丸本書啦~~

大宅

Hi honney,
Sounds so simple wor, but 撻 how long to 起膠 le ??

Hi kae,
hope you can get a good result !!!

Hi monogram,
where you get the book ar ??
xx aggie xxxx

首頁

尾頁

跳至