自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

乜不嬲唔係已經有資助咩?我見明愛,小童群益會,青少年中心......啲機構每次派活動嘅書仔;唔係有分兩個收費同津貼名額,就係有優惠喎.呢啲都唔算?

Ivy07  佢地要的係錢錢,他們要自己選擇私人的補習班或課外活動  發表於 11-8-29 09:40

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

男爵府

應該一次過申請全包。

waibobo  包埋死:;pppp:  發表於 11-8-29 11:36
waibobo  包埋佢生仔!!!  發表於 11-8-29 11:35

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

公爵府

LittleMss 發表於 11-8-29 04:23
離哂譜, 仲衰過乞衣同強盜! 遲D連哋D仔女大咗無錢嫁娶, 話影響絕子絕孫都出嚟遊行攤大板問政府攞錢架喇!:;p ...

點只呀???係咁生係咁生,無錢都生五六七八個都要賴正苦,
因為正苦無俾錢佢地買避孕套,
所以正苦要負責包生養死莽

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

睇到這d新聞就起
我都想比多d課外活動比我仔呀 ....
我咪又係參加社區中心個d ...
(貪心鬼 )

htts  Me 2.  發表於 11-8-29 09:45

子爵府

畀面勳章

昨晚正好同仔仔一起睇新聞, 即刻現場進行教育

話你想要取什麼, 應先問自己為社會做過啲咩?而唔係伸手問人要呀, 同乞衣有咩分別?

有一個話去社區中心報名一年都沒通知, 咁, 你有無問過? 咁多社區中心. 點解你只申請一間? 講真社區中心的課外活動, 政府已經出咗資助, 仲想點呀?

送比佢哋四個字: 貪得無厭

大宅

真不明白, 小朋友學習主力都是在學校學的. 想參加課外活動, 不妨參加童軍, 不用每個月俾錢 ( 我諗咋 ), 學習既範疇又全面. 唔駛吓吓學 D 每個月都要俾 $$ 既課外活動既嘢.

唔駛吓吓要學琴, 學跳芭蕾舞同參加遊學團既. 要學習, 自己可以教佢好多. 得閒帶佢哋去吓香港既博物館, 太空館同科學館, 每個館都可以消磨到一日. 咁唔喺仲好過參加嘜嘜興趣班咩 ?

要學習, 方法有很多. 唔喺人哋學嘜, 自己小朋友就學嘜既. 我個小朋友都無學琴, 學跳舞, 放假時我同佢週圍去行吓, 傾吓, 去吓博物館, 不知幾開心.

侯爵府

BK Milk勳章

好多時學校老師放假會攪活動, 有個時又話要返鄉下, 無個時又話無, 佢地放假咪淨係識返鄉下,

侯爵府

吾係話要睇少人,我以前細個都係乜都無,想要嘅大個努力賺啦,如果低下層同中高層人仕一樣乜都有,佢哋出向聲就有,我哋好努力賺錢之後付出去先有,咁我哋d仔女睇到仲會吾會努力學習,努力工作呀

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

幾十名基層家長及學童遊行到政府總部,爭取學童享有課外活動的資助。
代表由遮打花園出發,舉起標語及叫口號,希望政府於學生資助制度內,增設課外學習津貼,而不是透過現行的審批,令到部份家長及學童未能受惠。
代表說,課外活動已成為學習課程的一部分,基層學童缺少課外活動,會影響他們的發展及將來就業。

就係因為基層家長及學童覺得"課外活動已成為學習課程的一部分",所以現在的學校已有安排很多課外活動比學生,而且"基層學童"係唔需要比錢或以超優惠價報讀啦,咁都唔知足

伯爵府

畀面勳章

沒完沒了。

男爵府

完全不知所謂

子爵府

男爵府

好媽媽勳章

回覆 marryhk 的帖子

無能力咪唔好生囉

大宅

由細到大總覺得課外活動係有錢人的玩意, 例如有錢先可以去學琴, 無錢咪無得學. 無諗過呢樣野都可以上街抗議.

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

waibobo 發表於 11-8-28 19:31
學校本身就有課外活動架啦,他們想要咩活動?想學琴定芭蕾舞SO CRAZY

...

佢地要高檔d既.........要自己帶去學既...........學校個d好多時放學就玩.太晏番屋企唔好喎..但咁旱又唔係做咩...都係放哂係公園姐..........,同埋學校個d佢地根本唔使錢架啦.又唔玩.............

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我都睇到嘆晒氣
睇到d小朋友比大人推出嚟又嗌又叫晒口號咁
佢地未學識課外活動d嘢
就已經第1時間學識第日大個咗去攪遊行 r 著數
真係好既學唔到
衰既就做到足
無眼睇 mouth:

首頁

尾頁

跳至