自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

agree!!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

agree,傳媒推波助瀾,不作分析查究...

大宅

好同意下文:

甚至係主謀tim...
如果唔係佢地是非不分...嘩眾取寵...選擇性發放新聞..
不中肯...跟政棍口水尾..
小事化大

挑撥離間...煽風點火..
歪理當真理

唔單止咁! 仲有以前我睇的東X日X! E家......

1. 好以將風月版放係頭條/娛樂版咁! 驚死你地睇唔到而賣少咗紙
2. 新聞MUG唔係報導比讀者知( 除咗社評之外)然後由讀者自己判斷GA咩?
而家係作為記者的將新聞經佢個人消化之後當社評咁"報導"比讀者知!!!
(同講緊的洗腦式德育課有mug 分別?)
我讀書唔多但仲明是非黑白, 唔使佢地去解讀我知!
3. 只要係對頭報紙一有負面新聞, EVEN 係鷄毛蒜皮都好, 都係落頭版(MUG 頭版唔係好值$ GE 咩?)
4. 只要係能引起較為基層的公眾有回响的, 便會大事報導, 可能又想多賣几份紙...(唔知佢係咪諗住基層人多D, 多人鍾意睇D呢?) e.g 不論政府做mug 都係唔啱! 平心而論當權者是有不足處, 但未至於死罪.
5. 報導唔係中立GE 咩? 主編係咪有問題才到如此地部? 而家的新聞行業同以前的大有分別了!
6. 默默分化社會, 佢地有無良心地諗吓點解今日ge hk 咁多怨氣! 日日講同一個topic, 無理性分析! (6千蚊單新聞- 有得派又罵, 無得派又罵) 公公婆婆講我能理解, 但佢地又踩多一腳我真係唔明???

可悲!

edunpx  agree~我都唔再買生果~東X現在~唉死神之筆  發表於 11-8-30 15:03

公爵府

回覆 縉媽 的帖子

講得好岩..
不論報紙, 電視台甚至電台的時事節目..
主持人都係同一嘴臉..
但從來沒有人反應一下我們的心聲...我們的意見.
好彩總有討論區比我地發表我地既真正想法..
雖然唔會有傳媒會報導真相..

WChan  係, 好彩依家有網絡平台, 消息流通得快, 唔係真係比人瞞騙.  發表於 11-8-30 16:23

男爵府

好似今日 有份報紙頭板講派 $ 混亂擾民,大佬,一早已有宣傳,唔駛排隊,可以搵人幫手交表。但 D老人家心急,你地又幫手鬧政府,想點!係唔係想要特手親手續家續戶派數舊錢比你好唔好?

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

agree

大宅

同意呀!

大宅

同意呀!

男爵府

little_doll 發表於 11-8-29 12:53
非常同意,
報章成日將d低下層的 慘 / 窮 / 食隔夜餸 / 冇錢參加課外活動 / 冇錢遊學 / 冇得一個月食一次麥 ...

係呀係呀.... 日日都搵到呢類人喊苦喊忽咁話無錢....

水晶宮

這樣的傳媒和政黨是誰養大養肥的
一個巴掌拍不響
今天的果是昨日種下的因
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

題外話, o個單青龍頭海灘殺人案, 生果報話疑犯可能坐51x由深水埗去青龍頭, 其實應該係有52x號巴士(得幾架巴士到), 唔做好research就唔好寫.... 就係咁, 可想而知佢地每日作幾多o野.... 唔係報告新聞, 係作野新聞!!!

pigtwo  唉....作新聞已經係佢地既強項!  發表於 11-8-29 16:30

子爵府

TOTALLY AGREE!!!!

依家入職報紙既要求係咪好低? 點解D質素咁差!!!

男爵府

夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

little_doll 發表於 11-8-29 12:53
非常同意,
報章成日將d低下層的 慘 / 窮 / 食隔夜餸 / 冇錢參加課外活動 / 冇錢遊學 / 冇得一個月食一次麥 ...
係呀~你講個d就可以睇兩三日,咁我地大肚mama去"平靜地"示威 表達不滿,講左幾多日呀?唔通我地就唔夠人地慘,就講完就算,又唔會follow up,真係大細超呀!!!!!!!!!!!!!!!!

happybobobaby  Support!!!  發表於 11-8-29 16:37

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 pigtwo 的帖子

議員係主謀,傳媒係幫凶,後生仔係比佢地利用,作為大人,作為父母,一定要讓孩子認清對錯,不要被人利用,推佢地係前面,死就死佢地,班議員就係後面嘆紅酒,食牛排,真係有事起來,就話唔關佢地事,全身而退。

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 pigtwo 的帖子

佢地講來講去都係個D,好明顯仲係同一口徑,政黨一句歧視,就個個話歧視,個政黨一句地產霸權,就個個講地產霸權,一句言論自由,又個個講,絕對沒有反對的聲音,只有佢講,無人講,霸權又極權,成班擦鞋仔,狗到無朋友, 但真係有人聽到如癡如醉,係話死未‧

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

今晚tbb"鏗鏘集"又講d人無$參加課外活動點慘

侯爵府

對香港的將來越黎越灰

禁止訪問

子爵府

香港咁多傳媒,有電視台(四間),電台(三間),報紙,免費報,雜誌,立場不一,老闆不同,全部一齊喧染,一齊作大?未免難以理解吧,香港最最可貴是言論百花齊放,好像BK,不會一言堂

大宅

pigtwo 發表於 11-8-29 12:05
甚至係主謀tim...
如果唔係佢地是非不分...嘩眾取寵...選擇性發放新聞..
不中肯...跟政棍口水尾..
超級超級同意!!!!!!!!!

首頁

尾頁

跳至