自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

i have the same view as you.

The only thing I think it was quite crazy was 沙灘玩要幾百蚊.

大宅

eeb 發表於 11-8-31 15:46
d小朋友同遊客講英文,都叫有板有眼。有個小妹妹都講要努力學好英文,呢part都好正面。

我睇到呢 part 都讚好...而且覺得佢地 d活動都唔係咁差啫...要有專人帶去機場問遊客野,我地班中產係要俾好貴既課外班先可以做到!所以響呢點,佢地反而幸福過我地!

6299daside  agree,其實唔錯  發表於 11-9-1 11:17

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

gemiling 發表於 11-8-31 18:54
i have the same view as you.

The only thing I think it was quite crazy was 沙灘玩要幾百蚊. ...

I really do think we shouldn't fail the children just because of their (may be) irresponsible parents, but to educate them and show them something good in this world and how hard-working with righteous mind is rewarding!
Their parents may be taking advantage of the welfare system which is full of loopholes, but the children are innocent!

gemiling  totally agree...  發表於 11-9-1 10:57
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

eeb 發表於 11-9-1 10:18
I really do think we shouldn't fail the children just because of their (may be) irresponsible paren ...
everything has a good side and a bad side.

Welfare system is a must, as a lot of unfortunates are depending on it for their lives.. IF we are going to clam down the system just because there are part of the public who are misusing it.. then what is going to happen to the people who really needs it? They maybe sadly being excluded as they may also not meet the tighter requirement.

I must say, in Hong Kong, the percentage of people misusing the system is not particularly high when compare to overseas. Just that the media is paying a lot of attention to it (as stories like these sell) and causing the uproar in the public.
I also complain about the high tax I have to pay, but look around the world, HK is already one of the place with lowest tax (that's why expats like to work in HK and SG). Also when I think about it, at least I am capable to pay tax, that makes me feel fortunate...

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我只係覺得1200蚊玩8個暑期活動,其實係唔係真係需要呢???同埋我見到有個肥仔,之前係訪問過佢,佢阿媽只會俾張八達通佢返學,如果佢用多左錢,咁佢就要行路返學同埋放學,但個日訪問,我見到佢玩梗PSP!!咁究竟佢又係唔係真係咁窮呢??認真既,我有錢時都會買,但而家冇錢,已經將所有野賣晒!!咪又係咁過!!仲有買電腦既問題,我記得好似係傾梗,一個月佢地可能只係俾好少錢就已經可以有上網同埋電腦!!其實已經好足夠!!我唔會話佢地博同情,我反而可以用呢D事黎話俾我既小魔怪知,佢地有幾幸福!!我認同佢地要起多D公屋同埋15年免費教育!!但唔認同佢地成日話自己好窮,好老實,住板間房,假設佢拎綜援,一樣有津貼!!
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

翡翠宮

回覆:請問可以有不同意見嗎? 關於鏗鏘集

而家啲社工原來都咁不知所謂

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

大宅

星期日中午有個辯論, 咁啱個題目叫 "貧窮係會一代傳一代". 睇完全集, 我有一個大問號.

1. 明知自己"咁窮", 生乜鬼?
2. 生仔唔洗錢養?
3. "咁窮", 唔生! 咪唔會一代傳一代囉?!

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

我對一個晨早排隊的媽媽, 無特別唔鍾意. 我睇個時重覺得佢係我地一般本地媽媽. 佢會係: 唔係好有錢, 咪排康民署的安動囉. 我覺得佢會思想, 佢會諗下自己無錢, 但重可以諗下點做, 讓個仔開心.
但另一個去沙灘的母子, 我就無好感. 唔係好睇到個媽媽點樣努力, 佢只係諗下點買恤衫可以用幾年, 但無諗方法找平價活動俾阿仔玩. 我唔係好肯定佢係咪窮到咁. 不過我覺得佢小朋友有點脾氣(捉蟹的一幕), 佢好似都小學喇, 但重唔係太明父母的情況.倒不如社工開課程教這些父母如何教小朋友喇, 同教小朋友提升social skills, EQ喇.

[個人意見, 不喜勿插]

侯爵府

最衰就係個死人屍厲山, 不停灌輸d不良意識俾d新移民,教佢哋攞呢樣攞嗰樣, 又利用d小朋友

子爵府

eeb 發表於 11-9-1 10:18
I really do think we shouldn't fail the children just because of their (may be) irresponsible paren ...

I think people is annoyed not because of the kids but to their parent. Also, to implant a correct value system is the responsibility of their parents. Yet, their parents and social workers are trying to exaggerate their shortage but not treasure what they want.

Thus, I would say those people complaint on the programme do have a very good point. It dosen't help the general public but polarize them afterall.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

"屎泥山"
塵歸塵, 土歸土, 屎歸屎, 泥歸泥, 妳快D 返返去自己的地方, 唔好再去訓練小朋友做乞兒

男爵府

家長會找資源係值得鼓勵,但係唔係要參加 8個暑期活動至係愉快的暑假呢?
我兩個小朋友加埋都無參加8個喎,如果要任自己擇唔駛等抽,我諗香港好多家庭都唔係咁易應付...。

話無課外活動難以競爭,唔好話我地成長的年代,就講我女,初小時都係得兩三樣,其中一樣係童軍HK$240半年,到高小係因為學校揀入校隊至多一/兩樣,我仲要經常勸佢要量力而為,因為參加得就要盡力,就要放時間練習,呢個係責任。而我女成績都OK,舊年平均分全班第一,我唔認同課外活動同學業有相等的關係。

往年暑假我多數都CUT晒佢地D課外活動,同佢地玩,唔覺要好多錢,附近公園,圖書館,沙灘、星期三免費博物館、郊外都係幾十元車費,自己帶水,帶三文治。難委個媽咪話要幾百元,得你生活係香港咩。如果唔識去,唔知點可以慳D...D社工咁得閒,教佢地做D不分是非黑白的街頭劇,點解唔俾D資料或幫佢地組織去呢?再唔係問下我地呢D"所謂中產"的媽咪,大把人會教你。

你地都叫慘,咁我地D交左2X年稅,無政府樓住、無時間排政府醫療、為左揀間心儀的學校,連學卷都無的家庭,又算慘唔慘呢?你地參加社區的活動,好多時都係免費或半價,咁我地呢?我夠識D交緊萬元學費讀私校,每月俾緊十萬八萬去"栽培"小朋友的家庭,唔通我又話政府歧視我地咩。你知唔知人地父母年輕時,付出幾多努力、時間去讀書工作?我識的其中一個爸爸,到而家都係每日08-02/03咁工作,請問你地呢D時間做緊乜呢?如果唔駛交咁多稅去養你地,可能佢可做到24點就OK。

唔好再係鏡頭前扮慘扮可憐啦,我只係知道,朝早飲茶時,坐房的(要多D茶錢),十圍有八圍都係97後的新移民,佢地的話題除左老公仔女,最主要的係:點可以快D攞公屋,點申請綜緩,點幫親友落黎生仔,大陸間屋點點點,昨天打牌點點點,同D股票點點點......

我覺得我慘好多LAW!!!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我覺得E集真係一D 新聞價值都冇.

個班所謂的社工, 帶小朋友去揾下咩活動自己冇資格參加(要錢個D) 目的係咩??用意係咩?????

我地有錢比自己的仔女去學野, 去旅行, 個D 錢係偷去老笠返來嗎??

再講, 我覺得個班細路的暑假充實過我個囡. 日日有中心去玩

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至