想生BB

跳至

首頁
34567...33

尾頁

大宅

Re: 有冇姊妹做咗或將會做IVF,請分享一下!

差唔多每日都要去醫院?咁要返工點算呀?唔可以日日都請假.請問你們有返工嗎?我最擔心就係呢個問題.

別墅

返工嘅話, 就早點去, 因為佢哋7:30開始嘅啦.如果拿點針返去打就唔使日日去, 可以隔幾日去一次.

洋房

kittyang & ling chai
你們安排做 ivf 之前有冇做腹腔鏡呀?我亦想問d針葯幾多$呢?

別墅

kittyany & doris,

我想問價錢差多少呢?(搵屋企附近嘅醫生打&自己打)

另外,我本來9月份開始打針,點知自然bingo左,但可惜小產了,再安排12月份做ivf,你們認為我們應否避孕呢,因為恐怕又bingo了但個胎又發育得唔好時又要再拖...各位bk sister可否給點意見

複式洋房

Kittyang,

點解"價錢差太遠"?? ?-( ?-(
你諗住打邊隻針: 肌肉注射針、定係皮膚注射針?
我怕痛,所以會選用皮膚注射針!!!
kittyang 寫道:
我都諗住搵屋企附近嘅醫生打, 因為價錢真係差太遠了.

複式洋房

Pigletfan,

我有做腹腔鏡丫!做完doctor咪話做ivf囉!
d針葯好似$2xxx,但視乎你用邊隻針葯!
pigletfan 寫道:
kittyang & ling chai
你們安排做 ivf 之前有冇做腹腔鏡呀?我亦想問d針葯幾多$呢?

複式洋房

kyliekylie,

QMH好似同我講過話係噴鼻個cycle開始要避孕,所以為免浪費左個機會,所以我認為最好就避啦!咁辛苦先至等到做ivf,冇謂一拖再拖啦,係咪?
咁你今次好乖D避孕啦!
kyliekylie 寫道:

另外,我本來9月份開始打針,點知自然bingo左,但可惜小產了,再安排12月份做ivf,你們認為我們應否避孕呢,因為恐怕又bingo了但個胎又發育得唔好時又要再拖...各位bk sister可否給點意見

別墅

如果自己係屋企打嗰點針大概要1萬, 搵醫生打就大概幾千.
擒閱終於m到, 今朝去咗抽血.

別墅

各位SISTERS, 我曾在廣華做IVF成功生了一個囡囡,現在快兩歲了.
其實我在廣華做的程序同大家好相似, 先噴鼻, 抽血, 打針,
照機, 塞葯等.....
大家的心情, 我好明白, 我要了四年BB, 最後做IVF才成功
嘗到做媽媽的滋味, 簡直一生難望.
四年內我睇過不小名E, 例如梁啟文E生, 經梁E生都做過3次
IUI, 都不成功, 什麼檢查都做齊 (除了腹康鏡). 連中E都有睇,
我覺得很痛苦, 在2001年底廣華不育科E生 - ALICE WONG 接見我, 覺得無必要再浪費時間, 立即同我排IVF, 排了差不多兩年(2003年) 終於到我做, 亦成功了, 我很多謝廣華不育科E生及姑娘, 多謝她們的支持及豉勵.

我希望各位SISTERS心想事成!

複式洋房

loklokcarolma

I am very excited after reading your message. Actually, not so many BK sister express the succesful case from KWH. I want to ask u when nd how many days u need to go to hospital for the procedure ?

別墅

我 已 排 期 QMH, 第 一 次 見 e 生 , 老 公 唔 得 閒, 是 否 可 以 唔 去 ?

別墅

doris,

我們都打算避架,但心存僥倖希望自然bingo(當然好難)咁就唔使咁辛苦做ivf(因為我有d怕,擔心有side effect) :cry:
doris.lu 寫道:
kyliekylie,

QMH好似同我講過話係噴鼻個cycle開始要避孕,所以為免浪費左個機會,所以我認為最好就避啦!咁辛苦先至等到做ivf,冇謂一拖再拖啦,係咪?
咁你今次好乖D避孕啦! [quote]
kyliekylie 寫道:

[/quote]

別墅

最好一齊去, 因為到時點教授會話俾你聽做ivf的程序, 副作用等, 不過你要睇睇自己book咗幾點, 如果你老公唔得閒可以遲點到嘅, 我上次book3:00, 但就等到4:15左右啦, 因為之前點人太多問題問.

大宅

kittyang
你好, 我想問下你講既打針, 是否在醫院連續10日打果d? 點解要錢既? 咁在醫院打要唔要錢?
謝謝!
yen

別墅

係啊, 係醫院打嗰點唔使錢嘅,不過就要日日去醫院打.
姑娘話自己打嗰點純度高點所以自己打用injection gun
打都安全. (我都沒打針嘅, 呢點都係聽講座時姑娘講嘅)

別墅

bobo2005,

我在2003年2月19日M到開始噴鼻, 大約2-3日後打針, 一共打了10針, 其實不一定日日打的, 有時會隔日打, E生會安排照機, 睇下你D EGG的反應才決定, 我的反應比較大, 打了10
針, 已有10粒, 跟住E生安排2003年3月5日抽EGG, 一共抽了14粒, 2003年3月7日放番3粒受精的EGG入我體內, BALANCE 11粒因不受精, 浪費了! 3粒裹只有1粒BINGO, 在2003年3月22日沒有M到, 返廣華抽血, 在3月23日CONFIRM BINGO. 全個過程大約一個月左右.
我佷感謝上天比這個彩數我, 我當中了一次六合彩.
我十分珍惜我個囡囡.

民房

Hi,你地好,我都係排了QMH.不過我係老公睇醫生先,因為佢d精子活動能力好弱,只有22%.我上星期四(27/11)已經取了他的精子去QMH化驗,11/11再去驗一次,同日抽埋血.21/11見醫生,我想請問大家我要唔要同佢一齊見醫生.同埋幾時先要我做身體檢查,其實次前我在家計會已經做過,醫生話我冇問題的.仲有請問各位姊妹,我仲要等幾耐先可以做IVF呀?
請各位多多指教.

複式洋房

loklokcarolma
Thank you for your reply!
I still have some question to ask:
1抽旦的過程是否全身麻醉?用腹腔鏡?
2.你每天早上打針照機幾点可以離開?
3.由醫生對你confirm 做IVF, 2yrs?
4.e生有冇話if failed on first IVF, how many chance we get?
Since I will see Dr in KWH on coming Dec, Ifeel very anxious about this!

別墅

bobo2005,

回答您的問題 :
1) 抽egg是全身麻醉, 我唔記得是不是用腹腔鏡. 只知道麻醉葯一過, 我就開始醒, 我仍然在手術床, e生就話一共抽了14粒egg, 然後幫我塞兩粒補充黃體的葯. 跟住在手術床休息大約1個鍾才可離開(一定要有人接), 因我離開時都有頭暈.
2) 我每天大約7:45am到指定的地點等開門,8:00am開始放人入, 如only打針or照機就好快, 8:20am前一定可離開, 但有時e生會照機後覺得你有需要打針就會浪費10-15分鍾, 不過我返工沒有遲到過, 我返tsimshatsui.
3) e生不會confirm的, 只係話大約等2年, 不過我只係等了1年多左右.
4) 每人有3次機會抽egg, 如每次抽egg有多雪起, 就可安排再做(沒有次數限) 視孚你有幾多egg雪住可用.

別墅

bobo2005,

唔好緊張, 在等的2年內e生都會見你及你husband, 一定要雙方簽名及聽講座. 在做之前都要驗aids, e生見你時會講好多可能發生的反應, 好恐佈! 我husband聽了驚到想放棄, 好在我堅持, 不過我都有反應, 在放egg後, 因太多eggs的關係, 我的肚很脹, 好似有左3個月, 不過e生話沒有問題飲多d水排返d水出來就ok.
最重要係做ivf前不要飲cold的飲品, 我戒了1/2年, d egg先會靚d. 做ivf後要休息多d, 保持身體健康及輕鬆去面對. 我做之前都心想一定fail, 因我husband 患了肺炎, d蟲蟲弱上加弱, 我真想打佢一身.

希望我的經歷能幫到你!

首頁
34567...33

尾頁

跳至