跳至

首頁

尾頁

大宅

機洗定手洗

請問你哋bb啲衫褲鞋襪.口水肩.紗巾同床舖被單等 , 係用機洗定手洗 ? 如果用機洗 , 點樣消毒 ?
該用戶已被刪除

Re: 機洗定手洗

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

機洗, 柔順劑格落埋滴露...

別墅

手洗 (再加柔順劑)

珍珠宮

abs
我係用機洗架, 因為我覺得乾淨d, 如果叫工人手洗, 唔知佢洗得乾唔乾淨, 我覺得機洗好d!!

大宅

囡囡的所有野都係用手洗的...洗完再用soften, 因為如果囡囡的出街衫/D靚的衣物..用機洗得多會(wher)晒...我地大人又用機洗, 我怕又菌...所以我用手洗..

大宅

我冇攪噤多嘢架,大人一機,bb一機,仲用手洗未得辛苦過咩,可能我冇工人架關係啦,消毒 ?-( 唔駛化,依家噤大個囉,如果真係要消毒我唸真係要成間屋消毒先得呀,因為christy真係好鍾意執地下d嘢食架 ?-( ,最主要係因為我懶囉

侯爵府

我係用手洗的, 我覺得手洗會乾淨o的, 加上每天換一件半件, 要儲一機衫, 仲容易有細菌滋生.
講起呢個問題, 我想問下有冇人用威潔bb洗夜液, 你地洗完會唔會有種清柔的香味, 因我洗極都冇o既

大宅

evon 寫道:
仲用手洗未得辛苦過咩,可能我冇工人架關係啦

我都好明白呢個道理 , 我工人都洗到眼'坦坦' , 衫褲都尚可 , 床舖被單就真係 ... ! 所以我先諗緊用機洗 .

消毒 ?-( 唔駛化,依家噤大個囉,如果真係要消毒我唸真係要成間屋消毒先得呀,因為christy真係好鍾意執地下d嘢食架 ?-( ,最主要係因為我懶囉

我點解咁問呢 , 係因為我喺本雜誌度 (唔係bb雜誌) 睇到話家居啲細菌溫床 , 洗衣機喺好高位置 (除非係用高溫水洗衫) , 因為洗衣機啲菌好多時都trap住咗喺部機度 , 洗衣粉又多數殺唔到菌 ... 所以我咪有呢個疑問囉 ?-(

大宅

我用機洗架,邊有時間同佢手洗呀. 同埋機洗會乾淨d.

霖格格:
你有無發覺用威潔bb洗夜液洗d衫唔乾淨呀. 我以前都係用呢隻,但發覺衫上有d漬洗唔到,所以依家會用洗衣粉+柔順劑.
]MY Baby is Kelsey...^_^. She is 2 months and 14 Day 媽咪1號生日 + Daddy17號生日=18 (10月8日Kelsey BB出世啦) :-P 快D入黎參觀下我個小天地啦 :-D [img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/70965.4518324.gif[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5717339.18690.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853425.14930.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853424.61806.jpg[/img]

子爵府

床單床圍被鋪用機洗, 我都會開50度水洗!
另外, 其他野全部用手洗! (不過我都覺得手洗係無咁乾淨, 不過無計, 想日日清衫, 又唔夠一機衫, 所以局住手洗)

最緊要曬下佢囉! 偶爾記得, 都會落下白元牌BB消毒劑/滴露!

柔順劑好似無咩作用咁, 落完都係好硬! 所以記得就落, 唔記得就算啦!

大宅

yoyobb 寫道:
床單床圍被鋪用機洗, 我都會開50度水洗!

請問啲床單床圍有冇變形同走樣呀 ? 如果用滴露 , 係唔係普通嗰隻就得 ? 加幾多落洗衣機 ?

珍珠宮

abs
我連d床圍都係好機洗架, 我用forever friends又無變形喎, if洗"chim"頭就一定會變形(棉花果種), 我都係用d平民嘢"威潔"洗衣液+bb用衣物柔順濟, 我覺得細路仔唔好過分保護, 有d細菌陪佢成長唔係壞事

yoyobb
楓楓可能比較dirty啦, 所以連埋毛巾手巾兩日就一機架啦!!

侯爵府

企鵝仔:
你講起又好似洗完後的污漬仍然健在, 因為我呢幾日係媽媽家收拾霖霖的衣服, 發覺有幾年冬天衫的奶漬, 變成黃達達, 唔用呢隻, 咁邊隻好呢

大宅

bobosweet 寫道:
abs
我都係用d平民嘢"威潔"洗衣液+bb用衣物柔順濟

咁你用嗰隻威潔"洗衣液"係唔係大人用開嗰隻呀 ? 定係有隻威潔"洗衣液"係專for babies架 ?

我覺得細路仔唔好過分保護, 有d細菌陪佢成長唔係壞事

我就係成日比我老公話我太過protect個仔(衛生上 , 因為我自己有潔癖) , 所以我先諗住放開啲 .

珍珠宮

abs
係bb專用果隻洗衣液, 其實我個人都係有少少潔癖架, 不過實在如果太乾淨驚佢第時d抵抗力會差d囉

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

楓楓可能比較dirty啦, 所以連埋毛巾手巾兩日就一機架啦!!

唔係佢dirty, 係BB太鍾意放O野落口食... 沾滿口水. 我兩三日就要同佢洗毛巾被呀, 公仔呀...

大宅

abs,
我個囡都係兩日度就開一機架,日頭佢又大汗,又成日食嘢整dirty d衫喎,至於洗床圍妳可以放入個洗衣袋裡面洗,冇噤易變形架

有d專係用來洗洗衣機架藥水架,我通常2week就洗一次架喇,如果唔係個洗衣筒會好dirty

珍珠宮

evon
楓楓又係好大汗, 食嘢好dirty, 所以好快就有一機衫架啦

子爵府

abs:

床圍+床單+枕頭+枕頭袋都完全無走樣, 無變形喎! 手洗呢D重形野, 好難洗得乾淨架, 無話工人洗, 比我自己洗都肯定唔夠乾淨! 學evon話齋, 驚既就整個洗衣袋!

我都係用普通滴露, 隨意倒D入個格! 我覺得滴露消毒應該堅過白元BB消毒液!

首頁

尾頁

跳至