論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日工人問我...

平時出糧係1號,但10月1日係放假,佢話支票要2日至收到錢,問可唔可以9月29日出糧比佢喎.其實我覺得30號早1日都OK,但早2日好似多得濟,但佢話如果30號比佢,1-2號都拎唔到錢,想買嘢比個仔都唔得.其實我個工人唔駛還錢喎
如果係你,你會唔會早2日出糧? ?-(

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Re: 今日工人問我...

唔會,佢又唔係還錢,只係買野之麻。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

就算係我只會早1日, 因為就算係公司, 都係啦, 1號係假期, 都會提早一日, 吾會因為1號係假期我拿吾到錢, 而提早多一日law.

況且, 勞工法例, 是僱主應在7日之內出糧, 你只需要7號之前出糧比佢已經ok.

提吾提早, 你自己決定law

大宅

如果佢平時冇咩野, 你又幾like佢, 俾早少少俾law, 一兩日唔係大問題, 佢又開心, 大家相處亦會融洽d.

大宅

佢係咪自己去銀行入票架,如果係,你可以開張 cash cheque,寫佢個名(照足id 個名) 但係刪去"or bearer或持票人",咁佢只要o係30號個日去銀行,就可以

男爵府

[quote]
tommythumb 寫道:
佢係咪自己去銀行入票架,如果係,你可以開張 cash cheque,寫佢個名(照足id 個名) 但係刪去"or bearer或持票人",咁佢只要o係30號個日去銀行,就可以

大宅

醒目開學勳章

冇咁0岩,次次出糧都公眾假期?早一兩日唔係問題.佢開心;都會做野好d啦.

大宅

你可以叫佢去你開票銀行既任何分行度

珍珠宮

睛靈勳章

我都覺得冇問題,我成日都會早一兩天出比佢,夾好星期日佢可以匯款,唔可以計得咁足.

男爵府

all
明白曬!咁我早2日出糧比佢啦!

男爵府

tommythumb
我問過我個做銀行既朋友,如果30號入票,1號係紅日,所以要3號至可以拎錢呢

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

勞工法例是規定僱主需在7日之內出糧,至於提吾提早,如果係我,我就會睇佢平時表現,如果佢成日偷懶,又黑面,我絕對唔會囉~"佢都唔識做人,我都唔識做架"<====有時我同印印TALKING閒計人地O既野,我都會借D意講呢D野~ 等佢醒水

別墅

if you pay on 30 september, are you paying for September's salary? so 7日之內出糧, the latest to pay September's salary is on 7 Oct??

珍珠宮

一兩日都okay.

公爵府

mori
我有時都會早兩日出俾佢, 如果你係驚有1次就有2次. 咁咪同佢講, 今次因為係佢要求, 所以先咁做, 否則, 唔會. 咁樣, 好似唔係俾得咁疏爽

子爵府

我都會嘅!早兩日都冇乜所謂﹐反正都係要俾﹐行少少方便啫! 一般如果我留意到出糧日近假期, 我都會早d俾佢。 我以前個工人要趁星期日去菲律賓銀行匯款, 所以如果出糧日期同星期日fall within 3 days, 我一定會係星期日前俾佢。
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

首頁

尾頁

跳至