跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 0310精伶健康寶寶兩歲喇, 開心媽咪齊齊嗲

10:

我就唔多讚成妳今年比tt學swimming
慳番d $$
妳地2母女自己落club house玩下水好過啦
tt佢咁chi身...妳同佢去上親子class
佢一定當妳係水抱咁hold住唔放手o者

大宅

我個包包對呢d又矛乜興趣喎
佢只係好鐘意"look" bowling

ytma 寫道:
我家2位小姐又係一見到要玩, 好在佢地玩左一次都肯走, 如果唔係都唔知點算! ?-(

[quote]
BMW 寫道:
10,
我同李一様去到新都成既Merry go round要Dull路,不過原因係Chloe見到一定要玩,仲要玩4-5次都吾願走O個隻!!
[/quote]

大宅

10,
我以前識個朋友,佢個仔係香港泳隊既,佢老公係游水教練,果時我問過佢d泳會既野,佢講過,叫我唔好相信出面d泳會,尤其係果間大力泳會,質素唔好,教唔曉人游水,又唔識處理細路,佢又話,如果無私人教練,咁最好揀ymca果d比較穩陣。呢個係佢既忠告,我一路都記住,希望你留意下。

yy尋晚都抗拒沖涼,但我地同佢講,唔沖唔得架,我地個個沖涼都會皺皮架啦,但一陣就無事,咁就半推半就沖,無喊,但今日未沖,唔知陣間點。
呢輪比個大馬騮激c,日日玩新花樣,我就黎想c咗去。

大宅

贊成IngridMaMa講既,佢地太細啦,盞搞,自己拖佢落下水玩咪算囉。

男爵府

20 & yy,
我都知佢地仲細, 自己帶佢地落水玩下已經可以, 但最大既問題係, 我樓下會所個室內所謂暖水既池, 呢個夏天會關閉做維修, 而另外兩個室外池呢, 咁固之然係凍水啦, 呢兩個池就向東, 如果朝早至中午去游的話, 一定曬到燶; 如果下午先游呢? 個太陽又走左去西邊, 若然陣陣涼風吹埋唻, 都幾係野! 不過呢樣都算喇, 最慘係個更衣室, 頂...長開冷氣的, 莫講話小朋友, 就算我呢d成人, 上左水之後, 走入呢個冷氣更衣室, 我都覺得成個人震既, 試過好多次, 阿女游完水, 入更衣室, even著住浴泡+大毛條, 但佢都會凍到個唇發紫的, 撞鬼...咁唔病就奇啦!
所以其實我係最想搵個暖水池兼有暖氣更衣室既地方, 帶阿女去游, 你地有冇好介紹丫? 當然啦, 我要九龍區呀, 咪車費都蝕埋!

yy,
咦, 我佬個friend個女響大力學, 短短半年, 已經學識自由式同蛙式咯喎! 佢阿媽仲大讚佢地教得有辦法喎! 點解會咁唔同架?
tt今晚都未沖涼呀, 頭先放學返唻, 食左個旦撻, 飲左半盒奶, 跟住食埋葯水, 再玩左一陣, 就瞓到而家都未起身喇, 反正我見而家天氣咁熱, 佢瞓完晏覺都要成頭汗, 所以就索性夜d先沖, maybe今晚又係我佬同佢沖, 我就負責洗碗, 呵呵!

20,
其實我隻佬想自己教添, 事關佢自己都識游水, 我就唔識喇, 淨係識浮一陣, 跟住就下沉! 但如果我同佬一齊帶阿女去游水呢, 我女都好肯跟我佬游架, 可能因為我佬傍住佢游, 佢會有安全感d, 你知啦, 我又唔係好高, 又唔識踩水, 去到d水深位, 我自己都要搵野扶, 仲點扶個女丫, 反而我佬就夠高, 就算水深既地方, 都一樣可以傍得阿女好穩陣, 所以阿女去游水呢, 係黐我佬多過黐我架!

大宅

10,
可能間野而家改善咗質素,唔係實執鬼咗。
我頭先講漏一間,仲有一間叫成功呀,真係一d都唔成功!
拖住小b去泳池其實好麻煩,舊年帶yy去過2次咁大把,仲要吹個大水泡,比佢坐落去,好似坐船仔咁,佢就舒服呀,我就cc下,拖住佢來來回回咁行。
你佬肯同tt沖涼就好啦,我果個,雞手鴨腳,越沖越亂,沖漏都有份。今日yy瞓晏覺失咗手,佢唔淨止賴濕咗張墊,墊邊外既床褥都中招,工人姐姐話佢睡前飲兩大杯水,噢,怪唔之得啦。
佢起身成身濕晒,因利成便咪順手同佢沖個涼囉,點不知又扭,雖然唔嚴重,但我都要好注意,費事比佢食住上。

男爵府

yy,

咁有冇改善我又真係唔太清楚呀, 不過我佬見佢個friend咁推介, 先諗住試下咋! 同埋最正係, 佢個小朋友, 原本返學初期病到九彩, 但學左半年游水, touchwood, 都好耐無再病喇! 你知啦, 我果件弱雞, 真係要鍛鍊下身體先得架嘛!

你講果種好似坐船咁既水泡, 我都有買過畀阿女用呀, 不過我覺得唔係幾好用, 一唻阿女上半身掂唔到水呢, 響我地會所個室內泳池(夏天有開冷氣的), 仲容易著涼, 二唻拖住佢行十幾廿個圈, 真係辛苦到嘔, 所以我地final都係買番個普通水泡畀佢玩, 佢玩到成頭濕晒都無異議, 不知幾happy, 今年我就買左件類似救生衣既物體, 嘗試畀阿女著住唻游水, 睇下佢唔用水泡得唔得, 不過仲未行呢個下水禮呀, 事關響過去果兩個星期天, 天氣都麻麻地, 希望今個星期日, 母親節, 陽光普照, 咁我地就可以試下同阿女行呢個下水禮喇! (當然, 大前提係要我小可愛d傷風快d好番先可以玩水啦!)

哎吔, 你工人姐姐係咪玩野呀? 臨瞓前畀兩大杯水佢飲, 唔失手至奇啦! 話時話, 我佬第一日同個女沖涼果陣, 都係雞手鴨腳架, 不過沖多幾次, 熟習左, 阿女好多時都指定要我佬同佢沖架, 佢兩父女, 響個廁所度, 一路沖一路傾偈, 鬼咁多野講兼鬼咁開心, 所以我佬都好enjoy同阿女沖涼架!

仲有呀, tt呢兩三個星期呢, 條片瞓醒都係乾架, 所以響啱啱過左果個星期日, 我就"的"起心肝, 去買左張床墊, 而家張床墊洗左, 等張床墊乾左之後, 我就可以正式嘗試唔同阿女著片瞓覺喇! 唔知到時會唔會晚晚都要換衫換被舖呢?

大宅

10,
尋晚瞓得2粒鐘,又心掛掛部機d備份,於是就起身寫稿,而家仲未眼瞓,陣間可能會暈低。

你講果個小朋友呢,係咪大個d架,2歲幾咁細個小b會唔會學得咁快呀,我懷疑。

你想tt運動keep好個身體,不如考慮下陸上果d啦,無咁論盡呀麻。

工人姐姐唔係比yy飲咁多水,係佢自己要飲,可能佢跑黎跑去成身汗,需要多d水份,偏偏果時又眼瞓,所以咪...

tt應該可以戒夜片架啦,不過你都要預咗佢可能間唔中失手,同埋佢如果病緊就唔好搏,佢難控制d架。祝tt盡快戒埋夜片。

男爵府

亞十,
你講果間大力泳會(九展果間),好鬼好人嫁....我無論咩時候都見一班又一班ge小朋友,d小朋友好似唔洗返學咁,weekday都多嫁....仲有,我係九展咁耐都無見過2歲ge小朋友上游泳課喎....不過你個婷婷個樣都唔似2歲幾呢...嘻嘻~~
天文台話呢個星期日會涼返呀,得22度咋...你仲諗住去游水呀...呢幾日三十幾度你又唔去?

BMW,
多謝你的幫忙....多謝!!!

大宅

10,
李O米玩La...李都話自己吾係好高...甘我Lee D係Mug????

大宅

Fifi,
吾洗客気,挙手之労姐!!
打個電話之麻,有幾難Jack

大宅

10:

swimming完之後...涷唔涷呢個問題
ingrid個教練有remind過我
1) 著保暖的swimming suit
2) wear泳hat (佢話如果d頭髮唔濕, 上水果野會好好多)
3) 最好著埋拖鞋仔出泳池 (應該會有消毒mat響出入口)
3) 一定要拿條大towel放響池邊...一上水要立即包住個身
4) 然後一入到changing room...第一時間開暖水沖身
5) 沖完身...就用另一條dry towel抺身著3

大宅

yy:

其實私人教練都唔係太貴
出邊的泳會...大約80-100蚊一堂 (但係人數比較多)

而教緊我個女的私人教練
$300 (1對1)
$150@ (2對1)
$120@ (3對1)
$100@ (6對1)

我簡左2對1...因為人數少...可以集中教2位小朋友...進度會快d...計落條數...我估都唔會貴太多
[但係最重要係...我本人覺得...人少d安全d]

水晶宮

10,
你唔洗為o左個 ‘暖氣更衣室’ 帶個女山長水遠坐車去游水架bor. 我仔在夏天, 好多時都係夜晚先至去游水, 玩完水上岸, 就即刻同佢用大毛巾抹身, 同佢著番件乾ge衫仔, 包番條毛巾, 先至抱番上樓沖涼洗頭. Touchwood, 佢未試過因為游水而病. 呢個過程, 當然有老公/工人姐姐幫手最好, 佢地抱o左阿仔上樓, 我就可以游多一陣, 或者慢慢在更衣室度沖完涼先番屋企. 不過冇人幫手, 我就自己就求其抹番乾身上d水, 著番條短褲, 就同個仔一齊上樓架喇. 你有屋企個泳池唔用, 要走出去游, 拖住個細,帶好多o野架. 由泳池上水果下, 一定會覺涼, 邊度都係. 不如諗下計仔, 減少個女上岸之後受涼的機會仲化算啦.

大宅

IngridMaMa,
咦,我係去YMCA架,100元一堂,但就一對八,雖然唔夠好,但夠安全囉。
我果度無會所果d, 要出泳池,一係公眾一係ymca,搵人教我覺得係ymca好過係公眾泳池,有人看住亦放心好多。

男爵府

各位靚媽,

小女子開左個topic, 請大家移一移玉步, 過去新檔攤繼續傾啦! 呢度就快超越bk既上限(2000篇留言), 大家快d去新topic報到啦!

首頁

尾頁

跳至