跳至

首頁
34567...12

尾頁

大宅

cherry-twins 發表於 11-10-20 13:30
默書D生字佢地都識, 數學真係靠做架咋! 同埋睇佢地臨場有冇大意!

個小提琴班, 唉! 我覺得麻麻!! 宜家連個 ...

係囉...係咪太多人...所以教得咁慢呢?
yoyo另外參加咗花式跳繩...佢話好難...原來係同啲高年級一齊學...佢話下次唔想學添呀

大宅

twins媽...上學校網見到孖囡啲相呀...上去睇啦^^

大宅

醒目開學勳章

係呀! thx!!
你星期六冇嚟家長座談會呀?

大宅

cherry-twins 發表於 11-10-24 11:21
係呀! thx!!
你星期六冇嚟家長座談會呀?

我無去...我老公去咗...但聽番佢講...遲啲開始執正黎做...欠嘢都要比一個要改善喎...3個又會變一個缺點...真係要打醒十二分精神囉

大宅

醒目開學勳章

爸爸去咁好呀! 我又唔多覺係得一個爸爸坐係度o既?
過左lee個適應期, 所有野就執正嚟呀! 更加要檢查清楚呀!
mouth:

大宅

cherry-twins 發表於 11-10-24 12:22
爸爸去咁好呀! 我又唔多覺係得一個爸爸坐係度o既?
過左lee個適應期, 所有野就執正嚟呀! 更加要檢查清楚呀!
...
我老公話...另外仲有一個爸爸架...嗰個爸爸仲係同我地一齊返星期六個陽光講座添^^
聽陳主任講...佢話其他老師好羡慕1C班喎...因為呢班啲小朋友好乖咁話...唔知係咪真呢?

大宅

醒目開學勳章

另外一位爸爸同埋個媽咪一齊架, 好多發問架!!
陳老師係咁講呀! 不過, 我唸lee班d家長都幾緊張小朋友, 都幾多人有嚟! 仲有問幾多問題呀!

大宅

上星期係學校聽陽光學堂講座 ~ 聰明教學法(下)
原來小朋友在學習後24小時會流失記億80%, 所以第一次溫習最好係10分鐘內, 第二次溫習係一星期後, 跟住一個月後再溫...咁樣就可以保存在長期記億內...唔知係咪真呢?
仲有2個多星期就考試...大家有興趣都試吓呢個記億法...

大宅

另外, 原來做功課都有分次序, 最好係 : 中文 > 數學 > 英文 > 常識 > 美勞...咁會令小朋友好啲...唔會混淆喎!
每次溫生字...最好以7-9個起計算...咁會好啲

大宅

醒目開學勳章

下個星期好多oral 要考呀! 希望佢地臨場ok啦!

大宅

cherry-twins 發表於 11-11-1 11:13
下個星期好多oral 要考呀! 希望佢地臨場ok啦!

係呀...下星期二考音 (唱歌)...唔知點考呢? 普通話講都應該唔難...但聽就唔知掂唔掂!
孖女開始溫習未...? 我呢個星期都慢慢開始緊...

大宅

醒目開學勳章

我都未正式同佢地溫呀! 上星期日仲去左玩呀! 睇怕今個星期要開始喇!!

複式洋房

你地好呀, 我都係1C班既家長呀, 好耐無上黎, 睇返以前啲POST, 先知有這個POST. 以後請多多聯絡.

cherry-twins  hihi, 你係邊個同學仔媽咪呀?  發表於 11-11-18 14:17

複式洋房

囡囡幼稚園都唔駛考試, 今次第一次面對考試, 佢就無乜野, 反而我仲緊張過佢, 擔心

cherry-twins  me2!  發表於 11-11-18 14:17

大宅

話咁快考咗2日...今晚要輕鬆吓先

大宅

lingling089 發表於 11-11-18 12:44
囡囡幼稚園都唔駛考試, 今次第一次面對考試, 佢就無乜野, 反而我仲緊張過佢, 擔心
...

你囡囡係...?

cherry-twins  有一朝係咪你送yoyo返學呀? yoyo扎住兩條bin呀?  發表於 11-11-18 14:16

大宅

回覆 masiuling1218 的帖子

yoyo日日都係紥2條孖辮架...做乜事?

大宅

9號你地去唔去學校旅行? 我地去呀...^^
聽yoyo講...有啲同學放學留係學校度做功課...點解可以留嘅?

複式洋房

我囡囡係曉瑩呀, 係呢, 你地會唔會去親子旅行? 我好辛苦咁先請到假去, 若果係星期六就好啦

大宅

lingling089 發表於 11-11-18 21:29
我囡囡係曉瑩呀, 係呢, 你地會唔會去親子旅行? 我好辛苦咁先請到假去, 若果係星期六就好啦 ...

去呀去呀...話晒學校第一次旅行...點都要陪佢去嘅
到時見...

首頁
34567...12

尾頁

跳至