心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

發up瘋俱樂部之瘋言瘋語

[size=x-large]全新一輯的發up瘋俱樂部面世喇﹗請你暢所欲言,無厘厘頭咁盡情訴說你的心底話吧﹗﹗[size=x-large]有乜疑難雜症,我保證會助你百上加斤,雪上加霜,火中加油架﹗

[size=large]我等著你過來﹗我等著你過來﹗

超級無敵鬼咁死惡的女人上.......

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

大宅

Re: 發up瘋俱樂部之瘋言瘋語

睡覺:

我都有諗過要開part 2, 但是有一點兒情義結................所以都是等你自己去結業吧!

大宅

[size=small]我好榮幸, 繼續成為"發up瘋俱樂部之瘋言瘋語"既VIP會員, 黎緊呢年, 我將盡我所能, 擔任起發UP瘋既使命, 努力為大家帶來無限廢話, 多謝!
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

大宅

雖然日日要走路帶阿仔上學去。

之但係,.....以我連走路都覺得悶的性格...(又無mp3...),咁,我現已實行每日中文學習計劃。

話哂我阿仔個阿媽都係中文出身,雖然係垃圾咁混返黎。
咁,阿仔中文太差實在有辱媽門。

咁,我每天在上學的十多二十分鐘時間,會每日一句金言也﹗

佢已經學會﹕
「己所不欲,勿施於人。」
「施比受更有福」
「光陰似箭,日月如梭」
「一寸光陰一寸金,寸金難買寸光陰」
「眼看手勿動」
「請勿攀爬」

明天是﹕「少壯不努力,老大徒傷悲」

咁,請問仲有乜可以俾佢識架???

「逢人且說三分話」哈哈,li句唔教得﹗

「來說是非者,便是是非人」li句教左佢第時俾人打架。

「靜坐常思己過,閒談莫說人非。」li句唔錯,但係,佢見到我不能以身作則,咁....有乜說服力喎﹗

仲有無呀???

我覺得咁樣走路上學好正架,如果唔熱唔大風的話﹗

誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

大宅

不如 "近朱者赤, 近墨者黑"
________________ KiuKiu媽媽

大宅

好主意! 等我拋下書包先......

言多必失
百忍成金
驕兵必敗
貪字變個貧
三思而後行
先小人後君子
吾日三省吾身
己所不欲, 勿施於人
白了少年頭, 空悲切
大富由天, 小富由儉
沉默是金, 言語是銀
多言之貓, 捕鼠必少
君子之交淡如水, 小人之交甜如蜜
天有不測之風雲, 人有晏時之禍福
樹欲靜而風不息, 子欲養而親不在
一寸光陰一寸金, 寸金難買寸光陰..........
...................

繼續繼續........

如有錯處請更正
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

大宅

kiukiu..
li句好好﹗之但係,近朱個朱字係咪真係 "朱"字架?定係另一個字架....教阿仔野好煩架,成日都要自己查字典之類先敢教.....架﹗
KiuKiu媽媽 寫道:
不如 "近朱者赤, 近墨者黑"

大宅

hellomummy...
嘩,好多,謝謝你呀﹗

言多必失.....(佢仲細,唔講野怕表達能力不好播....佢成日怕講錯,唔肯表達架..)
百忍成金,,,,,,,,,,,(我唔想佢忍到谷爆呀﹗)
驕兵必敗..........(教左喇,不過未正試 "背" 但好,列入名單)
貪字變個貧......(咁係貪字"得"個貧定係"變"個貧架)
三思而後行.....(li句又有冇前文後理架?)
先小人後君子.....(li句佢太細喎,唔明架)
吾日三省吾身.....(太文言喇)
己所不欲, 勿施於人 .....(教左喇。)
白了少年頭, 空悲切.....(唔適用架)
大富由天, 小富由儉......(ah.......)
沉默是金, 言語是銀......(唔想佢成日唔睬人呀....佢唔鍾意就沉默咁俾面色人睇喎)
多言之貓, 捕鼠必少.....(同上)
君子之交淡如水, 小人之交甜如蜜....(佢太單純,唔arm用架)
天有不測之風雲, 人有晏時之禍福....(晏定霎架?我一定要搞清楚個字架喎。li句呢好似俾個4歲的小朋友來說玄左d喎)
樹欲靜而風不息, 子欲養而親不在....(唔想佢太悲情呀﹗)
一寸光陰一寸金, 寸金難買寸光陰..........(教左喇﹗)
...................

繼續繼續........

如有錯處請更正

[size=medium]謝謝你.....如有任何靈感....please....繼續啦.....太玄的佢太細..架 :mrgreen:

別墅

我來了.....報到先 !!! 祝開張大吉 !!!

大宅

歡迎光臨﹗

多謝﹗多謝﹗多謝各位善男信女...善長人士,鼎力支持﹗﹗

多多光顧.....無任感激...........感激流涕.....

請飲杯﹗光杯﹗
frodo 寫道:
我來了.....報到先 !!! 祝開張大吉 !!!

大宅

我仲以為亂作tim, 原來要有教育意義, 仲要arm4歲, sorry我無睇清楚條題目, 唔怪得之我考試又唔合格lah~~~~ :-(

尋日收到exam result, 除了一科communication全pass了, 但, 呢科.....竟然.....fail......真係.......晴天pig leg......一向最有把握既一科, 考mock時無溫書都有83分......係阿sir "sin"我地, 定係........我自視過高......又一巴掌星埋黎......唉.....天父呀.......夠了沒有? 我已經接了好多巴掌喇..........仲俾阿仔潤我......."呢d就係......驕兵必敗 lah!"......衰仔平時我教佢, 依家教番我! :evil:

11月頭又要補考, 一個星期閉關ok吧? 不過總好過要補考law呀, account呀果d.......殺死人......

好期待12月取畢業証書既日子, 希望唔好再失手

大宅

講開又講, 我d成語差不多都係跟我阿媽學, 我地細個佢最鐘意拋書包教我地, 出口成哂文咁, 所以三大斬埋有柴(呢句係咪咁寫ga?) 不過懷疑當中唔知有無亂up既.....因為佢全都是"人生自學計劃", 無咩讀過書ga......所以, 我都係up得出就up.....

有關讀書既......

書到用時方恨少
盡信書不如無書
讀萬卷書不如行萬里路
萬般皆下品, 唯有讀書高
書中自有黃金屋, 書中自有顏如玉.....

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

各位言之有物, 又怎會係瘋言瘋語呢?
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

大宅

睡覺, 你開topic開得好開得妙呀.....你睇, charitymami都吸引過黎lah~~~

代表靚女們歡迎你呀~~~~~

佢...好似....都係6仔黎喎.....可能仲係6w5tim呀.....好開心, 老朋友相聚!

係呢....唔記得問: 你地識左味ga? :lol:

大宅

你地....係咪好奇怪.....其實.....我都好奇怪......點解呢個時候我會係度發up等風呢.......??

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

似層相識...............清純

Hellomummy 寫道:
睡覺, 你開topic開得好開得妙呀.....你睇, charitymami都吸引過黎lah~~~

佢...好似....都係6仔黎喎.....可能仲係6w5tim呀.....好開心, 老朋友相聚!

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

大宅

Charitymami 寫道:

[quote]

[/quote]

大宅

又到我自問自答既時候喇, 頭先好夜先煮飯, 煮煮下好似越黎越靜, 煮完之後, 即係我問問題既時候, 發覺佢地已經訓哂喇, 又唔忍心叫醒佢地食, 訓得仲好過食, 於是, 擺哂d飯菜在table無人食, 咪入黎搵下你地law, 都知道你地無咁早, 我平時又係夜鬼, 點知, 俾我遇到charitymami, 意外驚喜!

arm arm, 阿仔已經起身食完飯喇, 我又要走喇....

你地....係咪好奇怪.....其實.....我都好奇怪......點解呢個時候我會係度發up等風呢.......??

大宅

charitymami..
你話果隻清純??oh...
佢已經...

塵歸塵

土歸土

金銀珠寶歸當舖..........

唉....美女早逝.....悲哉﹗悲哉﹗
Charitymami 寫道:

[quote]

[/quote]

侯爵府

Hellomummy,

呢個時段訓覺, 醒番就會好難再入睡咯!
通常我會狠心D, 寧願叫佢食少少, 跟住早D訓。 ?-(

首頁

尾頁

跳至