自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

問多樣, 你爸爸做左轉名未?

如未, 唔洗擔心喎. 最多唔同佢地交易乍BOR.

翡翠宮

2020勳章 大廚勳章

isa_ty 發表於 11-9-5 20:05

但佢爸簽左好多文件 , 可能簽埋公証比買家了...
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

回覆 isa_ty 的帖子

多謝你回覆,呢層樓起好到現在是6年爸爸買了到現在只是6年時間:(
你說的不能轉讓我地都知有這種thanks
只有存在愛人,聖靈的心,寬恕,體諒就能快樂!

子爵府

seaheart88 發表於 11-9-5 20:26
但佢爸簽左好多文件 , 可能簽埋公証比買家了...

爸爸話佢簽左好多文件,但佢唔知咩叫公証??
請問公証係咩黎架?
佢聽朝趕返去查下張屋契有冇事:(

子爵府

大陸賣樓一定不需要全家人嘅身份資料!

至於按揭,聽朋友講過,依家銀行收得好緊,冇錢,就算批核左申請,但只表明係符合資格,而唔係即刻有錢貸俾你,要等銀行有錢批出,先係正式做按揭。會唔會係個買家申請唔到按揭,所以一直未成交?

子爵府

isa_ty 發表於 11-9-5 20:05

爸爸話未收到$冇去轉名,但簽左好多文件,而家真係唔知點攪,
請問我爸爸冇親身去轉名係味d地產或壞人都隨時可以將屋契轉左名架?

翡翠宮

2020勳章 大廚勳章

monchui 發表於 11-9-5 21:26
爸爸話佢簽左好多文件,但佢唔知咩叫公證??
請問公證係咩黎架?
佢聽朝趕返去查下張屋契有冇事

ummm....
我地香港是律師樓攪文件 .... 中國是用公證行攪法律文件....

唔知你爸爸有無簽過d 公證文件....例如委託 xxx 辦理賣樓....要小心呀... 簽左呢d文件 , 又交左房產證 , 太冒險
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

別墅

你爸爸曾楼有没有按比银行,如果没有正常2个星期就搞店收钱,如果按左ar话,买家要先属楼,放首期起bank冬结,曾楼过名比买家bank就会过数比卖家,一定吴需要仔女出世纸,曾楼过左名没有and合同有注明买家的付款限期,如果过左都未成交买家要赔钱比卖家,lee个交易有d吴正常。

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

你要問下你爸爸簽左d咩先呀.

別墅

回覆 monchui 的帖子

对方应该有问题,最好交比律师。

子爵府

爸爸話唔知簽左d乜佢一個人比d地產狂叫佢簽一大答文件,但佢比左房產證影印本比對方

翡翠宮

2020勳章 大廚勳章

monchui 發表於 11-9-5 22:59
爸爸話唔知簽左d乜佢一個人比d地產狂叫佢簽一大答文件,但佢比左房產證影印本比對方 ...

正路唔會架wor...

我個時係地產那兒都係簽左臨約....
另外在hk 律師樓做了1份公證係委託書 .
其餘就係去銀行當日先再有野簽....

唔會太多野簽架wor...特別你曾樓又無按頡...
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

seaheart88 發表於 11-9-5 23:04
正路唔會架wor...

我個時係地產那兒都係簽左臨約....

爸爸回來了查了房產證仲係自己名,但爸爸堅決唔比d出世紙個地產(因我將你們的分亨說了爸爸知),地產兩日前說對方上好會7日後過30萬比爸爸,而家唯有等5日後睇下係咪真係

翡翠宮

2020勳章 大廚勳章

monchui 發表於 11-9-7 23:11
爸爸回來了查了房產證仲係自己名,但爸爸堅決唔比d出世紙個地產(因我將你們的分亨說了爸爸知),地產兩日前說 ...
最怕7日又7日......
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

借問聲....如果年半前係大陸買了層樓,但而家都仲未收到房產証,點算?
個地產一味係到拖......
????? 人生充滿問號 ?????

翡翠宮

2020勳章 大廚勳章

fooky-hk 發表於 11-9-7 23:52
借問聲....如果年半前係大陸買了層樓,但而家都仲未收到房產證,點算?
個地產一味係到拖...... ...
大型屋苑?

我個時買祈福新村 2000年買 , 2006年先可出到房產證.... 好似話d大型屋苑因未完全起晒樓 , 所以拖著遲遲政府未批出....
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

回覆 seaheart88 的帖子

有10幢8幢果D...又分2期....我係第一期的,年半前第2期剛起好了.....如果要等幾年咁我想樓咪C得?!?
????? 人生充滿問號 ?????

翡翠宮

2020勳章 大廚勳章

fooky-hk 發表於 11-9-8 00:06
回覆 seaheart88 的帖子

有10幢8幢果D...又分2期....我係第一期的,年半前第2期剛起好了.....如果要等幾年 ...
咁你真係要問下你的管理處.... or 附近有無地產 , 因為佢地實有接個你地d case , d人未囉到房產點賣樓....
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

monchui 發表於 11-9-5 19:35
回覆 liuju 的帖子

就係呢一点好其怪點解要查家宅??我地所有屋企人冇在大陸賣樓經驗而家就係唔知去邊到攪, ...

我記得我爸爸賣樓果時係:好似經地產公司帶去國土局嘅,跟住去到一家大銀行,買家交錢俾銀行,好似國土局有轉名證明,我爸爸就收到錢啦!

PS:我只係聽過我爸爸話要身份證
人的一生就像在拉屎,有時你已經很努力了,可出來的只是一個屁。..

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

monchui 發表於 11-9-5 18:50
話說我爸爸在布吉賣樓,爸爸是(港人),買家是(大陸人),買家要去銀行上會做按,要我爸爸簽了很多文件(對方攞了 ...

你看下以下內容對你有冇幫協:

http://wenwen.soso.com/z/q189958665.htm

人的一生就像在拉屎,有時你已經很努力了,可出來的只是一個屁。..

首頁

尾頁

跳至