論盡家傭

跳至

首頁
12345...24

尾頁

子爵府

Re: 我開始搞自行續約的手續了(印印)

原來在印尼領事館內,有2個agent代表,見到我個印印d文件未"齊"要走,開口叫我個印印幫襯佢 - 話要收共$7000 agency fees。

我個印印話佢地(發)神經!
叫佢地去xxx ! :tongue:

別墅

如果經 AGENCY 續約印印, 是否大約$2500 至 $4000 嗎???

子爵府

ky205catho

我根本無打算幫襯agent,所以唔知。

別墅

If done thru agent, Maid pays $1,500, ER pays $2,000. If you are working mum and the maid need to take care babies at home in daytime, suggest done thru agent. Your time worth more than $2,000.

複式洋房

Agree ar. My agency fee just 2280. The working mum could considerate to done it thru agency. if they are
Geoffreymom 寫道:
If done thru agent, Maid pays $1,500, ER pays $2,000. If you are working mum and the maid need to take care babies at home in daytime, suggest done thru agent. Your time worth more than $2,000.

禁止訪問

複式洋房

Dorcil,
My agence told me can 完續 前 1個月 攪 續約 , I also 完續 前 1個月 攪. Of coz, you can arrange the annual leave early la. And the helper just need to 出境, i let my maid to vist macau with me.
Hope the information could help u

dorcil 寫道:
-請問 最早 可以 在完續 前 多少個月 攪 續約?

-續約後, 是否一定要出境, or 回鄉 多少天/
-工人可否提早放 大 假?

我明年要放產 假, 可否在產前 放個工人大假,? 產後busy , and 公司不知可時 才有位放大假?

子爵府

我也是working mum,但工作地點許可我搞自行續約。
而且印印和我,同樣覺得毋須agent做任何follow up,印印家人在印尼較其他人容易搞惦那份鄉長證明+戶籍文件,印印又夠醒目可以自己去印尼領事館交form etc,所以去自行續約。

還有個原因,是我唔喜歡養肥d收新印印$21000作agency fees的無良agent。

印印在印尼的家人,已在tuesday寄出文件,"速遞"不是空郵也要3-4天。等收到後,印印便可以再次去印尼領事館交文件約時間。

別墅

Bluestar,
Thanks for your sharing! You are so nice to spent time sharing your experience!
I am waiting for your latest news. I have to renew the contact with the indo maid next month.
I do think most of the agency do not have good follow up and do not worth paying them so much!

子爵府

lalalam,

I am waiting for latest news too, i.e. the letter from Indonesia containing the certified documents.

No need to thank me ga woh.
It's my pleasure to be able to help.

子爵府

印印剛打電話俾我: 佢印尼家中戶籍+父親身份証影印本(a4 size)+鄉長証明,全部正本,剛剛收到。

間所謂速遞 - d 唯一一張的正本文件,竟然就咁放在樓下大堂信箱上。
好在無唔見到。

咁明天11am上醫生診所,取回lab test 正本,印印可趕在1pm 前去到印尼領事館,約會面時間。否則要等佢地lunch後(2:30pm)。

今次無野留難喇gwa ?!

子爵府

印印剛才打電話俾我 – 去完印尼領事館,約左明天,我和印印一起去見領事館職員。

但原來好多野個網頁內無話要的,(如:lab test report正本,印尼戶籍certified copy 要蓋藍印在底頁,印尼家長身份證要certified copy要蓋藍印影印底面還要用a4 size 紙不可以剪出來等等),都是因為坐counter 那個該 的女人要玩個工人+僱主,所以才要我個印印交出。

講到底,都是因為替agencies做續約會有油水,但我們這些自行續約的,就無油水,所以咪盡量趕d怕麻煩無時間無耐性無辦法的僱主及印佣,去幫襯agencies囉!

那個在印尼領事館坐counter的女人,還問我個印印,點解別人的文件咁大疊,我個印印那疊卻只得那麼少頁。原來又想繼續留難 – 她指的,是我印印為甚麼沒有帶hk immigration dept 那疊forms。

那些forms只須交給hk immigration dept,關佢:tongue: 事!
我個印印咪話在太太手上,無交給她。
但明天去見領事館職員,就要帶備。

相信各位比較有principle不怕煩為啖氣的bk mums,會明白點解我唔幫襯agencies續約。
我就係偏偏唔幫襯。:tongue:
請新工人時幫襯,只因為印尼政府訂出的制度不許可。

剛剛填完hk immigration dept 那疊forms,唉,都唔識講 – 翻來覆去,都是那些重覆的資料。

記得2年前去immigration dept,去到才獲d clerk 通知,要多一封僱主寫的 support letter,內容大概說工人做得ok,會繼續僱用,唔該d官員process d 文件及issue dh visa。
都唔明,點解d guidance notes 內唔寫清楚話要這封信。
連去做dh visa extension (因印印最近換了本新護照),都話要這封信,但counter d clerk講唔出instructions寫在那裡,找來個immigration officer,一樣話無寫出,但總之係要。

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

hi, bluestar

so nice to meet you again in here

我都要開始幫我個工人攪續約, 但以佢既條件, 自行攪我唸比較困難 我上次咪同你講過, 佢無父母, 同老公離左婚, 無咩識得既鄉親父老, 咁唔知得唔得 得都比較麻煩~~ 但我間agent早幾日打tel過來, 續約要收我$4000-; 收工人$1000, 個agent仲係我個friend來架!! 係未好過份??

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

bluestar
我問過個工人, 佢未同老公離婚, 因為佢老公要佢比$$; 先肯同佢簽字, 佢唔肯, 所以佢叫我搵agent, agent可幫佢攪掂d簽名文件~~

by the way, 你今日同印印見成點呀??

子爵府

多利是,

friend 都 total 收你們$5000,算係中間偏貴la。
一係同佢講下價啦,既然佢唔熟唔食在先。
你個case,都係唔適宜自己搞。
一係問下你個工人,佢張"印尼戶籍電腦紙"在誰手上,上面寫個戶主(男人)是誰。

子爵府

今早約了10-10:30am 見印尼領事館職員。
原來要去4/f,因有關consular section 從地下搬了上去。

另外,還見到有notice,[size=large]2 - 8 November 2005 是印尼假期,該段時間領事館closed

我們9:50am去到,有少數印印,agencies在等。
差不多10am,有另一個僱主+印印入去見。
佢地出來,就輪到我們入去見。

今次是個肥肥地,英文很好的印尼男人,要僱主即場簽多張undertaking / guarantee,內容又是: 會付足工錢放足假期,完全根據contract 內的terms,不可要工人去親戚處(eg mother,sisters,brothers' homes)工作, 印印有病要讓她看醫生。
點解唔要經agency續約,個印印做左x年有無問題,etc
不須5min講完。

出去隔離另一個counter排隊交文件,取張invoice類紙,去金鐘的印尼銀行交hk$480,再返cwb印尼領事館,再排隊由counter staff 填寫取回文件日期。

For us,取回文件日期=31 October.

31 October 那天,印印去印尼領事館取回d 文件+已蓋印的新合約後,便會來我office 找我,lunchtime 去hk immigration dept 搞dh visa。
而這個dh visa,即日(約等1-2hrs後)有取。

大宅

Hi Bluestar,

請問total用咗幾好錢?
去咗幾多次hk immigration dept 、印尼領事館、律師行、etc..?
因為我個印傭出年二月完約,如果真的可以自行續約,我會睇吓要花多少日,因為我要返工,唔可以為咗同佢續約而放咁多假,所以我想睇吓total要用多少時間。
Thank you.

子爵府

sherry,

我的經驗,是 :-

25 October 2005 之前 :

僱主去律師行 : 1 次
印印去看醫生(我找相熟的家庭醫生,所以預先告訴醫生要取回甚麼文件),另去做lab test : 1 次
印印去醫生診所取fit for work 醫生信及lab test report : 1次

25 October 2005 :
(這天應該是dh visa expire 前1個月; 太早則印尼領事館counter不肯做,太遲則唔夠時間叫印尼家長再次搞掂遺漏的文件寄到來hk)

印印帶齊文件去印尼領事館check (是否齊),若齊就約面見時間: 1 次
(但如果個counter staff 玩個印印/僱主,就唔知要去多幾多次)
(面見時間,應於counter staff 話d文件齊後,由僱主打電話去印尼領事館約,但我個印印碰到個認識的職員所以去第2次check 齊文件便即場約到翌日interview時間,不用我另打電話去約)

26 October 2005 :

僱主和印印去印尼領事館見職員 : 1次
印印自己去金鐘印尼銀行交$480 手續費 : 1次
印印自己去印尼領事館counter,由counter staff mark document collection date : 1 次

31 October 2005 :

印印自己去印尼領事館取回已notorized新約 : 1 次
印印去hk immigration dept 交form搞dh visa : 1 次 (等約1-2 hrs 即日搞掂取得dh visa)
(僱主最好和印印一同去hk immigration dept,如有錯漏便可即時改正; 但若文件齊及印印醒目,可以印印單獨去)
(這次在immigration dept要付"再賠訓"稅,$2400 或$9600)

子爵府

sherry,

用左幾多$ --
我的經驗,是 :-

我要付:
律師行 $500
醫生 $300
做lab test $480
(我知道有些地方,可以出到醫生信及lab test report,只要付hk$50。問題是,當然一定不會真正做lab test,有report都是假的。我情願付多點$,真真正正的替印印做一次lab test,當保障她及我家人的健康。)
印尼領事館手續費 : $480
hk immigration dept's dh visa $135
"再賠訓"稅,$9600/2年
n轉車錢

印印要付:
印尼機構在文件上蓋印的stamp duty : 每張6000盾
付給印尼機構有關人士的tea money : 有些甚至要每張hk$150
postage to hk (suggest to send by courier or express,not ordinary air mail)

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Bluestar, 請問比印尼領事館文件,需唔需要多一份寫馬拉文?響律師行做公正時,只係英文only ?

仲有,我個工人下年3月頭到期,可唔可以將新contract,started from 4月中?工人都agree。得唔得?

好多謝你info。你會唔會有一份所需文件checklist ?我大住個肚,但都要四處幫佢攪renew。我想清晰DD.... Thanks.

首頁
12345...24

尾頁

跳至