論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

姐姐新到二日, 做家務自動波, 電器講一次就自己識開. 帶佢出街一次又話認到路, 一啲都冇初到步嘅感覺...而且有啲自把自為feels...
怕以後好難控制, 點算好?
家中有2 yr and nb BB...有啲擔心佢會唔會係改身份嚟架?有冇得check?

大家俾啲意見!!~
MoMA

大宅

回覆:第一次請工人, 新到姐姐好醒...但係?

佢有冇來過香港?似係有經驗的姐姐

侯爵府

未必既! 你睇佢識唔識cooking囉. 我個賓係oversea第一次黎hk, 以前只係菲國做工廠, 但黎到真係好鬼醒目, d野講一次就記得, 認路都係, 個人仲幾細心添, even佢而家9個月喇, 都ok, 算聽乖聽話, 我講d野通常都上心. 比我以前個4年印姐好好多.

大宅

我家印尼姐姐初到步都係醒,他在新加坡做過,未來過香港,而家續左約都保持到,不用太擔心

大宅

我家姐姐第一次來港也好醒,對電器及認路也一次已曉,話頭醒尾,可能做過新加坡關係吧!初初都有點自把自為,雖不太過份,但如有不跟從我指示我會炳她,之後她都會聽及問。我教過她一次撘巴士出外,她已曉得,但就只識撘那架巴士,叫她搭小巴出去,她就不懂下車,明顯她真的不熟悉香港。所以如果樓主有心check, 由她撘車出外的行為神情都會略知一二。

珍珠宮

減齡達人勳章

家規就要足緊啲!最好唔好有錢過佢手,自己辛苦啲去買餸。講好要做的家務,就一定要完成晒先準瞓覺!有做錯或唔合你意就一定要出聲!
千祈唔好因為以為有人質係手,就忍佢,初黎你已覺得佢自把自為,你唔出聲咪越來越過份。
我第一個工人又係要湊nb. 最初都係由得佢自動波,諗住仲好唔駛我煩,但漸漸開始冇大冇細,以為冇咗佢唔得,bb午睡佢又午睡,bb早睡遲起,佢又跟住一樣!
仲有一定一定唔可以講電話或send SMS ,你要好嚴重警告佢,因為佢地好鐘意湊住bb入房講電話!

別墅

回覆 mison 的帖子

就係話未來過香港, 係菲律賓做家傭囉!
真係似喺香港做過...

怕佢係有隱瞞啫, 或者我太多疑啦因為第一次請嘛!
MoMA

別墅

好多謝大家分享嘅經驗, 睇完都安心啲!!

頭先都同佢講咗家規, 希望佢唔係古古惑惑精甩尾嗰隻啦!!
MoMA

別墅

FennieMan 發表於 11-9-11 21:42
家規就要足緊啲!最好唔好有錢過佢手,自己辛苦啲去買餸。講好要做的家務,就一定要完成晒先準瞓覺!有做錯 ...
咁佢係做咗幾耐開始有問題? 最後係點解決? Waring letter?
MoMA

大宅

7月之癢, 還晒$就開始多多要求

珍珠宮

減齡達人勳章

頭半年都冇問題,佢係香港做同一個僱主8年,煮飯好好食,做嘢自動波,又好乾淨!間中都偷講電話,咁我諗算啦!因第一次請工人,平時又得我一個人食飯(老公夜返),所以工人同我一齊食!漸漸,啲衫放成個星期都唔燙,對囡(孖女)開始食糊仔,佢餵一個,我餵一個。但你知bb食得好慢,個工人竟然唔等我,自己食飯先,但佢未餵晒bb食架。
佢當咗自己係mum,抱咗對b入房,叫我開奶,啲玩具係廳唔執咪入房叫佢出來執,佢話我嘈住佢瞓,大佬(9點幾咋),不停講電話,我媽話見過佢一面切肉,一面用頭夾住個電話,我媽話幾驚佢連手都切埋!你話佢講電話,佢就話啲女係菲律賓打比佢,一時又話朋友急事搵佢,話得多就不停send SMS, 話佢又黑面話冇自由。以前去買餸一個鐘內一定回來。之後最過份2個半鐘,但都係煮雞翼,煎午餐肉,勁打斧頭,叫佢去超巿買,要有單,佢話超市唔新鮮,所以唔去
我忍佢係因為驚炒咗佢,好難請人湊孖b,而我對囡又開始認人又好跟佢。叫agent同佢講完,轉頭係廚房發脾氣,最後話唔舒服,唔煮飯叫我食自己!
係我老公忍唔到,話要炒,我話你等我搵到新工人先,所以新工人一到我就炒!

別墅

回覆 FennieMan 的帖子

我怕而家對佢太寬容, 日後會更加唔聽使!但係下下話住佢又好似好衰, 有時又唔知點開口...

請工人真係好煩!請到個精叻嘅又怕佢古惑, 蠢嘅又激到嘔血...

咁你之後個工人如何呀?
MoMA

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

減齡達人勳章

我之後個工人第一次黎香港,係菲律賓耕田,比較蠢,唔識煮飯,做家務清潔一般,但起碼聼話,肯做!從冇黑面,極少講電話!好錫我對囡,肯陪佢地玩。做咗年多後佢話我知想去加拿大,因為個仔(獨仔 ),佢唔想個仔成世都耕田,我都做人亞媽,梗係知佢為仔女,我冇炒佢,不過佢應承一有人請佢就通知我,等我有時間搵人!佢有守諾言,所以我有足夠時間搵新工人!我地仲車佢去機場,仲有聯絡,佢有寄聖誕,生日咭比我對囡。
而家呢個做咗年多啦,又係第一次黎香港,可能佢自己做開家務,所以好快上手,煮飯都ok,教一次已可煮到7/8成。好乾淨,冇黑面,暫時我同老公都好滿意!

珍珠宮

減齡達人勳章

我諗互相尊重啦!我冇可能當佢係家中一份子,但又唔會當佢奴隸,我同工人講佢係幫我手照顧個家,但我有家規,請佢遵守,我食乜佢食乜,就算我叫佢做嘢都有唔該前唔該後。所以同樣地佢都要有禮貌!
你自己比一條底線自己,頭6個月大家都要互相適應,開頭嚴少少比較好,因太寬鬆,遲啲好難足番緊,有問題要同佢講,你唔聲,佢咪以為冇問題,照做囉!

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆:ting-ma 的帖子

我有叫佢寫低,去街市攞收據!但係冇用架,啲人爲咗做生意,會幫佢地報大數架!好似佢寫魚$35,實則係$28.萍果$12,實則$10。菜$10,實則$8。我後來見佢越買越貴,仲要食雞翼,午餐肉。所以我有時自己去街市買餸,買得多發覺有啲檔口特別多工人買,原來佢地幫工人報大數,我有同個工人講話我見到有工人報大數呃僱主!佢話佢唔知,佢從來都冇呃我錢,仲話我唔信佢!

水晶宮

我都係買菜的..工人始終靠唔住..

別墅

真係離譜!!想盡辨法
我個新到姐姐8號生日, 咁佢9號到埗, 10號就藉啲意話我知佢剛生日... 係咪另有意思? 定係我太多疑??

你 哋係咪叫佢喺廚房食飯同stand by呀? 我見佢做得八八九九就俾佢喺廚房坐下...

MoMA

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆:wongkarie 的帖子

都過咗生日,咪講聲'生日快樂"囉!試過第一個工人食飯唔等我之後,跟住呢2個工人,佢煮完飯後我付責夾餸比佢先,跟住佢攪惦對囡食飯後,就自己係廚房食!
你有nb,佢點會得閒架!叫佢洗奶樽,手洗bb衫,真係得閒就係廚房,睇下cook book, 唔好比佢睇報紙,講電話!梗加唔可以返房!

首頁

尾頁

跳至