心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

唔憤氣 <-- 唔知我咁諗岩唔岩

我覺得有條針"吉"左係我個心度咁,好辛苦!

事源係我覺得我男朋友個妹近排成日都黑口黑面對我,上次中秋去佢阿麻度食飯,佢(阿妹)黎到個個都叫,係唔叫我,跟住佢阿媽仲鬧佢"而家淨係得咁多人咋咩?尼度無其他人拿?"........跟住係其他場合都係咁,我同我男朋友講,佢就話佢阿妹d性格係咁( ?-( 性格係咁???)...我就話性格係咁就要咁對人架咩????之後佢都話我多心,其實我一早知我同佢講會係咩結果!我同佢講都只係想佢知道下,我並無叫佢點對待佢阿妹!

咁琴日我又同佢傾,因為真係忍唔住,傾到喊,我自問都對佢阿妹不薄,佢生日我一定記得,就算無禮物都同佢講聲生日快樂,有咩野食都問佢阿妹食唔食,有時買野去佢屋企都買埋佢個份,我問心對佢真係好似阿妹咁(因為我無兄弟姊妹,所以我有時真係好珍惜尼d關係),但點解佢會咁對我,我問我男朋友我係咪做錯d咩激嬲佢?我真係唔想佢咁對我,我男朋友開始時就一路話幫佢解釋,不停話佢d性格係咁,之後佢終於都諗起d野,佢話佢阿妹好耐之前同佢講過,叫佢唔好帶我上去佢屋企,我聽到時我即刻話,我無所謂我可以唔去你屋企架喎,如果唔係你叫我多d去你度,同埋我想同你父母關係好d,我都唔會上你屋企,跟住我男朋友即刻話"佢(阿妹)要係咁諗,都無辦法,你亦都唔駛理佢,你覺得你係岩0既咪唔好理佢,最緊要係我阿爸阿媽!".....

我覺得佢講得好輕鬆,唔通我次次見到佢阿妹都要受佢氣,亦都好幫住佢阿妹(咁都係理所當然我覺得),我而家個心好難受,一諗起就好似針"吉"咁!!!!!好辛苦!!!!
看得起肩膀,放得低重擔!大家活在快樂中 :-) 開心係成功0既開始 :cheeze:

男爵府

環保接龍勳章

Re: 唔憤氣 <-- 唔知我咁諗岩唔岩

我覺得如果你男友對你好的話. 都無謂因為其他人而影響到你地的感情. 要知道你男友夾在中間都好難做的. 只要你不把這件事放在心中. 就算你男友妹妹真係對你沒禮貌. 你都不會在意的. 人生就是這樣的. 總會有人莫名奇妙的不喜歡你. 你怎能因為有這樣的一個人而擾亂了你呢?當佢細路女. 唔好同佢計較啦. 咁樣你男友會因為 欣賞你的寬宏量度. 欣賞你對佢愛屋及烏而更加錫你...
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

子爵府

好媽媽勳章

其實佢妹妹...你可以唔駛理佢...最緊要你男朋友對你好...佢既父母鍾意你囉...日久見人心...可能呢一刻佢唔鍾意你...但係唔代表佢將來都唔鍾意你...好似你以前返學咁...老師個個學生都鍚...係得你一個...你會唔開心...咁又點...返屋企都唔駛對住佢...一日對得個老師幾多...到你成長離開間學校...你都唔會再見到佢啦...正如你男朋友細妹咁...佢唔鍾意你又點...你男朋友鍚你...對你好...你要記住...你係同你男朋友一齊...唔係同佢細妹一齊...雖然你想男朋友一家都鍾意你...但係世事唔係一切盡你意...何必為一個人...影響你同你男朋友心情...唔通你想你男朋友去搵佢妹妹傾...攪到大家唔開心...佢父母見到仔女嘈交會開心咩...只要自己睇得開...咁就唔會煩架啦...

[url=http://lilypie.com][img]

公爵府

我諗佢亞妹對你有誤會~

恭賀新禧,迎春接福!

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

不如你直接問佢妹妹點解會咁,第時有可能會做親戚!都唔可以咁樣相處,或者你先行一步表示友善!可能佢有少許誤會都唔定!問你男友都無用架啦!男人粗心大意!佢乜都睇唔到架!

別墅

多謝各位,我而家尼個時間真係唔想見到佢住,我要逃避一下先,遲d再算! :cry:
看得起肩膀,放得低重擔!大家活在快樂中 :-) 開心係成功0既開始 :cheeze:

男爵府

你個case似足我舊同事, 我個舊同事既角色就係果位 "阿妹", 佢d哥哥既女友, 佢一個都唔比面, 其實真係唔知佢咩心態, 會唔會覺得你搶走左個阿哥呢d咁既心理。 Anyway, 我覺得你唔使理佢, 你亦唔使得罪佢, 等佢知道佢自己幾冇家教都好既, 況且你男友絕對唔會因為佢細妹唔鐘意你而同你分手, 既然父母都冇出聲, 佢做細既有咩資格呢? 幸好, 我老公個細妹足足大我五年, 當初都係當我小妹妹看待, 冇對我點樣唧, 而家關係仲唔錯。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

別墅

你就好啦Mummy!你講0既野,我媽咪都諗過係唔係搶左佢阿哥0既心態,但無論點都好,我唔會同佢嘈,我亦都唔會理佢,又或者等佢唔係度先上去囉!

侯爵府

呢d野,我5會哂時間去深究
hk政府教既,獎勵同讚賞5係must既
總之,你敬我一呎,我敬你一丈
之後咪君子之交淡如水算羅

珍珠宮

畀面勳章

如果我係妳,我就唔會理佢,亦唔會問佢咩事; 因為妳係同佢阿哥拍拖,唔係同佢,而且有時會越問越衰 佢亦未必會講妳知咩事,順其自然我覺得重好

栗子媽媽 寫道:
呢d野,我5會哂時間去深究
hk政府教既,獎勵同讚賞5係must既
總之,你敬我一呎,我敬你一丈
之後咪君子之交淡如水算羅

首頁

尾頁

跳至