樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

1. 我比$安裝?
定係
2. 叫佢自己攪掂, 自己比$? (我又怕比亂黎, 租比下一手又要執過)

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

一人一半可以嗎?

子爵府

回覆:請教:租客要求安裝窗花,我應?

如果係我(業主)
我會俾錢自己安裝
費鬼事諗咁多

水晶宮

裝窗花, 其實都係基本設備來的, 如果我係業主都會揾人裝比佢, 一千幾百左右, 唔使諗, 總之都係成本效益問題, 如果你覺得租金太平, 不值得提供窗花, 咁就揾第二個租客, 唔好免強.

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

I think you pay 50% and he pay 50% is fair.
Even when I rented an apartment, I paid 100% because my daughter was only 3 yrs old.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你可以唔裝亦唔比佢自己裝. 需知窗花裝左如果將來唔要, 個窗會一個2個窿, 要完美D就要成個窗換. 絕對不是一千幾百既事.

珍珠宮

好媽媽勳章

如果有小朋友, 你唔俾佢安窗花, 我包保佢一定唔會租. 建議你自己出錢裝吧, 因為你叫佢自己裝, 佢好大機會拆走埋先離開, 因為佢費事益你.

我租緊層樓的窗係有幾個窿, 唔美觀, 上兩手租客就算用唔番, 都要拆走窗花先走, 因為業主好堅決唔肯出錢, 搞到租客條氣唔順. 連幫我安窗花的師傅, 都話包租婆蠢, 將窗花拆來拆去, 搞到窗有幾個窿好核突, 因少失大.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jaycee_mami 發表於 11-9-14 22:21
如果有小朋友, 你唔俾佢安窗花, 我包保佢一定唔會租. 建議你自己出錢裝吧, 因為你叫佢自己裝, 佢好大機會 ...

咁樓主就要考慮唔租比呢個人, 係唔係就冇人租?

個業主的確係蠢, 佢應該叫租客還原D窗.

CALVEN  agree  發表於 11-9-14 22:47

男爵府

我以前租樓,個業主知我有個兩歲女,佢堅持裝左窗花先租俾我,仲要係低層,講真,裝窗花主要安全問題,你都吾想自己間屋無端端變左凶宅啦,到下一轉再租俾人,正常人都吾會要你拆,如果下一任租客要你拆,我相信佢係一個特級煩友,有排煩,除非你果層係超級超級豪宅,有外觀占,否則就算新型大型屋苑,都係只可裝指定款式,裝完都ok,正常租客係完全吾會介意,豪俾佢啦,吾好因小失大

男爵府

我租過樓, 自己唔鐘意有窗花, 覺得好似坐監 & 檔左個景, 咁米自己拆左落黎, 第時交樓先裝番上去, 好簡單既一件事 JEI ~

男爵府

我租過樓, 自己唔鐘意有窗花, 覺得好似坐監 & 檔左個景, 咁米自己拆左落黎, 第時交樓先裝番上去, 好簡單既一件事 JEI ~

男爵府

男爵府

珍珠宮

好媽媽勳章

好多業主都唔肯裝窗花, 因為覺得不美觀, 影響視野.
即使租客肯自己比錢都未必肯, 因為無法還原.

男爵府

謝謝大高見。
總結大家意見,我諗我都會裝。
因為個租客有兩個2YRS OLD KIDS,租左比佢兩年都準時交租(平租比佢)

THX

水晶宮

係ar..我去租屋kei時候都要睇埋有無窗花ka..始終自己有小朋友..出左咩意外甘點算ar..無kei而業主又吾肯裝kei..大不了米吾租e 間law..係米!

大宅

裝俾佢啦, 有個小朋友, Touch wood 有d咩事對大家都唔好啦

男爵府

唔裝窗花, 就預左唔租俾有小朋友同寵物既租客, 無咩問題, 業主可以自己選擇 ~

大宅

之前租客要求到, 我都幫佢安裝, 因為好客, 想安全d. 大家開心,
冇收佢$.

首頁

尾頁

跳至