想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

yaya_pig 發表於 11-9-16 08:36
多謝你。我第一次ivf時係今年一月,有很多不順,害怕,緊張。我把這告訴我妹,佢居然每天把佢剛出生兒子嘅 ...

我都覺得唔好話咁多野俾任何人知, 我都有講過俾蜜友同媽媽聽, 但最後唔得, 我覺得要信下"小氣"呢樣野
還有, 有人說千萬別舉高雙手及蹲下來, 話說, 我弟婦有個3歲個仔, 條靚仔叫我幫佢去個矮櫃拿畫紙, 我蹲一蹲下身拿(當時為放胎後第7日)站起時我才醒覺, 之前平平安安, 但到第2朝就見啡, 然後見紅了
所以, 之後我覺得大家都要留意這些細節

子爵府

樓主, 喊完發洩完就算, 起碼我地有個c6做"配種牛", 大把over 35的女仕, 未拍拖, 咪話生仔.......

fail咗梗難受, 心理上未ready, 不如先抖抖, 做下運動???

跟你分享真人真事3個cases:

1) 我之前在bk見到有位jm, 41歲生第1個, 42歲冇計劃地再bingo, 43歲生第2個, 我揾唔番絛link, 佢試過好多次人工, 中醫....等咗7-8年, 佢老公最後話算啦, 不用將d $$$去買樓, 好好過2人世界, 最後佢係搬屋期間bingo的!!2個小朋友都係natural!!

2) 我親戚, 女的40, 男的37, 男的有problem, 但拒绝人工, 只係keep住睇中醫, 最後41歲生咗個仔, 仲好cute好醒.

3) 我中醫個patient, 由30試到47, 乜方法都試過, 最後47歲那年, 見2個月無M, 以為更年期到.........48歲那年順產生咗個仔, 我上星期六第1次見到呢對母子, 仔仔今年6歲半, 玩ipad仲玩得好投入tim!!

別墅

我月初放了胎,本來約了明天回診所check bingo的,但今早已見紅了,雖然量不太多.....我剛打了電話去診所同姑娘講自己的情況,她說應該是經期來了,明天也不用回診所check bingo,因為都只是回去驗尿,既然period來了,都會係negative result......
但我覺得點都應該要check下,姑娘不應咁快就斷定唔得,大家教我應該點做好呢?我宜家返梗工,但真係冇心機做野

babytwinstar  你自己有無用棒棒check下呀??  發表於 11-9-18 20:29
I_O_U_baby  如果唔係bar bar 聲,見紅唔一定fail 架.
你有安胎藥就keep 住塞,到放胎後14日驗  發表於 11-9-16 10:44

男爵府

回覆 lovebabyking 的帖子

唔會架,比d 信心bb!
add oil!

條路雖然難行,但係一bingo 左就乜都番晒黎.
之前點辛苦都係值得架.

lovebabyking  大家努力呀...  發表於 11-9-16 13:09

別墅

I_O_U_baby,

Thank you for your advice.....但我今天正是放胎後第14日,我是否應該自己買棒棒驗下先,還是明天照返醫生度驗好呢?

lovebabyking  如果你心急都可以買棒驗,我就無買到,因為我唔想再side$買橫掂結果都定左  發表於 11-9-16 13:12

大宅

我都好想發洩呀.....
做左輸卵管造影同宮腔鏡, 發現係單角子宮, 做左3次iui唔得, 根住諗住做ivf啦, 點知今次打針打左9日都係得一粒卵大到, 其他唔識大, 之前做iui食排卵藥都有3至4粒呀,而且fsh都係低於10咋!!
我都唔明點解會咁.....我只係想做ivf都無機會??

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

樓主唔好太傷心, ivf未必一take過成功. 我都係第2次fet先bingo. 你仲有雪胎, 仲有機會. 加油呀!

lovebabyking  thank you so much  發表於 11-9-16 13:18
囡囡於2月14日(36周2日)出世, 重2.96公斤

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

[

珍珠宮

[quote]pandafamily2008 發表於 11-9-16 09:22

珍珠宮

[quote]pandafamily2008 發表於 11-9-16 09:31
...

珍珠宮

...

珍珠宮

[quote]好想好想 發表於 11-9-16 11:46
.

好想好想  為左生bb, 幾困難我都會克服架...一齊加油!!!  發表於 11-9-16 15:35

珍珠宮

...

大宅

引用:Quote:yaya_pig+發表於+11-9-16+08:36+多謝

原帖由 lovebabyking 於 11-09-16 發表
多謝你既鼓勵...你都體諒你妹妹...可能佢都係想同你分享bb既點滴而激勵你唔好放款呢...
係呀...朋友家人真 ...
我妹有好嚴重嘅新媽媽病,我忍咗半年,第二次失敗時佢又講風涼話,話自己唔洗睇不育,下年又要生多個!決定唔忍,炳咗佢!我同佢一齊開始做人,佢個仔已經歲幾,我諗我心情真係麻麻,日日睇佢問阿仔呢張相有幾得意,有時d人講嘢唔經大腦,真係女人都唔明女人!算,e+耳根清靜,有唔開心上來呻下重好。
你如果有雪bb,放胎等兩個月調理下啦。通常放胎時 賀爾蒙冇藥嘅影響,成功率係高d架。

男爵府

yaya_pig 發表於 11-9-16 14:34
我妹有好嚴重嘅新媽媽病,我忍咗半年,第二次失敗時佢又講風涼話,話自己唔洗睇不育,下年又要生多個!決定 ...

自己個妹, 怕乜"小", 俾我唔忍, 有冇攪錯呀, 仲講風涼話, 呢d野緊係自己小心d啦, 有乜好show off呀

男爵府

各位jm never give up 一定得,大家一齊加油呀

男爵府

I have done my first ivf also early this year and I was failed too, I remember I was crying for 6 days non-stop. I kept questioning myself "why?", why not me? That was the biggest disappointment I have ever had. The worst thing was, I did not have frozen emybros at all!!I am thinking to do it one more time next year, just hope one day I will have chance to become mam. Cheers up mates!!!I know it was very hard but we should not give up

男爵府

回覆 babehope 的帖子

babehope你自己買支棒棒驗下先

大宅

pandafamily2008 發表於 11-9-16 15:03
自己個妹, 怕乜"小", 俾我唔忍, 有冇攪錯呀, 仲講風涼話, 呢d野緊係自己小心d啦, 有乜好show off呀 ...

講完佢都講咗對唔住, 話之前冇諗過我感受. 咁就條氣順番. 不過, 經驗話我知, 同d屋企人講冇用, 佢地唔識就住你, 安慰你.
所以, 唔講係好事, 可以扮下唔志在嘛. 好彩佢都口密. 如果唔係, 成村人都知, 又冇得閃就慘囉.

別墅

回覆 denise333 的帖子

denise333,我今晚會驗下.....剛去完厠所,都仍有一些血水,但量不太多.....
我今天午飯時一路食一路喊,現在仍想哭.....不過要忍住,因為今晚返媽咪度食飯,唔想佢擔心
我今次ivf都用左around 60k,但最傷的不是荷包,是個心,做女人真難

首頁

尾頁

跳至