家事百科

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

Bb的木衣櫃終於送左黎啦 但打開有陣味 好驚係鉀全丫 >.< 已經放左檸榢,但好似冇乜用 仲有兩個星期阿b就出世啦 點算好丫?helpppppppppp 有咩方法可以趕走鉀全味

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我以前是用膠櫃桶放BB衫, 無味又衞生, 而且不會有蟲

翡翠宮

引用:我以前是用膠櫃桶放BB衫,+無味又衞生,+而且

原帖由 小小bb 於 11-09-19 發表
我以前是用膠櫃桶放BB衫, 無味又衞生, 而且不會有蟲
係丫 念住木櫃硬淨d添

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

用厠紙包住嚿碳, 一嚿嚿放入柜, 關門. 漸漸會無味.

翡翠宮

wiiabcd 發表於 11-9-19 09:01
用厠紙包住嚿碳, 一嚿嚿放入柜, 關門. 漸漸會無味.

今晚試試先 THANKS!!!!

複式洋房

木櫃好太陣味 , 是否好刺鼻,刺眼的, 令人敏感? 若然係, 可能真係甲醛. 市面有些效能長的甲醛分解劑, 例如:
http://www.betterliving.com.hk/aircleanC2.htm

但有時發覺有d, 可能係木味, 又或是木霉咗(e.g.濕咗一排, d木料又不好)的味, 嗅起非刺激性的

翡翠宮

回覆 oboy10 的帖子

THANKS~~~
不過一支要成八百元... 好貴吖.. 同我個櫃差唔多價錢 >.<

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

可以試下用白醋開水來抺,抺完後打開門來通風,我以前買新傢俬時都係咁做,work架!
I 大蚊豬   

翡翠宮

引用:可以試下用白醋開水來抺,抺完後打開門來通

原帖由 fionlei88 於 11-09-19 發表
可以試下用白醋開水來抺,抺完後打開門來通風,我以前買新傢俬時都係咁做,work架! ...
好丫好丫 我明天即刻買支白醋試試先 不過請問白醋同水既比例係幾多丫?一比一?

洋房

我上年屋企訂造傢私, 用 "吸X大笨象" "水凝香氛消臭劑- 木炭" , 放完之後床下底一D味都無, 衣櫃同臭丸一齊放連一D臭丸味都聞唔到

男爵府

可以用天然既物料"食用小梳打粉" 或者用 cheap cheap茶包/茶葉都可以吸味嫁~

食用小梳打粉 雜貨店有得賣. 幾蚊斤.

翡翠宮

引用:我上年屋企訂造傢私,+用+"吸X大笨象"+"水凝

原帖由 yanovels 於 11-09-20 發表
我上年屋企訂造傢私, 用 "吸X大笨象" "水凝香氛消臭劑- 木炭" , 放完之後床下底一D味都無, 衣櫃同臭丸一齊 ...
好的 thanks

翡翠宮

引用:可以用天然既物料"食用小梳打粉"+或者用+ch

原帖由 小新媽媽 於 11-09-20 發表
可以用天然既物料"食用小梳打粉" 或者用 cheap cheap茶包/茶葉都可以吸味嫁~

食用小梳打粉 雜貨店有得賣. ...
好好 thank you so much

男爵府

用原個菠蘿放入櫃過夜吸味, 裝修C FU教

翡翠宮

引用:用原個菠蘿放入櫃過夜吸味,+裝修C+FU教

原帖由 ericawong213816 於 11-09-20 發表
用原個菠蘿放入櫃過夜吸味, 裝修C FU教
原隻波羅?
駛唔駛切開嫁?我有六格櫃桶喎
之前試用lemon 冇乜用
昨日試左炭 d味真係冇咁強
好多謝你地丫

洋房

我之前朋友教用洋蔥, 但無用, 可以不用試

翡翠宮

回覆:yanovels 的帖子

Thank you =)

首頁