跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

想問一下各位媽媽, 呢間幼兒園老師惡嗎? 對小朋友有無耐性?

happymama_jkc  問多句都唔得, 我小朋友個間好有耐性噤話你知係學校生活情況, d 度唔會.  發表於 11-10-19 09:59
happymama_jkc  我轉左第2間幼稚園之後, 發覺d間真係唔得, 無耐性無愛心. (個人意見)  發表於 11-10-19 09:58
happymama_jkc  我覺得麻麻, 唔係全部老師唔好, 但有 d 就無咩耐性 .. 惡唔惡就因人而異  發表於 11-10-19 09:55

大宅

我o既仔仔 6 年前係度畢業, 畢左業d老師同校工撞到佢都有 say hi, 好 nice 架.

複式洋房

我個囡現在讀K1,她都很喜歡返學,D老師都幾好!!

sandy

大宅

麻麻地 ..

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 happymama_jkc 的帖子

咁你小朋友而家讀邊間幼稚園呀?

happymama_jkc  有咩問題d老師會好詳細解答你 ..  發表於 11-10-19 10:40
happymama_jkc  靈糧堂幼稚園, d 老師好有愛心.  發表於 11-10-19 10:40

別墅

我仔仔己 K2 , 我党得聖公會好好

複式洋房

回覆 kaliboker 的帖子

請問你有冇擔心小朋友英文唔夠?現在是否只是教單字?

sandy

洋房

happymama_jkc 發表於 11-10-19 10:01
麻麻地 ..
really

民房

這間好嗎?

男爵府

回覆 happymama_jkc 的帖子

發表下意見呀!我唔知去東欣好定聖公會好

洋房

我上星期去交form apply N 班,收form那個短髮戴冇框眼鐿的女子,唔知係老師定主任好惡!問佢野好似唔想答我咁!我早前拿了張form 同埋leaflet,都冇寫星期六至可以交form,我星期四去,佢好悔氣咁話今日唔收form,要星期六至收,我呆左,佢話form有寫,但我根本冇佢講那張form!
anyway,星期六再去交,佢又話我冇交回郵信封,同樣地話form有寫,但佢都冇比過那張紙我!leaflet只係話要 form+相+出世紙copy!.... 我話我會再來交(佢attitude好差!!) 我想問來年會收幾多個students,我梗係問 N 班啦!佢話100個!個校舍咁細,點可以有100個 N students 呀???我諗佢係話全校100個! 我再想問佢我個女有冇機會入,佢至話我知d students 今日(當天)開始做校服! attitude好差咁話我:「我地一早in 晒,waiting list又好長,你要交的資料都唔齊,「不如」交埋回郵信封先!睇下到時點!」 
大佬,我都想知清楚有冇機會啦! 如果你早早同我講左已經in 晒,做緊校服添,我就唔apply啦!

好多mammy都話呢間好,但搞到咁... 我都唔知幫唔幫我個女報 K1 了....

男爵府

Kenchibi,

短髮戴冇框眼鐿的女子是否矮小著西裙呢?
如是,應該係校長來架!

所有學校都係,人地話好未必等如自己覺得好,所以家長要同小朋友行—轉學校睇下,自己感覺係最好既,包括環境,校學模式,老師
校長親唔親切等。。。

東欣校長聽聞好好,環境又新,你可以帶埋小朋友去了解下睇下再考慮讀邊間。

複式洋房

回覆 回覆:kenchibi的帖子

我仔仔09 年12月細仔。我總共交左2次form .N班同K1,無收到任何回復。所以如係細仔基本上唔使去交form .保良局收左阿仔。我已經唔去其他東涌學校in了。出面in左4間全部waiting

洋房

唔係著短裙呀! 兩日見到佢都著學校運動衫! 兩日都在 reception! 所以我估佢係主任...!

東欣我早兩個星期有去 open day! 校舍好新, 老師同校長好像都幾 nice. 入紙申請了 N 班,佢地話會收 28 人, 但我個女已經你第 7x 個人! 所以未必有...

複式洋房

短髮戴冇框眼鐿的女子好可能係文員. 主任同校長應該唔得閒收表.

男爵府

我上年去問攞FORM果日, RECEPTION已比左張紙仔我, 話到時交D咩.. 收FORM日期, 收信日期..INTERVIEW日期.. 其實都好清楚~ 到INTERVIEW果日..原本電話約我WEEKDAY..我話唔方便請假..佢就即刻話安排我星期六..到星期六阿女係度等既時候, 想ALL POO POO.. 我同RECEPTION講可唔可以係度換片片.. 佢就叫我去洗手間.. 最後阿女都ALL唔出.. 不過全程所有人都好NICE~

到INTERVIEW..見校長.. 係就有少少嚴肅..但都好NICE.. 不過問題就怪怪地..問我地有無報其他學校, 會唔會IN其他學校.. 又話佢地有好多人WAITING LIST.. 有D上年排隊.. INTERVIEW時已經話我個女太細(8月30日).. 就算收都係2月班..

過左2星期, 學校打黎..話校長都好想收我個女..不過細B.. 校長想BB大個少少先讀..配合課程..學到既更加多.. 所以留番2月班個位比我..

感覺上間學校都真係幾好~ 只係太多人報名.. 眼角有少少高~

男爵府

2月頭先交FORM真係好遲..我個女1月INTERVIEW..有個朋友個仔CNY前收到信收佢.. 要21/1交留位費.. 交完就即刻做校服.. 所以果個”主任”都講得無錯.. 其實IN都IN晒.. 有D校服都做緊..又有一班人排隊.. 已經收晒人.. 只係佢唔想講出口..

男爵府

回覆:Vijoyce 的帖子

咁你個女讀繄未?

民房

好耐無上來睇了, 剛睇到呢篇, 就好想回應一下, 首先申報利益, 我兩個小朋友都讀呢間學校, 兩個都係細仔細女.
阿仔好好彩, IN完無幾耐就話收佢, 阿女就要等到下學期(即二月)先入學.
本人對這間學校十分滿意. 無錯,係十分滿意.
1. 由校長至姐姐都好好, 好照顧同學仔. 好老實, 好少見到學生(K3)係主動去攬老師.
2. 回應無禮貌, 可能係某段時間, 教職員會比較忙, 所以回應得無禮貌也不定.
3. 校長真係幾嚴肅架, 但佢好為每個小朋友的成長而考慮.
4. 雖然校舍細, 但各職員出盡腦汁設計每項課程及活動. 在此感謝她們
5. 如果間學校唔係好, 又點會有咁多日報名.
6. 校長問有無報到其它幼稚園, 因為她知道自己本校名額有限, 希望家長報定其它以作後備

最後我想講下其它幾間 (我個女都有去IN)
1. 東欣, 新校舍, 硬件各樣都不錯. (全日制)
2. 潘美, 賣設施及電腦技術, 好老實, 唔想入呢間讀, 因太過功利(個人感覺), 因為有資助, 所以不愁無資源. 亦唔清楚佢收生標準, 最後收阿女讀下午班 (上下午班)
3. 金巴崙, 普通一間幼稚園, 跟聖公會差不多. 老師方面則不太清楚(唔記得全日定半日制)

東涌區少幼稚園, 所以競爭越來越大的..... 國際幼稚園, 學費又貴....

別墅

我舊年in PN,個校長九唔搭八,我填份問卷填得仔細又要比佢話。
見我仔係細仔,根本連興趣都冇。佢多人報只不過因為去偉倫機會大d.

mllau  機會係冇大D嘅  發表於 14-1-27 18:17
mllau  機會係冇大D嘅  發表於 14-1-27 18:17

首頁

尾頁

跳至