家庭理財

跳至

首頁
12345...50

尾頁

大宅

為方便查閱, 我會把自己的意見在頭版定時整理及更新!!

22/8/11 提出會有較強反彈

2/9/11
其實我都提住趁反彈盡量高位走貨, 老實說, 暫時單憑呢日半恆指表現, 未能確定彈完未, 但如果未能守住20300-20200 等位置, 無論賺蝕, 走貨係安全D, 因為假如昨日20975
係呢個反彈頂, 現在向下跌幅很可能還有過千點

5/9/11
溫馨提示: 如果穿埋19400-19500,再試甚至穿18868的機會好高, 請做好準備, 雖然現
在情況咁差, 但前面將又有一個機會, 夜d如果有時間會再分析, 上星期五收市DAYLOW 係
20200附近上, 以形態睇, 可以話係9死1生, 基本上跌穿20300-20200唔意外, 今日就已
跌成600點, 大戶咁樣舞落, 舞上再舞落, 升左千幾點, 散戶以為見底, 點知又大跌, 中招機
奇高, 不過倒是有跡可尋, 食正個反彃, 一直提住係反彈而唔係撈底的原因, 現在知道了
吧, 正如之前所說19400-19500 叫做係個支持位, 不過穿的機會絕對大過唔穿, 之後會繼
續下試, 不過壊消息其實又係好消息, 因為相信再插埋呢轉, 係再會有強勁反彈, 即是
說..............準備浪衫

7/9/11
講返個市, 除非個市反彈升破20150, 唔係繼續睇跌, 現在升我都係睇恆指方向跌,只係萬一
升穿20150先要再觀察

8/9/11
分享返大市睇法, 昨天美股差唔多升3舊, 今日恆指都趺1舊, 收19912, 最高20159, 同
之前說20150阻力差唔多, 暫時繼續睇淡, 一旦再下試上升軌, 要加陪小心

個市之前反彈到21000我話未見底, 即使7/9 個日升300點到20048我都係睇淡, 昨日
已收19030, 跌穿18868繼續下試的機會係好大好大, 至少我個人睇係有信心, 但今日
係假期, 昨日各人的避險情緒放大左, 一日跌8舊, 美股倒升收市, 不過即使黎緊係升, 個
市應該係後抽, 以上是我個人意見, 喜歡的可作參考, 無人可以100%準, 不喜歡可以不

星期一唔多唔少好似跌得多左, 不過唔好太多期望可以彈好多, 因為個勢終於向下, 而且
會幾急勁, 上午好D定下午好D真係唔知, 自己執生, 以上是我個人意見而已

23/9/11走我早係20000樓上都叫走, 現在呢一刻仲有貨, 個人覺得要守多陣, 因為已好接近反彈

已跌左幾千點, 咁講無咩意思, 見步行步, 唔需要太悲觀, 17000樓上短期得到支持幾大
機會, 穿左睇16500個位, 強勢股早已洗了吧

本身有意博反彈的朋友, 今日應該是一個機會.......純自己意見

18300-18500呢個關口的確係好重要, 我相信個市有條件會有大D的反彈, 但一切要睇

恆指18300-18500的表現先

今日星期五, 跌400, 收市前無點收窄跌幅, 安全起見, 我自己會將之前18400博反彈的貨
沽左先, 200點都叫有餐茶飲下, 如跌穿18560, 是非走不可, 星期五咁的走勢, 大成交大
陰燭跌4-5百, 避險情緒十分高漲, 可以話係匈多吉少, 自己唯有再觀望等機會

6/10/11反彈力度不容睇少, 觀察多1-2日應有結論,

7/10/11
原來咁多人膽粗粗入左賺錢, 係幾高風險, 不過風險同回報真係成正比, 兩日升就左1500點, 今日星期五, 同上星期五完全有對比, 上星期五大陰燭大成交咁大跌, 我就話凶多吉少, 今個星期五暫時高開高收大成交, 而且做左個島形底, 如果收市可以咁收, 認真唔講得少

預示一下, 我會係18900-19000沽貨再觀

趁收左市不妨講下大市, 今日升600幾, 成交9百幾億, 大市突破左之前一直提住的18900-19300阻力區, 明顯見到大量買盤, 同時印證左我說的阻力區, 即市扯多300點, 成交急增, 今日的表現很關鍵, 對後市起很大作用, 而 個人認為後市終極係想上試21000-21500點, 當然要KEEP住留意走勢, 夜D我都會再講下無貨/有貨的部署

假如我有貨: 繼續擺, 相信會再創近月新高, 最好比多D耐性, 到20000樓 上再睇情況

假如我無貨 : 本來的對策是升穿19300就應該入貨, 但即日扯高左300點, 有耐性可以等19000-19300 區域入貨, 聽日再升黎追自己真係唔多建議, 等佢回D好過, 不過其實又唔係大問題, 始終都睇20000樓上, 所以都要自己衡量下

之前一直提住有條件有大D的反彈已經出現, 已彈左3千幾點, 現在已經人人睇好, 個人認為反彈已進入倒數階段, 20500-20800係阻力密集區, 到唔到21500, 勝負好怏會知, 宜趁好價沽貨, 渣住現金觀察下

謝謝各位賞面, 有睇開我分享的朋友, 會知道我由29/10 HSI 20019 開始睇淡, 今日最低18054, 跌左差不多2千點, 佔大市10%, 現在我會持觀望態度, 短暫18000已經係比較強的支持, 有經驗的朋友可靈活走位, 穿18000做止蝕, 呢1-2星期都算關鍵, 對後市有一定啟示

我的睇法是假突破引人入貨之後, 恆指會落返去d低位, 係低位有機會慢慢整固, 又有機會快速反彈, 所以我都唔肯定到唔到23000

,

20000-20300係呢次假突破目標, 我會係呢D位做淡, 農曆年前個應該唔會差, 我睇比你個RANGE低

兔年最後交易日, 半日最高20161, 已經到左之前提的目標區域20300-20000, 個人認為向下風險已經好大

3/2/12
大市係幾強, 自己D淡倉仲守緊, 升穿20800~20975會止蝕, 現在位置算是牛熊必爭之地, 即是緩沖區咁, 1~2星期內應該會明朗

7/2/12 大市有D牛皮, 其實20975個位唔算確認穿左, 自己留意緊20564呢個位

大市係咪見左底, 我唔敢肯定, 始終對大市成交量有憂慮 , 以現時成交量未足以引領狂牛, 但當成交上返8-900億, 先叫似樣 , 雖然係咁, 暫時幾肯定下個跌浪(如有的話)係掃貨時機, 當然, 有可能升多唔知幾多先回, 從恆指成份股去睇, 5仔幾乎肯定已經走出98蚊跌落黎的下跌浪, 而941近日連續攻破大阻力位, 有意成為牽牛者, 因此, 自己亦會繼續入一些心意增長股

男爵府

咁不如講吓可以點做好??如果而家走真係唔見好多喎?

大宅

大宅

Hi Wallstreet,

我想知仲有冇機會死貓彈多一次, 然後先插 ?

Tks for sharing

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

唯有唔好睇, 唔好理,越睇越傷心

Mickey.BB    發表於 12-1-24 18:46

男爵府

畀面勳章

ilovematthew 發表於 11-9-20 08:39
agree

子爵府

心大心細, 想入3323, 睇佢跌咗好多日, 頭先去到$7.55, 比起高位跌咗六成.....!

bbcool  我買左3323 on boat 中  發表於 11-9-20 11:42

男爵府

wife 發表於 11-9-20 10:34
心大心細, 想入3323, 睇佢跌咗好多日, 頭先去到$7.55, 比起高位跌咗六成.....!
3323 隻野有排跌. 330 由最高位121 跌左9成得返10.

子爵府

3323輸了我十幾%, 止蝕了

大宅

ERICBB 發表於 11-9-19 19:19
咁不如講吓可以點做好??如果而家走真係唔見好多喎?

如果我可以肯定個底係邊, 我會好肯定叫你走到個底時入返, 但無咩人可以做到, 之前20000點樓上(反彈到21000)時候我係有信心會穿18868個底, 所以叫人走貨係安全, 結果係穿左, 穿左去到邊會有支持, 唔可以好有信心咁講, 我只能叫講小小自己睇法(只當參考), 假設我自己現在仲有貨係手, 而且係23000-25000高位買, 我會有再捱多1000-1500點的準備, 因為都無左3000-5000點, 買賣無彈性可言, 個人認為個市尋緊中期底, 短期應該會見到, 一旦見到, 之後可以彈返上高D的位, 到時先會沽貨

大宅

bigorange 發表於 11-9-20 02:39
Hi Wallstreet,

我想知仲有冇機會死貓彈多一次, 然後先插 ?
上面算係答左你, 咁你會做D咩??

大宅

ilovematthew 發表於 11-9-20 08:39
睇黎你幾入肉, 唔睇都係一個方法, 唯有長揸鬥長命

大宅

wife 發表於 11-9-20 10:34

跌得多唔代表係買入時候, 自己要諗清楚CMS: 你算止蝕得叻, 佢一日都跌-6%

公爵府

呢排大升跌, d 金都無咩點升了...

男爵府

回覆 wallstreet 的帖子

你之前既評論,真係幾準. 家陣日日跌幾百,升就幾十. qe3 會唔會出 ?

大宅

應該都跌到差唔多,不過短期亦都唔會大升,要下年先會明朗D

別墅

畀面勳章

我個人覺得QE3 機會不大,正如好多人所講QE2 成效不大,令人質疑QE3成效,除非拎好多錢出黎啦~~

美國經濟始終只係兩黨之爭,較易處理
歐洲問題就關係好多個國家,各懷鬼胎,好難搞~~我衰D 咁諗, 不如俾希臘破產, 一次過由結構上處理歐元區經濟問題,過程可能好耐,但都好過依家咁陰D陰D, 好煩呀~

子爵府

唉....日日都消息主導大市,所有技術都唔管用,chok到雲
but....又係入位夠低又不停有波覆食下,日日都好手癢

大宅

你認為未來是熊定牛?

大宅

kmmum 發表於 11-9-20 14:01
回覆 wallstreet 的帖子

你之前既評論,真係幾準. 家陣日日跌幾百,升就幾十. qe3 會唔會出 ?
我好運估中啫, 覺得出唔出都無太大影響

首頁
12345...50

尾頁

跳至