跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 1103媽咪會-Chat Chat Room(Part 12)

Littlepigpig 寫道:
[quote]
nov03bb 寫道:
以前見到自己屋企人(除了爸爸媽媽外)都會喊, 現在獨立了很多, 好快warm up及肯同人玩... 自己開聲想去Wee Wee and Poo Poo... 自己舉起右手叫right hand, 自己dancing, 我覺得迫出來, 迫他快速成長

如果早d返學可以介到片片, 我都想long long早d返, 佢到而家仲係唔多肯除片呀![/quote]

傑仔未戒到片片, 只是有戒片的反應, 相信慢慢就可以, 其實, 傑仔的表現不是有什麼特別, 好多1103小朋友早有過之而無不及, 不過, 他讀了PN後, 把以前的大落後, 改變為小落後, 見過希希豬及Mavis, 根本係無得比, 所以, 傑仔及Cherrychung個仔, 被希希豬及Mavis夾住, 10:00 & 10:30, 真係不敢想像...

大宅

Re: 1103媽咪會-Chat Chat Room(Part 12)

yk
係呀,駕車去可以免費泊兩日,而且可以去埋另一間酒店參觀,佢地會比一張全日泊車通行証你,咁就可以兩邊酒店都泊得,所以都幾好架.

大宅

DearAll~
hihi..早晨呀..

nov03bb~
我都好贊成你講呢句呀→"當人家收了我們, 要決定讀那一間才是最頭痛"

希望大家都可以入到心儀既幼稚園啦..

男爵府

明傑爸爸,
其實我同你一樣怕有此頭痛情況出現,又怕珈瑋仔以目前的狀況我心儀的或其他比較好的幼稚園唔收,又怕一旦間間都收怎樣選擇。老公成日話我過份緊張,叫我用平常心去面對,但我愛珈瑋仔,我希望可以幫他選擇一條比較康莊的道路,但又怕自己擇錯,又怕這樣對他過份疼愛對他唔好。所以有時真係要好似我成日咁講﹕[有早知,無乞兒!]hahahah~~

至於祟真方面,我知道佢地係採用主題及活動教學,鼓勵學生做project,有外籍英語及普通話老師,英文堂每星期四節,每節約15分鐘為外籍老師授課,另每星期一節由北京老師教授普通話。課堂中佔的比率雖然唔係好重,不過課後有語言活動可以彌無不足。所以如何上午班放學時間雖然係12:00,加上課後活動可能要放成1點幾。而佢地佢地有一個小小電視台,學生有機會演說,培養下佢地的presentation skill。K1方面功課並不多,好似係每星期有幾日有,課程比較淺,由K2可以會深。

另外雖然係一條龍,不過亦要求學生中英數合格先可以升上去, 小學派位及中學派位都係shamshuipo區的學校居多。佢話有聖芳濟各、英華等﹝其實都係派位,邊有得講﹞。而且幼稚園上小學都要考一個小一入學試先可以入佢地小學。
之前有個mami﹝老人痴呆唔記得邊個﹞,好似係靚女betty,比左份小學部的課程運作撮要我,課程很多,一年有4測2考。

我係知咁多,其實除左另一間Frist Choice之外,我好想珈瑋仔入祟真,我無諗住比珈瑋仔好似明傑咁入哈佛,我只想佢小學同中學入英華,所以祟真係深水埗區,我又比較熟識該區的小學,所以祟真我覺得都適合珈瑋仔。﹝順帶一提,深水埗區依家都有好多好好的小學﹞

男爵府

nov03bb 寫道:
Dear Littlepigpig,

Thank you very much! 如你方便, 我想打聽下st.catherine的升小結果, 縱使有很多學生考到所謂名校, 但佔st.catherine的該年學生人數的百分比如何??? 是否因為考到所謂名校的學生的家長, 本身是該校的校友(舊生)所以才因計分而容易入名校, 而我們呢班讀一些名不經傳小學的家長, 根本無額外分數, 只是陪太子讀書...

:-|

我試試幫你問下人, 希望有答案la.
其實正如ivybibi所講, 出生率下降, 真係無以前咁犀利, 而家做父母真係唔易.

ivybibi,
你住邊區架?

男爵府

nov03bb 寫道:
[quote]
Littlepigpig 寫道:
[quote]
nov03bb 寫道:
以前見到自己屋企人(除了爸爸媽媽外)都會喊, 現在獨立了很多, 好快warm up及肯同人玩... 自己開聲想去Wee Wee and Poo Poo... 自己舉起右手叫right hand, 自己dancing, 我覺得迫出來, 迫他快速成長

如果早d返學可以介到片片, 我都想long long早d返, 佢到而家仲係唔多肯除片呀![/quote]

傑仔未戒到片片, 只是有戒片的反應, 相信慢慢就可以, 其實, 傑仔的表現不是有什麼特別, 好多1103小朋友早有過之而無不及, 不過, 他讀了PN後, 把以前的大落後, 改變為小落後, 見過希希豬及Mavis, 根本係無得比, 所以, 傑仔及Cherrychung個仔, 被希希豬及Mavis夾住, 10:00 & 10:30, 真係不敢想像...

[/quote]
haha.......... 同希希比真係無得比呀! (我無見mavis好耐, 所以唔知佢既進度) long long返左兩個月playgroup先好dd, 而家先有d跡象係講緊野, 我幾驚佢係啞呀! 不過d脾氣極臭, 要一樣野 (e.g. 要睇vcd), 係都要做到為止, 唔係喊成粒鐘都得, 唉, 唔通學阿媽話齋, 千期唔好話人地d細佬唔乖, 唔係第日自己既都係咁就知味道! 而家我知la, 我真係唔曉教, 有時都懷疑點解我會生左個咁惡既仔既.

大宅

ivybibi
份小學部的課程運作撮要係CSo比你老人家,唔係我比你架.

另外睇先我係根德園個討論區見你問過野,所以想問下你知唔知多實道同根德道兩間有咩分別?係咪由學校分配學生讀邊間,而唔係家長揀架?

男爵府

Littlepigpig,
出生率下降唔係我講,係珈瑋仔心愛的女朋友媽咪veronica講。
我住邊區你唔知咩??深水埗區law﹝美孚﹞
long long肯講野真係好啦...珈瑋仔仍然係選擇沉默!

poonhui,
之前見你對浸大幼稚園有興趣,比條link你去睇下其他家長點睇呢間學校。﹝可能你都有﹞
http://hkbukpa.org.hk/forum/index.php

男爵府

szeszebetty,
真係唔認老唔得,好彩Cso唔係到jek!hahahah~~
根德道同多實街無咩特別分別,只係分左2個校舍,前係比較舊的。好似無得決定去邊間,都係由學校分配。

大宅

哈哈...搭傘先..根德園無得揀多實街定根德道o者...但係...
st.cat有o架..如果你地想讀邊間就可以係個報名表度mark定...但係最終結果係點我就唔知啦..哈哈
我問左2間有咩唔同..佢話課程一樣..無分別既...(因為我之前想報近火車站個間..所以打過電話去問..哈哈)

別墅

ivybibi & all,

Hi! 我係到呀! 唔緊要啦!! 邊個比都冇所謂。哈~哈~

我都係搭傘o架~~~~我知st. cat 兩間D課程係冇分別, 只係分新校同舊校, 校長主要駐係羅福道個間, 同埋羅福道近地鐵站。
Welcome to Yannes's photo website ~鎧林開心生活照~

男爵府

all,

可以上創價幼稚園個網download application form啦!

http://www.soka.edu.hk

大宅

mandymfl~
你都報創價呀?

男爵府

baby111,

係呀! 你報唔報呀?

大宅

mandymfl~
我八o下o者..我唔報啦..
你仲會報邊幾間呀?

男爵府

[size=medium]mandymfl
咁你係咪報創價呀?? 我都唔知報唔報好呀! :-|

男爵府

baby111, vvbaby,

我報左荃浸, 荊免堂士德, 諗著報創價, 民生, 睇吓邊間收先考慮! 你地諗成點呀? 真係諗到頭都大呀!!

大宅

mandymfl~
我都係呀..頭都大晒..依家會報沙田聖心,沙田嘉德麗(in左啦),宣道同根德園...

大宅

baby111,mandymfl and vvbaby
我又搭下咀先,我都打算報宣道和根德園.唉......因為睇睇埋埋d幼稚園討論區,覺得有根德園又唔係傳聞中程度咁深,所以又報埋.

大宅

szeszebetty~
甘你仲報咩呀?比我參考o下好喎..哈哈

宣道同根德園~希希仔都係去博一博...博個MISS個日懵懵地

首頁

尾頁

跳至