跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 1103媽咪會-Chat Chat Room(Part 12)

szesze.betty 寫道:
All
上星期同童童去了迪士尼酒店住了一晚,雖然只係游下水,周圍行下咁,但係大人細路都好開心.我放了少少相係童童相集度,大家有興趣就去睇下啦!

原來有咁多人報 st.cat ,我個契媽都叫我幫童童報,攪到我依家都心大心細.

童童識咁多字, 機會好大, 不過, 返學路程都頗遠, 不過, 如不停太多站, 可能快過傑仔, 因為全程幾乎都係高速公路, ... 如果童童返九龍區的學校, 意味著傑仔多一個如花似玉的新對象

cherrychung 寫道:
vvbaby & nov03bb,

St. Cat 的面試形式是只准父或母其中一人陪同孩子面試,著重家長的誠意過程約15分鐘.
多數問小朋友名字,父母名字,有沒有去過街市?去街市做什麼?等等問題(希希豬一定冇問題啦!)
透過遊戲方式評估幼兒在語言、手眼協調和理解能力的發展。如玩拼圖卡紙又或問顏色等(我仔一定衰)或從遊戲中請小朋友為洋娃娃配對衣服鞋襪的正確位置.
...

[size=large]Thanks~!!!

大宅

Re: 1103媽咪會-Chat Chat Room(Part 12)

VVbaby 寫道:
[size=medium]cherrychung
最後去左黃埔張民表讀,呢間學校環境、設施都唔錯,又有外籍老師做班主任,加上有媽咪讀緊話幾好,所以就報左呢間囉!

[size=large]見到間學校名咁怪o既!? ---張盲丙 原來, 係正野!!! :

[size=x-large]張民表中英文幼稚園暨國際幼兒園

大宅

cherrychung 寫道:
算啦!我覺得又唔係想佢去St.Cat讀(除非你老公想)當日面試只不過是比佢(我地)一個見識的機會得失並不重要,如果是我我會比佢去旅行law!

你99同佢返及放咁中間果3個鐘叫佢老人家點算好,返屋企的話轉頭又要出黎喎,其實有冇諗過你帶返學(你公司行過去我諗都係15-20分鐘左右)

其實我的確想睇下傳說中的Dream School有幾巴閉, 還是只是學店一間, 收一千幾百學生, 其中有人入到名校又有幾難, 唔知以百分比計, 又有幾多??? 如果唔in, 又會心思思, 究竟傑仔在二千多人中的表現如何? 所以, 若時間安排到, 都會試下高攀希希豬, 睇下有無機會做同學, 如果收了, 到時再詳細研究是否轉校, 或打聽各方面的口碑...

想問祟真有什麼好, 我對此校無認識, St.Cat vs 祟真 又怎樣選擇

大宅

DearAll~
hihi..早晨兼報到..哈哈

大宅

Hi all
long time no see, really really busy.
I have applied St. Catherine also and will have an interview on 12/11. Do anyone on the same date? Cheers

大宅

mymavis 寫道:
Hi all
long time no see, really really busy.
I have applied St. Catherine also and will have an interview on 12/11. Do anyone on the same date? Cheers

When ?

we are the same date:
VVbaby 10:00
nov03bb & Cherrychung 10:15

大宅

10:30

大宅

Dear Mymavis,
可惜當日我趕住走, 否則可以1103生日會公益日總彩排, Mavis那三張相好靚!

大宅

Hi Nov 03 papa
I nearly forget the birthday party, I have to OT on 22 and 29 Oct (both Sat.). But there is a good news, I will be in a 5 days' work start from Nov because my company's management decided to cut work on Sat.

see you and talk to you later.
take care

大宅

Dear mymavis,

you got an extra family day x52 weeks!!! does it implied that you have less family time during Mon~Fri x 52 weeks ???

see you!

男爵府

all,

早晨呀! 我都黎報到!
溫書先!

大宅

Dear all,

good morning! 報到先!
今早放翹翹去婆婆度, 而家要係屋企度做呀四, 大清洗,好耐無執屋啦,勁dirty

vvbaby,
希希豬行商場好搞笑呀

大宅

mandy
你話盈盈一日食得一餐奶!?唔係真係食咁少呀??我有個表弟細細個時又係食得好少,後來我姑媽帶佢睇醫生,醫生開了一些維他命比佢,食完之後就好開胃,依家仲變左一個肥仔.我講咁多都只係想講一句,有無需要帶佢見下醫生,諮詢下d專業意見.

cherrychung
想問下生日會大概幾點開始,因為之前一日要去廣州,所以想知道趕唔趕到黎.

明傑,漢賢爸爸
同老公商量過都覺得三千幾學費太貴,所以童童都係唔報名!希望傑仔會考到啦!
其實我都唔知童童係咪讀咁多字就識咁多字,唯一可以肯定
o既只係知道佢認得自己個名.

vvbaby
剛剛睇完希希豬行商場,雖然我無開到聲(因為係公司),不過都覺得好好笑,佢可以自己行咁耐真係好乖,佢一路行一路有咁多表情,好得意.
執相方面,我或者遲d寄隻碟比你幫我執執,麻煩曬.(因為我老公都自問技術不好)

男爵府

vvbaby,

希希豬1114就開學啦! 點解唔12月先返? 返半個月咪要俾1個月學費囉!
我都準備緊盈盈返學要用d野呀!

11月媽媽, vvbaby,

盈盈都多左野講, 可能女仔真係會多d野講!
尋晚盈盈俾左個驚喜我呀! 我同盈盈say "Good Night"之後, 佢同我講"I love you", 開心到瞓唔著!

大宅

明傑,漢賢爸爸
同老公商量過都覺得三千幾學費太貴,所以童童都係唔報名!希望傑仔會考到啦!
其實我都唔知童童係咪讀咁多字就識咁多字,唯一可以肯定o既只係知道佢認得自己個名.

其實, 你給予一個良好的基礎給童童, 使他日後可以自己發功已經很好, 我見傑仔在Victoria學的野很低B, 一年前他已學會, 只是我們無時間照顧, 又想他接觸到外籍老師, 好過在家跟菲傭學壞發音而已, 傑仔只是學眼耳口鼻

男爵府

vvbaby: Valery also interview with St. Catherine on 12/11 at 10am ar~~ see u there~

kittyhkbb

大宅

nov03bb
我覺得讀N1學o既野都應該係咁上下,返學都只係比佢早d適應學校生活和學習自理.
係呢,傑仔返左一個月學,有無咩唔同左呀?

男爵府

報到!

kittyhkbb

點解新公司可以上網? 咁free?

大宅

kittyhkbb 寫道:
vvbaby: Valery also interview with St. Catherine on 12/11 at 10am ar~~ see u there~
kittyhkbb

可能她們把差不多年齡編在一起, 真的可以將1103組團, 不如請她們的老師於2歲Party到會, 實地觀察及interview

大宅

nov03bb
我覺得讀N1學o既野都應該係咁上下,返學都只係比佢早d適應學校生活和學習自理.係呢,傑仔返左一個月學,有無咩唔同左呀?
以前見到自己屋企人(除了爸爸媽媽外)都會喊, 現在獨立了很多, 好快warm up及肯同人玩... 自己開聲想去Wee Wee and Poo Poo... 自己舉起右手叫right hand, 自己dancing, 我覺得迫出來, 迫他快速成長

首頁

尾頁

跳至