跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 1103媽咪會-Chat Chat Room(Part 12)

hi~ 仲記得的嗎? :lol:

你地bb而家識講乜野? 見你地話bb識唱歌, 咁清唔清楚??

大宅

Re: 1103媽咪會-Chat Chat Room(Part 12)

愷然都識唱晒成首peas porridge,可能我比較會解佢既bb話啦,我覺得發音都ok喎!

peas porridge hot, peas porridge cold,
peas porridge in the pot nine days old.
some like it hot, some like it cold,
some like it in the pot, nine days old.

至於漏口,佢都會玩野扮漏口,有時真係漏口就自己笑到卡卡聲,傻傻地
該用戶已被刪除

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

大宅

VVbaby 寫道:
[size=medium]mandymfl
明我係澳海城呀!

希希豬都識唱幾首歌架, abc song, happy birthday, 太陽伯伯, 吹波波, 數字歌.... 嘻嘻!

傑仔學校都有教"太陽伯伯", "吹波波"

ivybibi 寫道:
hahahaha~~你地估珈瑋仔識唱果少少係咩?咪係"har~har~"呢一句law!
我收工啦....bye bye
betty,
我估全港的幼稚園都會教唱"太陽伯伯",因為我識果的小朋友個個都識唱比我聽!

Victoria都係有唱"太陽伯伯",當時我倍明傑上堂, 所以我都學識了, 最尾係用"哈哈笑"的版本; 而傑仔真係羞家, 只係識唱最尾一個字, 例如:
太后唱:[太陽伯伯、太陽伯伯,你去左]
傑仔唱:[邊?](跟住就停了, 不會繼續)
太后又唱:[快的快的出]
傑仔唱:[黎](跟住就停了, 又不會繼續)
太后又唱:[哈哈]
傑仔都係咁唱:[笑]

如果不引領他, 他是一個字都唔唱, 只是好怕羞的陰陰咀笑 :-|

大宅

豹豹媽媽/爸爸 & 貝貝媽媽/爸爸,
好耐無見! :wink:

我們只寄信去攞St. Cat 及 根德園的Form, 只收到St. Cat 的Form,但仍未填過一隻字, 更遑論寄出??? 太后問點解咁早報到宣道, 唔係未派Form咩?

11月媽媽,
愷然在台灣有無返學?

大宅

醒目開學勳章

nov03bb,

宣道現在可以寄信去索取表格啦!

大宅

cherrychung 寫道:
nov03bb,
宣道現在可以寄信去索取表格啦!

Thanks!!!!!!!! Thanks below & Thanks above :wink:

大宅

醒目開學勳章

nov03bb,

九龍塘宣道 - 連同一個回郵信封寄九龍塘窩打老道 134 號,信封面註明[索取 k1 報名表],表格將於11/11寄出。

別墅

all,
見你地講報學校講得咁開心, 我一d都搭唔到咀添! :-(
可能"香港友"無乜幾多個, 再加上呢幾個"香港友"都唔係太熱心於報幼稚園!
相信我最終的決定係: 如果好的話就繼續o係迦南讀上去!! 我認為小朋友轉換環境少d會好d! 如果唔好的話......到時先算, 我估點都有書讀!!
不過, 我自己就唔係太想bb咁細個有太大讀書壓力 (昨天剛有一個10歲小朋友因讀書壓力而跳樓自殺! :-( )
Kindergarden階段應該係訓練佢地獨立同自理能力, 學會與群體一起生活, 提升佢地的求知慾, 培養佢地對讀書的興趣!
教育界普遍發現小朋友到三至四年級便會突然失去學習動力及興趣, 歸根究底, 係他們發覺學習無趣味, 枯燥, 只著重背誦, 沒有地方發揮創意......
其實每個bb都充滿好奇心, 喜歡發掘! 所以做家長的緊記keep住小朋友們的好奇心和求知慾, 遠比學懂寫字更為受用!

大宅

serenacheung 寫道:
...
其實每個bb都充滿好奇心, 喜歡發掘! 所以做家長的緊記keep住小朋友們的好奇心和求知慾, 遠比學懂寫字更為受用!

呢方面我估媽咪最拿手--好奇心=八卦 (唔係性別歧視, 講下笑而已)

keep住小朋友們的好奇心和求知慾, 遠比學懂寫字更為受用!---所以, 我們較傾向傑仔讀活動教學的學校, 而且, 將來香港行通識, 能夠自己搵料完成 Projects 比死記硬背更加實際. 而且搵資料, 開正我那範

大宅

醒目開學勳章

Dear all,

我報左宣道、根德、St.Cat、啟思、靈糧同金巴倫英文小學暨幼稚園.諗住報創價、禮賢、民生同基督教中心.同你地相比我好似貪心左d添,但又因為佢地你地相比一定會比下去所以我更加要同佢報多d起碼多一個機會會收佢,佢連講野都唔會更何況好似你地咁唱歌呀!

男爵府

可能"香港友"無乜幾多個, 再加上呢幾個"香港友"都唔係太熱心於報幼稚園!

SERENA,

係咪講我呀!
其實我心儀的三間幼稚園都未開始報名, 所以都仲未行動.

反而我連N1都未幫嘉靜報, 真係要 去過附近幾間N1睇場, 正在考慮讀邊間, 因為半日都差唔多3K, 仲有雜費, 校服... 只係讀7/8個月, 係咪值得呢

大宅

醒目開學勳章

Dear all,

生日時間已經定左12:30-5:00.
1:00 - 3:00食野
3:00 - 4:00小丑時間
4:00 - 5:00選出最可愛小鬼及遊戲時間

男爵府

明傑爸爸,
係網上見到有2段野係一個家長講關於根德園同st. cat的小小比較,我估你會有興趣!﹝佢個囝現就讀新小拔﹞
如下﹕
我仔仔現時讀St. Catherine -K3, 而我囡囡就讀Kentville- K1, 其實好多人都問我點解兩兄妹唔一齊讀, 其我我覺得兩間都有佢既優點和缺點, 而我兩位小朋友性格都唔一樣, 仔仔好動,冇時停, 佻皮但愛學習新事物, 又屬大仔, 所以一路以來, 佢係學習上表現都好好, 不用我操心, 而St. Catherine係活動教學, 從遊戲中學習, 個個學生都很開心, 而英文程度都有咁上下. 而囡囡就比較被動, 唔多出聲, 仲會怕事

別墅

yk,
其實唔只係你, 不約而同, veronica同豹媽都係未報名! 心陶都係未有n1著落! 而我就貪近, 報左迦南!
嘩, 乜你附近d kinder咁貴? 迦南$1800一個月(半日), 另雜費$900(一學期)!
你不如問吓veronica啦, 佢係行內人嘛!!!

明傑爸爸,
你就拿手啫, 我都覺得有d壓力(因為我要幫手做兩份唔同o既project!!!
不過我估我地呢班媽咪遲d一定好唔得閒: 中秋要幫仔女做燈籠, 一陣間又話要影相做project......點算好?!

男爵府

cherrychung,
唔洗擔心!珈瑋仔同樣係保持沉默同cool相,我都已經睇化左,總有學校會收佢的。
而且,幼稚園真係唔係咁難考的,因為學校都明白細囝係有的分別的。佢地好多問小朋友唔答,就問下家長野,家長答得令佢地滿意都收貨,放心!我諗住理氣壯講出我都無咩辦法令我個cool boy講野!﹝我老公話我唔講佢會同的老師講!﹞hahahaha~~

別墅

cherrychung,
係呀, 當日我同博文允文in 迦南, 允文由頭喊到落尾, 老師同佢玩乜都無用, 基本上係一粒字都無講過, 相信最無用都係佢地兩個! :-( 但係咁都收左喎!!!
至於博文, 當日佢其實都有喊, 不過有收聲, 之後就自己顧住玩玩具, 都好似無乜理過個老師!

所以, 我唔同佢地報幼稚園可能背後有一個更大理由: 佢地兩個去in一定唔收, 因為佢地超級怕羞, 超級跟人(工人/我/爸爸)!!! 我之前講果d野係自我安慰!! :mrgreen:

大宅

所以, 我唔同佢地報幼稚園可能背後有一個更大理由: 佢地兩個去in一定唔收, 因為佢地超級怕羞, 超級跟人(工人/我/爸爸)!!! 我之前講果d野係自我安慰!! :mrgreen:

不過, 我都建議你in多間作後備, 而且要積極些, 希望搵到間又好, 又係上午班, 到時, 你開始對迦南有更深了解, 再作決定, 不然, 到時才發覺原來迦南都仍有改善空間, 就無灣轉, 或是到時全部好的學校只剩下午班...

明傑爸爸, 你就拿手啫, 我都覺得有d壓力(因為我要幫手做兩份唔同o既project!!! 不過我估我地呢班媽咪遲d一定好唔得閒: 中秋要幫仔女做燈籠, 一陣間又話要影相做project......點算好?!

到時你可以將相同題目給你自己的學生做, 選兩份最好的, 照抽, 比博文及允文交projects

Dear Ivybibi,
Thank you very much! Thinkissssssss!!!

大宅

首頁

尾頁

跳至