跳至

首頁

尾頁

大宅

School term break 一家去Brisbane, 有甚麼地方必去可介紹吓呢?

子爵府

I think Mt Coot-tha is a famous place.

大宅

South bank, queen street for shopping, botanic garden, redcliffe, gold coast, Mount Tambourine

Won't say they are a must-see, really depends on what you like to see.

男爵府

lillymarie 發表於 11-9-20 11:39
South bank, queen street for shopping, botanic garden, redcliffe, gold coast, Mount Tambourine
差唔多呢D啦,lillymarie比我曉玩好多
仲有Sunday D market囖,再有,什麽dream world 啦,movie world 啦,white world、water world 啦,電視成日賣廣告,我0地都仲系冇興趣去,你帶住小朋友應該就會有興趣去0下。

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

回覆:Brisbane 有甚麼地方必去

多謝你地提供資料,好期望快d出發呀!

大宅

回覆 hillgrove 的帖子

then 請問有什麼手信/食物可買?

大宅

香港乜都有, 真係一時諗唔到有甚麼可以做手信/食物添.

大宅

Lilimarie, HK_woman68, 有空出來飲個下午茶嗎如果時間許可的話。我呢次去Brisbane留四天半行程也不會太緊密,其實大約十年前去過架啦不過唔記得晒!不過你地細佬都termbreak 喎,會去其他地方玩嗎?

我地Sydney都有一班香港媽咪最近重攪過一個聚會都有十多個家庭出席好熱鬧!你地Brisbane班媽咪有無聚吓咁呀!

別墅

上1770出大堡礁!去redcliff,sunshine coast pick strawberry.
不要去睇發光蟲,因為都死鬼咗好多。

大宅

引用:+本帖最後由+ngtft+於+11-9-21+16:48+編輯+

原帖由 ngtft 於 11-09-21 發表

上1770出大堡礁!去redcliff,sunshine coast pick strawberry ...
Pick strawberry 好喎,上次去Melbourne時錯過左!

大宅

畀面勳章

可以去到southbank泊車行橋過去Brisbane City, 有時會有街頭表演同好多野食,黃昏再坐CityCat返Southbank, 晚上景好靚如果星期五仲有night market..都係唔錯選擇

別墅

回覆 Babypigpy 的帖子

if go southbank, park at under Performance Art building $15 per day, then walk to City.

大宅

畀面勳章

回覆 ngtft 的帖子

Yes, but if you have dinner at Southbank, you can park at the underground of the pier, then remember ask the restaurant a receipt and the parking will onlly $5

大宅

Thanks for the tips.

男爵府

hillgrove 發表於 11-9-21 05:10
Lilimarie, HK_woman68, 有空出來飲個下午茶嗎如果時間許可的話。我呢次去Brisbane留四天半行程也不會太緊 ...
好啊,你幾時來,我26、27 OFF喔,我pm 我個mobile你先,上次幫我買手指蠟都沒多謝你,今次你到左就text我,你來briz住邊度啊,我去你附近度搵你。
Sydney搞得好熱鬧喔,Brisbane 好少人搭0爹,我有見過lilimaire,上次托佢買貓擦。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

男爵府

ngtft 發表於 11-9-21 16:47
!去redcliff,.
不要去睇發光蟲,因為都死鬼咗好多。 ...
上1770出大堡礁 -- 咩來架,俾多D資料得唔得啊,唔該曬
sunshine coast pick strawberry---正喔,我沒去過,上網搵左D網站,

http://www.qldstrawberries.com.au/farms/index.htm

別墅

http://www.1770reefcruises.com/

Strawberry field at Palmview.

Actually I found that along Roachdale Road has one too... not sure is open to public or not.

男爵府

ngtft 發表於 11-9-24 21:32
http://www.1770reefcruises.com/
Strawberry field at Palmview.

thank you, ngtft

我聽日去palmview果間,希望唔好太熱。save 左1770個website,下次放假去,唔該曬

大宅

引用:Quote:ngtft+發表於+11-9-24+21:32+http://

原帖由 hk_woman68 於 11-09-25 發表
thank you, ngtft

我聽日去palmview果間,希望唔好太熱。save 左1770個website,下次放假 ...
去完上黎update 下呀,好玩嘅話我又去下!

男爵府

hillgrove 發表於 11-9-25 20:38
去完上黎update 下呀,好玩嘅話我又去下!
http://www.strawberryfields.com.au/ -- 呢間,好易搵,我開住GPS,照住行就到。
我怕人多,七點幾出門口,8:20am到,冇人系田度,得我同個女兩個摘,摘完paid $10 /kg, 跟住就坐響出邊食,好新鮮,又多汁,好正。

食飽飽又賣左D手信,到十點幾,就開始好多人來,通常都一家大細,好少好似我0地得兩條涼

阿女都話好正,下次再去過:lol

首頁

尾頁

跳至