懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

懷孕9周, 陰部好痕??

醫生話要種菌, 好擔心

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Re: 懷孕9周, 陰部好痕??

你有無試下用果 d 女性潔膚液o黎沖涼?
我一有BB時已經用, so far 無咩點痕. :mrgreen:

男爵府

唔駛咁擔心既,會唔會係念珠菌?如果係,塞藥就好快好番~

禁止發言

珍珠宮

oh.......... 我都係same case, 有D痕, 種了菌, 但成兩個星期了都未有結果............

但想問問, 如果係念珠菌, 是否一定要塞藥 & 用藥浸才可以好番晒? 因我有用 '滴路' 浸下, 加上在家去完廁所又用水洗... 又好似好返D, 但又不是好番晒

大宅

一定要塞藥. Normally doctor will give you 塞藥. I had this experience 6-7 times during pregnancy. No need to 種菌 and the doctor gave me 塞藥 immediately. Will be better in a day or two and fully recover in less than a week.
If you don't have 塞藥 with you, Dettol will help a little. But as you cannot put Dettol deep inside your vagina, it is not as effective as 塞藥.
you have to wait so long to 種菌, but did the doctor gave you medicine in this waiting period?

珍珠宮

冇呀.... Dr 話種菌先, if 有菌, 要take antibiotic... Never told me anything about 塞藥....

但其實都唔是否念朱菌...

男爵府

我諗你最好去睇睇醫生會好d,因為塞藥幾日就會好,自己用滴露就算可以好返都會拖慢個病情~

男爵府

hiragana 寫道:
oh.......... 我都係same case, 有D痕, 種了菌, 但成兩個星期了都未有結果............

但想問問, 如果係念珠菌, 是否一定要塞藥 & 用藥浸才可以好番晒? 因我有用 '滴路' 浸下, 加上在家去完廁所又用水洗... 又好似好返D, 但又不是好番晒

我諗你最好去睇睇醫生會好d,因為塞藥幾日就會好,自己用滴露就算可以好返都會拖慢個病情~

複式洋房

我差不多35 週開始下陰好痕, 每次小便完一定用暖水清潔, 陰唇兩旁生左些紅粒, 尤其是夜晚特別痕, 你一定要去私家睇, 因為政府醫院會比支類固醇葯高給你搽, 而健康院就話這些case 要去自己的私家醫生睇, 無得開葯. 我試過頂唔順搽曼秀雷敦, 好輕微, 最緊要你要chk 下分泌物多唔多, 與平時的頻色是否不同, 有無得臭異味. 但我就勤力每次都用和暖水沖洗, 用個盆+幾塊濕棉花清潔, 還要用護墊, 試下唔好用女性護理劑, 怕你有敏感. 越來越痕, 我就係咁.

複式洋房

I will have the report tomorrow afternoon. Hope everything will be fine.

民房

唔係好大問題,放心啦!我都試過,都係塞藥之嘛!

首頁

尾頁

跳至