跳至
[荃灣區] 荃灣區中學...

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

請教各位荃灣區媽咪, 荃灣四間 band 1 中學 : 荃官 , 何傳耀 , 可風 , 王少清...
大家有咩 command ?? 各間學校校風如何呢?

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

無媽咪可以比到意見??

伯爵府

我敢請荃官係校風最好的 第2是可風 至於王少清 & 何傳耀 .....冇意見

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

可風學習風氣都好好,岩d比較無咁靜既讀
荃官講讀書一定係no. 1
王少清比其他3間無咁好,不過我都想問佢而家係咪英中

水晶宮

artoh,

thank you~

水晶宮

sasa0208,

thank you~

水晶宮

其實都知荃官係最好, 但亦都係最難入既一間....

水晶宮

sasa0208,

王都係英中......

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

cc0524 發表於 11-10-13 09:10
其實都知荃官係最好, 但亦都係最難入既一間....

但要睇下岩唔岩你個小朋友喎

水晶宮

sasa,

岩都無用, 無本事.......

伯爵府

sasa0208 發表於 11-10-13 10:32
但要睇下岩唔岩你個小朋友喎

sasa請得岩 都要睇下你小朋友既性格來選校 荃官係官校 你唔好寄望老師好幫到你好多 佢地唔會有好多功課比你做 又唔主將補課 教唔哂都要照考 要講求學生自動自覺 但學生真的純品好多 ( 真的好輕鬆又讀完一年架喇 係果度讀會好開心 除左考試要交成績外..... )如果你個小朋友要迫先肯讀 那就要諗一下了 荃官比較適合"自動波"既小朋友

因為我仔仔讀緊 大學2年了 這是2-3年前的資料 宜家有沒有改變就不知道了 況宜校長在早2-3年前退休

希望可幫你找到點頭緒吧 cc0524加油 (我仔仔都係抽籤入到去架 想讀就要博 咁唔會令自己後悔 )

水晶宮

ARTOH,

好多謝你既意見...

我係驚太搏到時周街撲學校就慘啦, 當年升小一已經試過一次, 真係呢世都難忘.....

伯爵府

cc0524 發表於 11-10-13 14:42
ARTOH,

好多謝你既意見...
客氣喇 因為我地好多家長入到去都抱著好大寄望 主觀認為一家是老C識教 所以D學生成績會咁好 家長抱怨學校太小功課之餘 又唔谷學生成績 ( 始終係官校嘛)想俾你知道內部既大約情況 有個心理準備 .... 去為小朋友選校 ^^

你擺荃官第1 ....第2就要擺(BAND 尾 . BAND 2 頭) 好似 聖芳濟 . 李城壁 . 梁醒德 呢3間係 1尾 2 頭 ( 不過都係問下信得過既老C 聽下意見 )

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

我仔有啲同學入咗官中,聽佢地講精英班係好多功課,因校長話因佢地能力高啲,應該應付得到,而其他個啲就正常.補課就用lunch時間,即如要補課食飯時間就減一半,好似話唔想影響佢地放學既時間,如果冇參加任何學會既活動,就可以好準時放學.另以前如遲到/欠交功課等等會扣操行分,但就算扣哂都唔會有咩問題,但聽依家個新校長要執番正所有唔好既嘢,如遲到4次或以上要罸洗廁所,呢樣係今朝同個官中家長傾開佢講的.
睇番個班入咗去既,以前小學大家既成績差唔多,但真係有人覺得好輕鬆,有人覺得好辛苦,有人讀得好開心,有人唔開心....所以唔好只係諗一定要入邊間,最重要係選一間適合小朋友既.因去到中學真係好靠佢自己,讀得開心佢先有動力去讀.
聖芳濟係2中至尾,但校風係好的,所以男仔可以作為一個保險線.
之前老師教進取既第二就選王少清,保守既就李城壁/廖寶珊同梁醒德,呢3間係差唔多.

伯爵府

真的是一朝天子一朝臣了 我果時既精英班真的沒有分別 什至副校成日要開會而冇上堂 佢地都係自學..... 一樣高分架

王少清出名多功課 好多時做到1點
廖寶珊 應該未夠 李城壁 和 梁醒德 同一 BAND 你要睇下佢地舊制 原校收返幾多自己學校既同學仔升上中6就知喇

男爵府

咁何傳耀有冇人可以報料呢 ?
你快樂,所以我快樂 !!!

水晶宮

ARTOH,

官中轉左校長, 真係好多野都唔同左...

聖方濟我聽人講都 BAND 2 尾啦, 反而好多人都話廖寶珊上緊, 佢同李城壁大家不相百仲.....

水晶宮

lovely,

好多謝你既意見, 我聽到官中既情況都同你差不多, 不過都自知亞囝咩成績真係唔敢奢望入去....

水晶宮

evitalcm,

又真係奇, 何中真係好少人提及......

大宅

虎到金來勳章

"王少清出名多功課 好多時做到1點 "

救命! 讀六年點生存?

首頁

尾頁

跳至