自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

長者 發表於 11-9-24 09:33
當年個仔痾嘔,睇西醫帮唔到,致令佢脫水,父母之痛心非筆墨所能形容,對你深表同情!港人,尤其新一代港人,盡信 ...
回覆yeung_ma:唔好意思一段劣文激嚫你添,對唔住!請原諒!

子爵府

回覆:求救:10個月大,如可止痾,pat pat已經捐哂同好紅。

果皮煲粥,魚同肉都唔好食

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

回覆 peachcreamy 的帖子

apple_0905 : 唔知係咪情況不同,但好多次我小朋友睇兒科、或者我腸胃炎睇家庭醫生,佢地都話唔會比止疴藥 (問佢有冇止疴藥食,佢仲即刻搖晒頭話唔得,一定要疴晒D菌喎)~~ 我諗睇返自己個醫生點講咯~

男爵府

回覆:求救:10個月大,如可止痾,pat pat已經捐哂同好紅。

多謝各位關心,今曰轉睇家庭醫生,轉飲荳奶(淨係飲左兩安)加兩湯匙白粥,到而家,只係屙在兩次,個pat pat 可以休息下。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

sasa@uk 發表於 11-9-24 09:08
如果之前未飲過豆奶,唔好立亂轉豆奶,無啦啦比新野佢試, 一陣腸胃唔適應仲幣 ...
十分贊同

jolo  肚痾會令腸道消化奶類o既益菌無左, 再飲更瀉(醫生話), 所以瀉要轉豆奶  發表於 11-9-25 01:01

子爵府

果時我個囡都試過,直頭係瀨哂止唔到
又係西醫無用
跟住我媽教我用米煲水開奶俾佢飲,直到唔痀為止!
呢個方法真係好work

翡翠宮

好媽媽勳章

凡士林 同 zinc oxide, 都唔夠 之前 d 媽咪介紹 d 字頭果隻好...(不過買開粉紅色有bb樣packing)...

我仔當年一日廿幾次, 損哂... 凡士林 同 zinc oxide 都無用... 個醫生寫個名叫我出去買, 話以前醫院有, 後來cut 左.... 好得, 一日睇住由成個pat 鮮紅無皮, 第2日就退哂紅....
不過, 要豪, 厚厚撻落去, 厚到查完見唔到肉, 每次換尿便都豪撻一次....

已刪除用户

回覆:Lkyfanny 的帖子

已刪除用户

回覆:Lkyfanny 的帖子

男爵府

引用:凡士林+同+zinc+oxide,+都唔夠+之前+d+媽咪

原帖由 jolo 於 11-09-25 發表
凡士林 同 zinc oxide, 都唔夠 之前 d 媽咪介紹 d 字頭果隻好...(不過買開粉紅色有bb樣packing)...

我仔當 ...
Same same凡士林,zinc cream 平時好好用,今次無作用。
你講起要厚厚的搽cream,我記起當夜睇完醫生回家,醫生話搽薄薄的,我就搽多少少,之後第二日,個囡訓醒,我打開條片睇睇,非常好,個pat 唔紅。終於知道原來係之後我薄薄的搽無作用,一曰洗十幾次pat pat ,幫唔到。好,等明天個囡訓醒開始,搽多D係個pat 度。
多謝你的提點。

男爵府

引用:小朋友有冇發燒?上次阿囝六個月肚柯,屁股

原帖由 Wakamama 於 11-09-25 發表
小朋友有冇發燒?上次阿囝六個月肚柯,屁股損晒流晒血,又keep住低燒,最後入左醫院,要食抗生素!後來驗到 ...
冇腥味,冇發燒,轉左飲荳奶,只願每次飲兩安。th

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 回覆:meatballs的帖子

This one also okay , 我陪月介紹…另外乱

侯爵府

遊學勳章 畀面勳章

回覆 回覆:Lkyfanny的帖子

有菌就要疴清,只係擔心缺水,入院都係吊鹽水,希望bb快d好返

侯爵府

引用:飲粥水呀!!!!止柯嫁!!煲"杰"少少....

原帖由 colourlu 於 11-09-24 發表
飲粥水呀!!!!止柯嫁!!
煲"杰"少少....
係呀!呢個work喎!

侯爵府

引用:Quote:原帖由+rose-mag+於+11-09-24+發表我

原帖由 Lkyfanny 於 11-09-24 發表
唉,我個囡,水,米水,米水冲奶,都唔飲。見到紙包飲品,就要飲,今次咁樣,比佢啜多兩下,當補充水份同糖 ...
可唔可以整d米水入包紙包野入面呃佢飲?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 回覆:Onlok的帖子

另外我用mustella is very very good it contains vit. E 又防水又滑D, 又易抹D,不過就貴啲。為咗佢個PAT 我CHOOSE this one .
My gal also diarrhea 係10个月just last week, see dr and use the 药膏,但無食药;食咗2曰白粥加飲奶

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果小朋友只係飲人奶呢?!唔願意食其他嘢!

~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

子爵府

停飲奶, 飲多D水, 祝早日康復

男爵府

引用:Quote:原帖由+Lkyfanny+於+11-09-24+發表唉

原帖由 siu-miu 於 11-09-25 發表
可唔可以整d米水入包紙包野入面呃佢飲?
哈,我以前試過,佢覺得無味,唔同左,唔飲。

首頁

尾頁

跳至