興趣嗜好

跳至

首頁
34567...72

尾頁

大宅

Re: 大家最近在看什麼書?分享下!

我也很喜歡周芷若,因為當年此角式是由 趙雅芝 飾演

Ms.ChanChan 寫道:
...哈哈,我喜歡小米米剛提過的周芷若,.....

大宅

就是因為趙雅芝做周芷若,我特別不喜歡她!!論角色,周芷若始終是奸角,我寧願喜歡蛛兒也不喜歡她.

男爵府

Blythemia,
你是否趙雅芝同周芷若都唔鍾意???
我細個好鍾意芝姐套[size=medium]女黑俠木蘭花

我0係沙田見過佢三次咁多0架,佢保養得好好,同米雪一樣
似三十幾歲0乍~~~haohao你見過佢真人味???

大宅

我見過趙雅芝呀!95年係當時麗晶酒店大堂有個「好索」又靚0既「女仔」行過,忍唔住望多眼至認得佢係趙雅芝呀!望落真係唔過30 當時佢應該係42-43

森森我3-4年前見過,又係似廿幾歲咋

男爵府

haohao,
我上年見到佢,唔知佢係0米住沙田呢???
我三次都係新城市見到佢~~
佢對眼係桃花眼

大宅

係呀,我兩個都唔鍾意.我舊年o係九龍塘都見過趙雅芝,佢駕車送黃錦燊,帶住副黑超,睇得唔真.不過都應該保養得唔錯.佢做乘風破浪個陣已經覺得佢好作狀,所以唔鍾意.

我就鍾意蕭芳芳喇,細細個睇粵語長片已經覺得佢好靚好時髦,跳舞又勁.又放過洋.佢而家五十幾,重有高貴優雅既氣質,加埋搞護苗,簡直係東方柯德莉夏萍

大宅

狗仔隊回報......

佢住世界花園

haohao,
我上年見到佢,唔知佢係0米住沙田呢???
我三次都係新城市見到佢~~
佢對眼係桃花眼

男爵府

blythemia,
我都好欣賞芳芳姐,
上年我係0係一個商場護苗的活動見到佢~~
還有張國榮。
佢真係相當有心的。以前工作關係曾跟她接觸, 佢絕對不是沽名釣譽的人,我好尊敬她的

大宅

小米米,

你粗身大細,做咩唔早D瞓呀,重在線上?米米都好攰呀.

男爵府

blythemia,
你唔明, 我睡不到,個肚好累同辛苦, 米米又唔係好比我呢段時間睡,佢成日郁 :-P 加上我成日抽筋醒
依家差唔多了~~~閃0架喇~~~請呀~~~

男爵府

Blythemia 寫道:
我就鍾意蕭芳芳喇,細細個睇粵語長片已經覺得佢好靚好時髦,跳舞又勁.又放過洋.佢而家五十幾,重有高貴優雅既氣質,加埋搞護苗,簡直係東方柯德莉夏萍

讚成讚成

別墅

米:
"完完全全係c太你喇∼∼"
你唔好咁講, 阿糸秀 會話 :「該煨」~ 我個隻都係想我學下~

個名係"白阿糸秀" 我都係見吳靄儀咁寫, 就用呢個名,
"白糸秀"都好有可能.
在書中金庸無提過全名, (我或者有可能走左眼~)

我覺吳靄儀思路不錯, 喜歡看她寫的文章. blythemia 提的劍橋歸路那幾本散文, 我會找來看看~ thanks!

不少人喜喬峰. 我也很喜歡這角色, 阿朱就咁走了,
當時我看小說, 看到這處, 打擊很大~

[quote]
小米米 寫道:
[quote]
Jennifer-c. 寫道:

好幾年後遇到石破天(忠), 但她從不把石破天誤認為石中玉, 全書只得她一人能憑直覺做到~
米米:
我想我個隻鍾意阿

大宅

o係隔離版寫o左D野,有位媽咪問如何教養出有責任感的孩子.我覺得放o係呢度都o岩,咁就一雞兩吃,唔好哂嘞:

早一陣子我在看一本叫Parenting with Love and Logic-Teaching Children Responsibility的書,不過因為最近另有事忙,只看了五分之一便停了下來.或者我可以粗略講講部分我覺得印象深的片段.

有個媽媽自小訓練孩子理財,在家中設立銀行,孩子可以借錢,但要遵守還款條件,如理財不妥善,就要承擔後果.一天她十六歲的兒子被媽媽以追討欠債方式收回他心愛的牧童笛.作者對這位媽媽說,他定是很傷心了.她說,是呀,不過他現在十六歲便有機會從錯誤中汲取教訓,代價只是一管牧童笛,我們隔壁三十六歲的鄰居今早剛給銀行拖走他的汽車,我的兒子比他早二十年學會這個道理,兒子付出的代價只是一管牧笛,鄰居的代價卻是一輛汽車.

我看完這個故事很有感慨.做父母總愛保護子女,但往往會忘記過份的保護會令孩子無法茁壯成長.書中提到,要教孩子有責任感,千萬不要說,這是你的責任,這是最無效的方法.反而,把責任交給他們承擔,把失敗和錯誤視為學習的過程,最終他們反而會學到如何承擔.

書中有一句我簡直視為金句: Whatever you fix for him, he will never know how to fix it.父母幫小朋友解決所有困難,結果是他長大後不會自己解決困難.---我時刻引之為戒.

比如小朋友收拾書包,做功課或者溫習,我都覺得應該是他自己的事.我會檢查女兒的功課,但不會幫她做,我會設計試卷給她溫習,但她考試我不會告假陪讀,我要她知道媽媽支持她,但不要她依賴我.

上文提到那本書非常好.我是在網上買的,讀者的評價也很高.最近在晨衝見過,精裝二百多頁,大概一百三十元左右,值得細讀.

男爵府

阿女考完試,終於可以睇下書。

哈利波特睇看看停停,到現在都只看了一半,太厚不能帶出街真的不方便。

昨天忍不住開始看新買的"我們三" (三字應有企人邊),是錢鍾書太太寫的,寫他們三小口子...但女兒,老伴兩年間去了,獨剩自己一個,寫一個夢,一個思念的夢就去了不少篇幅。

大宅

Ms.ChanChan,

好像是去年看明報副刊見到楊絳寫的一篇的文章,也是提到錢鍾書和女兒,不知和這本書是不是有點關連.但沒有說女兒是怎樣過世的.是意外還是病?錢鍾書也是我的偶象.他兩位簡直是天造地設,教人好生羨慕.半年前才看過楊絳的"洗澡",說的是文革早期一些知識份子的故事,人物寫得很活靈活現.

男爵府

Blythemia
楊絳的"洗澡",我有看過,初初出來做事時,一位同行的前輩要我看,不敢不從……高手之作, 現在經歷多d,很有共鳴~~
你幾時上機?前排見你話未訂酒店, 應該無問題吧!!!
chanchan,
前日行書局見到已經好想買, 但我已經有好多書排隊,想睇晒先。我要主力完成harry potter啊~~其他易入口, 我都開來看,希望有貢獻~~

大宅

小米米,

楊絳好似唔係好多產.幹校六記你有冇睇過?

我今個星期五晚就上機喇,今朝至訂齊酒店咋,冇法子,因為要搵last minute offer.聽日食晏重要撲過海買火車證.過幾日就唔駛咁煩,因為通常出發前D粗重野梗係我搞,我老公好少理,不過到步後就由佢發力.因為我係全無方向感既路盲.係香港都已經成日迷路.就算去過既地方都唔認得,佢就掉轉,未去過一睇地圖就熟哂.好彩呢方面個女似佢多過似我.真係出嫁從夫,老來從女呀.

男爵府

Blythemia,
我只係睇過洗澡~ :-P
番過去吹水講, 浪費chanchan d 位 :-P

男爵府

Blythemia,

楊絳這本"我們三"前面講一個夢,很沉重。 後半部是自傳形式...但我才看到他們女兒阿圓出生滿月,他們舉家從牛津遷移到法國。

她女兒是癌病早錢鍾書一年去世的。

大宅

原來是這樣.遲些我也找來看看.
又是癌症. :-( :-( 早幾星期我非常傷心,因為我一個朋友的兒子證實患了淋巴癌,他四歲不到.我在公司接到這個消息忍不住哭.小天使似的一個孩子,很乖很可愛......我無話可說,只是回到家中摟著女兒,特別覺得平日生活營營役役,太多人和事take for granted,誰也不能保證今天的一張笑面明天會在哪裏,還是那一句,珍惜眼前人.

首頁
34567...72

尾頁

跳至