興趣嗜好

跳至

首頁
45678...72

尾頁

大宅

Re: 大家最近在看什麼書?分享下!

Blythemia :

你之前所介紹的書是否這一本呀? 我好有興趣呀! 又想買來睇, 真係好多書排住來睇..... 不過, 花囡而家先2歲, 怕睇完後, 遲d 忘記了.

呀! 祝你有一個愉快假期!

大宅

花花:

是呀,就是這本,我只看了五分之一,但有朋友在公共圖書館借了,已經看完.她的BB比你的還小,不到兩歲,但她說很有用,連用在老公身上也可以.如果未決定買不買,不妨用兩個半在圖書館預訂, 合心意再買來珍藏.

多謝你.我還未拾好行李,明天還要上班,放工要趕回家取行李,偏偏這兩天公司特別忙,總之一頭煙,不過,明晚上機就會好的了.待我拍些漫山遍都是薰衣草的照片回來給大家看!!

男爵府

近來工作實在令人煩憂, 好需要書中智慧開脫,給我新啟示;暫且放下harry potter~~
我現在睇緊[size=medium]fish
好薄~~應該好快開完
有沒有人看過?分享下

男爵府

小米米,

我看過fish,之前亦在bk提過,不過無人睬我 :-x
這本書對我在工作上真的有些幫助。

大宅

Blythemia

祝你有個愉快的假期, 回來後記得同我地分享下.

大宅

近期除看了一些實用的育兒書籍, 消閒的科幻小說之外, 係時候又要format自己個腦, 現在睇緊杏林子既 <現代寓言 - 寫給成人的童話>.

前陣子在圖書館借來余秋雨 <千年一嘆>, 看了數十頁, 給別人預訂了我的書. 好無奈 :-(

男爵府

chanchan,
我就看完, 唔…有d情況都好似我依家 :-P
我依家整理緊d適合頌怡看(小學生)的新詩, 趁放產假做dd功課,因為要去娘家攞書……出post時支持下啊!

貓貓咪,
你睇甚麼科幻小說:-P衛斯理??? 你睇唔睇張系國o架??好野來啊~~
看了十數頁的書被人借去……我會:-x:-x下次唔好還住,迫自己睇晒先

大宅

米米,
yeah yeah! 話之你 好易入口, 最0岩坐長途車睇, 等自己唔好瞓覺.:-P
張系國 既星雲組曲n年前中學老師介紹睇, e家本書都唔知去左邊樹, 番娘家問下阿媽再睇過. 多謝提醒.
本書我決定下次反大陸---------買. huumm :-x 仲未庆完. :-x

你大住個肚又就快生, 唔好再四維走, 小米米會好攰架. 乖啦.

男爵府

小米米,

我和頌怡一定支持喇! 不過生完都係休養為重,還有個米米要你照顧呢。

mau,

我好衰囉,我女在圖書館借哈利波特中文譯本,兩個星期是不夠時間讓她看完的,不能續借但還差少少的話我會寧可罰錢 :-P

男爵府

貓貓, chanchan,
米米健步如飛~~~隔日游一次水,我相當享受第五日的產假 依家重惡補緊d湊知識同點生的知識~~好深同好悶
我睇緊日本育嬰孕婦書~~唔知點解日本的孕婦有左都咁鬼靚 貓貓, 我都好乖下 只係游o左去cova同文華食tea咁~~行街街,心情勁好, 第日米米一定好脾氣呀~~

放低本書先~~
[size=medium]pre-mo
日本孕婦月刊, sogo有得買,日文半筒水o既我,都睇得明白~~最重要係相靚啊

大宅

chanchan,

我計過la, 我睇書睇得慢, 唔甘心比d罰款. 寧願返大陸買個痛快, 一洩我心頭之憤, 平衡下心理.

想問下本 fish 係講咩架?? 唔該. :-P

男爵府

mau,

大陸你在什麼地方買書呢?之前淨係係深圳書城買,但上個星期朋友帶去一個批發中心,有8折,買大量批發價有5-6折,因我朋友想開書店賣大陸版書,所以專程去看。

"fish"是一個很短的小故事,講女主角被調到一個士氣低落,全公司人人敬而遠之的部門。 女主角無意中去到一個魚市場,看到那些魚販朝氣蓬勃,寓工作於娛樂,和客人打成一片。 女主角就借助魚市場的運作方式去推動自己的部門.....

大宅

chanchan,
我亦是到書城買, 人生路不熟. 8折/大量有5-6折真的好抵!! 我亦曾聽聞一位舊同事說過她的朋友提及廣州一些地方賣書比書城便宜. 但不太熟絡, 不便'乘勝追擊'.

看來, fish 蠻實用, 逆境求生, 還要活得樂在其中, 有機會亦要去找找.

現在我的書單真是很長.

別墅

這本書(partening children with love and logic)我近期在圖書館借,很新,幾乎沒有人借過呀!
書中主要教我們怎樣培養孩子成為一位有責任感的孩子,理論幾好,不過要落實有一定難度。
他主要鼓勵家長要給孩子選擇權,並要讓孩子成擔錯誤後果(當然以不危害他們生命及沒有傷害性為大前提)。值得一看
車厘子

男爵府

chanchan, 貓貓,
我已經睇完[size=medium]fish~~喇~

又係好易入口o既書, 逆境求生,無錯,當我執著一個難攤子,書中提都那幾種方法都係我一貫的工作宗旨, [size=medium]piay係無可置疑 :-P 我每一天都係咁過。雖然,我覺得故事的敘事手法比較悶,所說的prison metaphor等有點老生常談。但,Fish market的運作方式,點表達出幾個「理論」都幾有趣。只係略為篇幅較少。
同mary一樣,當我一想不通,一定閃出工作的地方,就算在商場呆下,都好:-P呢個方法,一定要學特別係當你每一天都好似有monday morning feeling~~~:-P

chanchan,你覺唔覺得自己似似地mary jane先
會唔會睇埋fish tale?????

maumau,
我的書單重長,你介紹<洗冤錄>米生睇緊, 我都唔知幾時有得睇:-P

我又要番去harry的懷抱

男爵府

chanchan,你覺唔覺得自己似似地mary jane先

小米米,我現在的處境就活脫脫像她。 唉~

民房

Hi Ms.ChanChan

你會唔會睇一本書睇幾次ka?最近我睇左一本露易絲.賀著 黃春華譯的 "創造生命的奇蹟" 原著 "You Can Heal Your Life" by Louise L.Hay.
呢本係心靈成長ke書, 我覺得係而家d負面氣氛下, 教我地如何正面去處理--好好, 由五月到而家, 我不斷番睇再番睇,不下三四次, 我見到每個人都介紹俾佢地, 每個人睇完, 都有好大得著, 無論處事或教育子女都好有幫助, 希望你地睇完后可以分享下!

男爵府

hi 精靈靚媽咪!
長唔長? 佢係用故事形式講理論還是齋講理論??
你不妨講詳細d比大家參考 :-P

男爵府

精靈靚媽咪 ,

我喜歡的書會常常翻閱,但小說散文居多,有幾本翻看了10次以上 但近年時間不多,要看的好書又太多,所以舊書都封了箱放在天台。

多謝你介紹"You Can Heal Your Life" by Louise L.Hay呢本書比我,我會去看看,這陣子有個同事工作得很不開心,和我及其他同事在溝通上出現了嚴重問題,我正到處找適合她的書送她,希望幫到大家。

民房

hi, Ms.ChanChan

你好好人ah, 咁關心你個同事, 不過我建議你先看, 我相信你同事因工作唔開心, 可能有心事或有家庭問題困擾, 未必咁容易睇得入眼, 由你睇完再guard住佢睇, 會比較易有共鳴, 大家都會有得著!你可以試下!

首頁
45678...72

尾頁

跳至