在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人做緊文職, 宜家仔剛K1全日班, 我返工時間準時收工, 長短週, 但到佢小學要考慮做PART TIME JOB 可以湊放學, 不想用工人姐姐, 所以宜家返COURSE 考牌轉行, 請問覺得E 個決定好嗎 ?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我曾經都諗住條路咁行

大宅

我成日都咁諗, 但一諗到轉part time / freelance, 收入實無而家咁好同無咁stable, 又postponed

LeungXiuB  Same here.....好無奈!!  發表於 11-9-27 14:35

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我就係

大宅

收入一定少, 所以宜家我去讀一個保健員course考牌for轉行, part time 人工都ok. 你地都可以考慮下 ( 只要唔怕對老人家)

大宅

我都想轉part-time, 不過齋想only, 因為自己冇咩專長, 依家份工都算stable, 生活開資大, 冇能力轉part-time

複式洋房

引用:收入一定少,+所以宜家我去讀一個保健員cour

原帖由 elmodoris 於 11-09-27 發表
收入一定少, 所以宜家我去讀一個保健員course考牌for轉行, part time 人工都ok. 你地都可以考慮下 ( 只要唔 ...
我十分支持你,我都想,還差一點勇氣~~遞辭職信,身邊全人類反對,除了老公。

大宅

回覆 回覆:elmodoris的帖子

我已經由新年開始返part time到宜家,大仔剛上小一,細仔K2, 雖然收入少了好多,不過份工無乜 壓力,開心好多,又可以照顧小朋友。

ml128  咩工?  發表於 11-10-14 10:35
StFrancisNo8  a wise choice   發表於 11-10-2 01:13

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

jessicap 發表於 11-9-27 21:12
我已經由新年開始返part time到宜家,大仔剛上小一,細仔K2, 雖然收入少了好多,不過份工無乜 壓力,開心好 ...

找part time就是想冇乜壓力, 我都係咁諗

伯爵府

BK Milk勳章

But what part time job is good?

大宅

agree & 支持, 我都在等待老闆炒, 做左十幾年, 自己走又服氣, 亞仔上小一真係要多d時間幫佢,

男爵府

育兒性格勳章 DHA勳章

回覆 appledai 的帖子

i want to know too

大宅

回覆 jessicap 的帖子

What kind of part-time are you doing ah?

大宅

回覆 回覆:Mik的帖子

Account clerk

大宅

回覆 回覆:luimicky的帖子

因為做咗10幾年, 老闆唔會炒你,上司只會比好多 嘢你做又無故比人鬧,超大 壓力,成日攞返屋企做,阿仔又快上小一,算啦,自己resign,` 唔想煩

別墅

我都想做半DAY ACCOUNT, 可以揍返兩個 (1個差唔多4歲, 另一個兩個月)

大宅

回覆 jessicap 的帖子

Jessicap, 我起初都想等老闆炒, 但佢係唔會炒人囉! 想鬥長命都好難, 諗到仔遲D 小一要睇功課或各樣, 所以下決定轉行搵PART TIME啦!

大宅

Agree!

大宅

回覆:elmodoris 的帖子

我成功轉職part time剛滿一年
為了多一些時間可以照顧家人,很開心
最主要老公要支持(當然我也常讚下他啦)
如果經濟許可是最好,免得為錢吵架
且又不怕自己會和社會脫節
但我依然留著工人
因為兩個小孩各自都有不同的活動
忙起來也很煩(考試時間不同,家長會...)

還有孩子做功課時,簡直

總之,對家庭是好事
讓老公也可以專心發展事業
(以前我一定覺得他也有份要顧孩子,倆人請假推來推去)

現在他的大假我們可以安排倆人世界旅行去啦,有得益

男爵府

我仔出年都小一, 我都想咁樣, 不過錢真係一個大問題呀!

首頁

尾頁

跳至