跳至

首頁
12345...25

尾頁

大宅

回覆 lylkids 的帖子

功課其實唔算好多, 平均星期一至五, 3~4樣, 六日就多2樣啦! 如果我係全職媽媽會handle得好d... 唔駛收工後趕頭趕命, 又要趕佢早d訓!

大宅

回覆 henhen 的帖子

咪係囉, 好驚! mouth:

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

課外興趣班報咗圍棋和摩術。另小童軍收咗我仔。我無選學術性的,因佢全日上課已經好辛苦!因為在外面仲有學英、數公文式,普通話和游水。我係full time mum所以先陪到送去學,我並不是怪獸家長,主要佢喜歡,佢唔like音樂和畫畫,所以都無逼佢!

下星期中英默一齊,我個仔問我老師係咪想攞佢命喎!佢話昨天先默完咗喎!

家教會回條填唔去,因懶得晚上出席。但班主任打俾我老公誠邀出席,c6又答應咗!d老師都留咁夜,所以我地會去的!

男爵府

你就好啦, 我都報左圍棋, 不過FULL左. (我都想搵返圍棋比佢學, 但又唔知邊度有得學) 第2輪先報唱遊班咋......宜家有D後悔冇報小童軍.

我覺得老師唔係攞佢命, 係攞我命多d囉

ian723  康文署有, 太和體育館開班, 你留意下.  發表於 12-1-10 10:14

大宅

回覆 beaglelam 的帖子

hello, 打8號風無啦啦多日假,very good!

我就學校以外停晒所有興趣班, 所以只係join左學校2樣活動0者! 你仔仔好利害, 咁多活動點分配時間溫書..

另外,我女班主任早幾日都有打比我問出唔出席, 但我就出唔到啦!

大宅

讚同呀, 攞家長命, 精神緊張!

男爵府

唔好話溫書啦,每日都有活動連做功課時間都好趕。因為之前幼稚園時學開,cut咗又可惜,所以睇埋我挨唔挨到10月份,唔係我仔挨唔挨到,因依家佢仲未有concept要自己做功課,每日要三摧四請,溫書更加無呢個concept。好似下星期咁兩科默書,真攞命!無錯,係我地家長精神緊張,個仔係傻下傻下不當一回事。

男爵府

三年級開始補課都辛苦啊. 不過好多學校都係一星期兩次默書ga. 要慢慢上左3年級先會安定d. 頭兩年真係好緊張. 仍
:-D

男爵府

我都同意, CUT左學開o個d係好可惜, 我已經stop左佢跆拳. 宜家佢學緊琴, 畫, 溜冰同上phonics. 所以唔敢o係學校報咁多. 不過我d朋友就話小一應該報多d, 因為再上仲少時間, 趁宜家試多d喎, 佢講完我就後悔冇參加小童軍.

男爵府

愛登士家庭:我想問我地間學校有無排名次架?我知有些學校無,但會show頭10個咁,有d就好似我地以前咁1到尾排晒!另外好似話二年班先普通話教中文,似咪每班都係,咁仲有無普通話科呢?

Hen hen:二年班時仲有機會報小童軍的,我個仔好bb的,我希望佢繼續一路去到幼童軍學獨立。其他課後留校活動,學埋到年尾十二月再睇下點先再算了!

愛登士家庭  有名次ga.全班同全級都有. 當年入普通話班係a班同b班先可以.  發表於 11-9-30 22:50

男爵府

小二我會同佢報返小童軍 (宜家唯有咁諗)

小二開始普教中, 應該係全級開始喎 (如果家長會冇聽錯, 哈哈)

我想問你地係第一輪入循小, 定係大抽獎入架?

大宅

我都想小二再試下報小童軍, 希望到時可以入到, 我女都好倚賴!
尋日無啦啦有日假期真好, 因為已經溫左8成中英默

男爵府

Hen hen:我自行20分入的。
Bbmon:我個仔怕默書,發脾氣唔溫。

男爵府

死....已經唔記得咩分打咩分, 總之係自行首名入囉

琴日打風, 我個仔就唔開心, 佢話冇得上唱遊班. 仲問我有冇得補堂....哈哈, 琴日o係屋企, 悶到抽筋, 今日返工又做到顛.

大宅

我都係首輪入學校的!

henhen: 尋日我女就上唔到芭蕾舞堂, 唔知會點安排番比佢!
加油呀, 聽日又有得放假啦!

我早幾日問阿女, 午膳or小息時間可唔可以自己上圖書館睇書or借書, 佢答我話唔得架, 你地知唔知得唔得??

男爵府

我聽我個仔講, 上午既小息係留o係課室, 食完lunch先可以去操場咋. 我都冇諗過叫佢去借書, 一陣唔知佢行左去邊樹.

另外, 我見老師有叫佢地星期4拎圖書, 我都一頭霧水, 究竟拎咩書? 你地知唔知呀?

大宅

我女又係咁答我, 係課室or去操場!

星期四圖書?? 會唔會係英文科呀, 派過2星期要做閱讀報告架 (有個小file袋裝住既)

男爵府

我見過一次咋, 唔通佢唔記得拎返黎???????

我個仔成日都甩甩漏漏......

子爵府

醒目開學勳章

很高興見到有交流會
我個仔讀小三, 是自行分配時自己揀的,亦已入
小三真是比較忙些,因有兩天要留校做TSA
但我都有幫他報了picture phonics,及籃球,可惜籃球因人數不足而沒有舉辦
亞仔以往游開水,但今期停一期,待11月再報
默書也是二,四
仔要放學後去補習班3天,因我要上班沒有人看他做功課,故要借助外援
但他也很用功.
只是有時要他練琴比較激心

往年亞仔小二時好像只得2班是普教中.
但今年開學前去聽家長會時好像聽到是全級小二是普教中(即中文堂是用普通話教).

盼望藉此交流室多與大家交流, 謝謝各位!

ian723  你好, 我女3D蘇琛悅, 你仔仔邊班 ? 咩名 ?  發表於 12-1-10 10:20

男爵府

hi vwong, 想問問補習班是學校老師跟的嘛? 2日TSA, 3日補習, 即是5日都留o係學校囉? 真係好busy喎

首頁
12345...25

尾頁

跳至