樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 覺唔覺得現在的新樓盤的價格痴晒線,仲勁過97前!

臻橋 . . . 萬五蚊一呎 . . . 紅山半島價錢 ! 有價 唔知有冇市呢 ?
Msma

男爵府

kookamfai,

雖然你不同意, 但97時供樓開支佔一般家庭入息8成以上, 而家05年供樓開支佔一般家庭入息只係4成左右是事實, 不是我的意見. 請看下圖:

負擔比率:反映供樓負擔佔家庭收入比例,比率越低,負擔能力越強

我也認為供樓超過五成便是不健康。但數據告訴我們97年時的確供樓佔家庭入息八成以上, 所以今時今日以買家負擔比率看, 只達當時的一半.

資料來源: http://www.midland.com.hk/agency/chi/midland_index/1b.shtml

大宅

我唔會同97年比,97年簡直係瘋癲時期,乜野都炒,我記得果時連郵政局出一個錢箱,d人都炒.我覺得要買樓,係睇人本身o既實力可唔可以負擔起供樓,最好將按揭成數減低(窮爸爸富爸爸教將負債比例減低),就算層數第日真係跌左,都唔使變負資產咁傷.

男爵府

palmchristy 寫道:
97年供樓利息10厘左右(P=8至9%, 供樓P+1至2%), 而家05年供樓利息5厘左右(P=7.25%, 供樓P-2.25%).

我懷疑大家是因為受金融風暴及負資產影響多年, 元氣未回復, 令投資取向保守了, 以致沒有留意到97當年和現時的樓價, 低負擔比率, 以及低供樓利息等各項客觀數字.

PS:我絕對不是鼓勵大家現時買樓.

其他就無留意到, 但這點我亦留意, 亦有同感.

侯爵府

好媽媽勳章

我好同意palmchristy 所講,可能自己經歷過:
初初供樓個幾年(9x年),雖然心理上好開心,層樓年年都升值,但個幾年利息成10-13%,供得真係好辛苦!
跟住樓價係甘跌跌跌,心理上吾開心,但同時D息也跌到5-6%,又供少D,反而輕鬆左。
依家供完啦,唸法又吾同左:
自住單位,樓價升又好、跌又好,其實冇乜大分別(有都只係心理上),吾通升左真係賣佐層樓.....露宿街頭?!

侯爵府

cylau 寫道:
你地唔買,唔順,咪又貴d law, d地產商理你死Y.
貴到你買,貴到你順

同地產商買果d, 有幾多係真正的用家? 大部份都係抄家............

你看下報紙, 有幾多人到要上會的時侯, 賺/蝕小小放手

跟風買果d就c得啦

同埋如果真係想買樓, 都未必一定會向地產商買, 二手市場依家好多都係有價無市........大把機會

複式洋房

而家世衛話禽流感可能會爆,最起碼過左呢過期先啦,唔使咁快買,買左之後,又爆鑊咪死

大宅

我都有睇過白沙灣溱喬的董事樓(示範單位),開頭向我地講解那個人,仲吹晒水,又話有人俾到$23000�尺,他們都要考慮,又話唔會賣俾炒家.

問佢地管理費幾多錢一尺,又話仲未定!大佬呀.四千幾尺ge樓,每尺相差幾毫,可以差好遠ga!

佢地又唔明碼實價,只想等下有冇傻仔落搭,想試下自己值幾多!

現在,咪又終於死死地氣,以$16000賣出!

我老公話邊有人咁賣樓ga!細地產商即係細地產商!

別墅

我都覺得新樓盤的價格痴晒線,仲勁過97前。但D舊樓就追唔到97前。好似我層十幾年樓,97年四百幾萬買入,而家時價二百幾萬,唔知幾時先到97價。 :-(

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

It is interesting when I read the post again (5 years before.......)
I want to know what are their feeling now?
Still waiting for the drop of the price?

原帖由 ha8mo 於 10-10-14 16:22 發表
痴晒線?

05年只係思覺失調
10年先係精神分裂
15年……唔知會係咩呢? :lol :lol :lol

大宅

聽一個長輩說. 97時只有真毫宅呎價才會過萬. 這幾年起什麼樓都叫毫宅, 街邊樓,4百幾呎, 實用可以得6成, 點夠一家住? 價錢貴過97好多.

子爵府

因乜解救浮左個05既搞笑post出黎?

今日已知道,05年呢班仇視樓市既人唔單只意見不乎事。 而最可怕既係呢種為左表達呢種所謂訢求而乜大話都敢講既精神錯亂情緒,咁多年黎都冇變。

世事或許未如當時D人心意,但生安白造D理由去支持自己數臭别人,甚至用毒蛇的口吻去想別人PK,有用既咩?改变到事實去遷就呢班人既咩?

適應环境变遷,係大自然既救生要求。 做不到的生物只怕會被途汰。 單靠臭罵與逃避是改变不了的。

說回新樓,我都有買過05年的新樓,後來的新樓我也買過。為甚麽買新樓便是炒樓? 為甚麽說我買新樓住便是水魚? 自住樓,過去四十年來歷史教訓我是理解成点都係買樓自住化算,不理任何時侯。 至少,我的所謂新樓通通已為我家帶來優質的居住环境。 為此而負担供樓不是理所當然的嗎 ? 不是應該只有炒樓的人才如此介懷樓市升跌的嗎?

即是話,這些仇视樓價升跌的人,心態有如炒家,多年來都冇变。

侯爵府

好媽媽勳章

I can't help laughing .........

原帖由 scotttlk 於 10-10-15 12:05 發表
因乜解救浮左個05既搞笑post出黎?

今日已知道,05年呢班仇視樓市既人唔單只意見不乎事。 而最可怕既係呢種為左表達呢種所謂訢求而乜大話都敢講既精神錯亂情緒,咁多年黎都冇變。

世事或許未如當時D人心意,但生安白造D理 ...

別墅

但係舊D嘅樓同97價差好遠?
原帖由 cylau 於 05-10-11 16:20 發表
你地唔買,唔順,咪又貴d law, d地產商理你死Y.
貴到你買,貴到你順

禁止訪問

別墅

樓價名義數值上升左,其實都要諗埋通脹既影響同埋銀紙既貶值...特別係而家既三百萬,我覺得同五年前既三萬絕對唔同...樓價係唔係合理?好難三言兩語判斷

不過即使唔合理,其實佢一樣可以維持好耐~~ 同九七比較實際上意義不大...hehe

別墅

原帖由 alice.2007 於 10-10-16 15:44 發表
但係舊D嘅樓同97價差好遠?

97年既樓到而家都多左十幾年樓齡~ 如果升到高過97年既水平,真係好大件事...

男爵府

原帖由 ac321 於 05-10-12 13:00 發表
我好同意palmchristy 所講,可能自己經歷過:
初初供樓個幾年(9x年),雖然心理上好開心,層樓年年都升值,但個幾年利息成10-13%,供得真係好辛苦!
跟住樓價係甘跌跌跌,心理上吾開心,但同時D息也跌到5-6%,又供少D,反而輕鬆左。
依家供 ...

hi, 好耐無見....

你識打中文啦

別墅

太古城都升到了。
原帖由 smarting 於 10-10-17 00:19 發表

97年既樓到而家都多左十幾年樓齡~ 如果升到高過97年既水平,真係好大件事...

首頁

尾頁

跳至