論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為我這個工人,除了第一二天是用手抺地外,跟住係用腳抺的(意思是用腳踩住塊地布來抺地的?請問你地工人係咪咁?

侯爵府

BK Milk勳章

oh ! god ! 用腳???

她以前是在馬戲團表演特技的嗎??

甘懶架 ! 甘係要用手慢慢抹啦 !

我個姐姐我連地拖都唔給用呀

求其用地拖抹一抹 我自己做都得啦!

使咩請姐姐呀 !

何況家中有小朋友 用手抹蹲下來抹

可以看清楚地上的頭髮灰塵呀

大宅

回覆 jloklok 的帖子

用地拖喎,其實最用手抹最清潔..但工人釆理..

jloklok  Ask her to do it as u said. Why u give her choice?  發表於 11-10-2 23:33

伯爵府

開頭特登買把新地拖 (可乾濕兩用),用咗兩日姐姐話唔係咁好用同乾淨, 而家就用手 Mou 係度抹,又真係又乾淨又乾爽

珍珠宮

回覆:工人如何拖地?

地拖,以前試過叫前工人用布抹,好唔乾淨,依家呢個無限佢,最緊要乾淨。

複式洋房

回覆:工人如何拖地?

我嗰件好懶,用地拖,之後再用除層紙抹一次,唔肯爬喺地下抹

大宅

Vacuum and then mop the floor.

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

地拖~ 不過一日拖三次...

大宅

引用:+oh+!+god+!+用腳???++她以前是在馬戲團表

原帖由 jloklok 於 11-10-02 發表
oh ! god ! 用腳???

她以前是在馬戲團表演特技的嗎??
我最初以為佢懶,但係佢的清潔又幾好,所以後來諗下,應該係因為佢著住條三腳⻣的牛仔褲,令到佢蹲下抺地時會有室息的感覺,因為佢都屬於肥一類的。而且前工人成日著低胸衫抺地,我都吾想好似之前咁吾覺意見到佢地走光。
而我家又地是磚來的,不難清潔。所以我都又得佢。
昨天突然想睇下有冇其他工人都係咁。

別墅

我覺得用工人要明確說出你的要求,譬如你覺得用手抹會乾淨啲,就同佢講叫佢用手抹。千祈唔好任佢鍾意點做就點做或估佢點解咁做或合理化咗佢嘅做法。除非佢有極豐富經驗,而就算係經驗豐富都要觀察佢點做。講呢講去佢做得唔啱或者唔好都係自己家人或小朋友受。新請嘅更加要講請講楚,佢做慣咗你再改佢仲令佢唔高興,日後仲難做。

jloklok  講的非常好呀 !  發表於 11-10-3 11:01

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

姐姐會抺地,戴手套,然後用手抺地...
我同意樓上講...用腳真係好難才可以抺乾淨的

大宅

el0128 發表於 11-10-3 09:29
我覺得用工人要明確說出你的要求,譬如你覺得用手抹會乾淨啲,就同佢講叫佢用手抹。千祈唔好任佢鍾意點做就 ...

多謝樓主提醒,我亦會再留意下.
其實我都知好難改到一個完全合自己要求的工人, 所以係涉及到囝囡的問題, 我一定會抖正. 但一些我覺得都可算數的,我就算了. 因比C6說過, 每樣事均太執著的話,要放鬆自己, 傷身的只會是自己. 佢地冇任何損失的.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Orv 發表於 11-10-2 22:42
因為我這個工人,除了第一二天是用手抺地外,跟住係用腳抺的(意思是用腳踩住塊地布來抺地的?請問你地工人 ...

痴線, 咁死懶.

我咁多姐姐都係用手mau底抺, 地拖都無用, 不過一日只抺一次, 你要教番啱佢, 唔係以後愈黎愈懶.
明天會更好~~

男爵府

2018復活節勳章 貓狗褓姆

工人姐姐起初用手抺地,但我覺得我和先生和bb加埋佢都係4個人,地下應該唔會太污穢,加上有時bb突然扭計,她要立刻睇吓發生嘜事,可能即時要處理,為了她的手會乾淨d 和留番d精力揍bb, 我會叫她用地拖和用吸塵機.

侯爵府

BK Milk勳章

我個姐姐仲肥 成個肥媽甘 真係 唔係講笑!

但她抹地會著另自己舒適 做到野的衣服

如果你覺得她抹的乾淨那就算她用嘴抹都沒有關係

但如果你覺得她抹的不乾淨

你就要出聲要求她了

我個姐姐來我屋企後肥到你唔信

本來著14碼左右 依家已經18碼 連我老公話有時見到她座在椅子上都覺得好嘔心 因為她屁屁都坐唔晒單人凳呀

但她做事就會著可以做到事的衣服呀

但肥不是做不到的藉口 本來她也懶 用地拖求期拖一下就算

我不給

因為我有兩個孩子都小

我大仔又曳 成日在地上拿頭髮等等

我怕他們生病

所以對地板清潔是嚴格要求的

大宅

如要乾淨, 最好係用手抺, 仲要唔係揸住塊布左右的抺, 咁只會將d塵由左撥去右, 由右撥返去左。我要工人一下一下將地上的垃圾及塵撥埋一堆, 然後執去過水, 係花時間, 但係係好乾淨, 尤其如家中有學行的小朋友, 更應該用此方法抺地。

我工人初初來, 都唔鍾意用此方法抺, 仲問我有無地拖, 我話無, 再解釋佢知咁抺先會乾淨。假使有日我放工返家發覺個地好多塵, 我會叫佢在我面前再做一次。因我成家人在家係不穿拖鞋, 我唔喜歡踩到成腳塵

別墅

對一些基本性的工作是要求不是執著;對一些基本性以外的工作再去堅持,這可能是執著。對於洗地,我會覺得是基本性的工作,應該有要求。提出自己的基本要求不會傷身,日後出現問題,反而自己傷身又傷心。

首頁

尾頁

跳至