論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

BTW, why she can exit her country without the pregnancy test result?

2bbmom  early pregnacy cannot be detected  發表於 11-10-4 13:03

大宅

回覆 Naxos 的帖子

I advise you not sugguest anything like send her to boarding house, send her back home, fire her...
You only ask your agent to "HELP" her, and tell the agent to remind her she will not have maternity leave....
By law, boarding house is not right, the address on her contract is your house (not boarding house). If you advise her to go to boarding house, she can tell the labour that you force her. So you better protect yourself...e.g. ask her to write down that is her choice to go to boarding house but not your house

男爵府

為何不等埋在港的驗身才接工人回家呢?

大宅

你要小心, 之前有媽咪話工人肯自己唔要, 只要求留低, 點知手術唔成功, 個工人最終告僱主, 要佢賠幾萬!

mcboa  咁恐怖?!  發表於 11-10-4 16:06

大宅

唔該晒咁多位! 攪掂左啦!應該今晚上機!

大宅

回覆:Naxos 的帖子

祝賀樓主!

別墅

恭喜你甩難!
多謝我那"超級聰明"的工人姐姐鞭策我加速換人的決心!  更使我懷念舊工人姐姐和我們多年建立的信心與默契!  請工人真的是看你有沒有運氣喔!

別墅

恭喜你甩難! x2

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

公爵府

好媽媽勳章

Naxos 發表於 11-10-4 15:08
小心所有文件內容字眼
唔係過咗海就神仙, 工人對任何工資或無理解僱之追討, 有6年追溯期
勞工署唔入, 仲有平機會

香港家傭僱主不易為!

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

Naxos 發表於 11-10-4 15:08

祝順利

大宅

多謝晒咁多位!
呢幾日好似坐過山車咁!
其實個工人OK 的! 我媽都好滿意! 第一次請工人以為自己執到寶, 點知攪單咁既野! 不過我都信佢無心既! 個agent都問我如果佢攪掂左再黎過HK, 我會唔會考慮返佢....我都有少少想架.....

大宅

Naxos 發表於 11-10-6 12:47
多謝晒咁多位!
呢幾日好似坐過山車咁!
其實個工人OK 的! 我媽都好滿意! 第一次請工人以為自己執到寶, 點知 ...
樓主,你個case同我好相似。
我又係12月生b,第一次請工人(菲姐),佢又係本身有4個小朋友,諗住佢唔會再生,點知又係黎咗hk先話比我知有咗。
不過你比我好彩,你有agent跟,我果件係自己請。本來佢話想留到12月會返國生仔,當時我都好煩惱,不過見佢做野ok,所以我都打算請定新工人,比佢留到12月走人。
點知佢不知自愛,竟然偷錢,所以報警拉咗佢。
好開心見到樓主你可以咁快搞掂件事,希望大家以後都可以遇到好工人。

首頁

尾頁

跳至