論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

比個地方我呻吓, 如果唔係我會屈死.

請左個菲姐約9個月, 呢個之前, 炒左2, 1個做左2個月, 19.

唔計炒果2, 呢個係我第3個工人, 真係一個不如一個, 呢個菲姐, 做野唔上心, 日日做既野都有本事錯, 錯已經令你好嬲, 但佢仲要態度差, 永遠無話道歉, 只係同你講: ok, next time, 但同一樣野錯十次, 仍然係next time, 佢永遠無錯, 最興係佢仲要話係小事, 係我每次都”make it big, it is very small things, you always angry, it is very hard to work in your family.” 吹脹, 咁樣輕輕一轉, 就係我錯哂, 我問佢你夠竟知唔知自己唔啱, 佢會好不屑話: ok, I am wrong.
I am always wrong.

經常打爛野整爛野, 只會同你講: I didn’t mean it.

叫佢名, 諗住提佢明天要做什麼, 總係好不耐煩回應: , again, what!

叫佢唔記得既野, 攞紙寫低, 佢話, 唔記得就唔記得, 寫都無用.

佢不下數十次叫我炒佢, 甚至講明佢唔會improve, 佢係咁架啦.

每日的基本清潔, 抹地, 2個廁所, 4個鐘, 問佢點解要咁耐, 佢話:I don’t know.

9個月, 7日假回鄉, 仲話agent話佢做滿1年有7日假, 我同佢講, 你都識講啦, 1年呀馬, 你做左9個月咋, 佢話總之係emergency, 一定要番, 我同佢話我要安排下先, 有人可照顧小朋友先比佢放.
好啦, 到我安排好同佢講ok, 佢好開心, thank you god, 但無thank you maam.

我真係第一次遇正d態度咁差既工人, 炒佢咩, 益哂佢, 而家香港咁缺本地外傭, 佢轉頭已可搵過份. d都無問題. 我呢? 又要損失成萬, 加上又要再比菲政府果2千幾老屈保險, 我邊有咁多錢同你玩呀. 之前炒2件都用左2, 9個月後又炒, 你唔死我死, 更可況, 再請, 可能仲衰.
我呻完啦, 只係想講, 原來工人做錯野同你say sorry, 原來已經好好架啦, 唔好再怨啦.

複式洋房

我仲諗住請菲佣添,听你咁講都驚架..
依家係香港想請個人照顧bb好難啊,本地的,比吾起,請菲佣印佣又成日有呢樣果樣新聞,睇到都驚,而托兒所又好少呀,仲要排隊排成半年,半年後我bb都差吾多兩歲啦,大過兩歲托兒所又吾收,吾明政府點解吾開多d渠道幫下本地媽媽,仲話鼓勵生育!
仲有,請菲佣印佣,只識英文的,同老人家溝通吾到,識廣東話的,听講係香港做好多年啦,好識玩野架.....

大宅

畀面勳章

唉..只可講句無奈..叫agent丙下佢..有無作用??

大宅

佢做到咁你都比佢回鄉,算係咁啦,佢都唔知恩圖報,下次有呢d急事要請假回鄉,一係唔比放,一係就當遲職回鄉吧,佢地就係咁,以為而家d姐姐好搶手,從而有呢d咁既態度...

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

見過鬼怕黑 !
換 agent 係時候 !
我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

男爵府

回覆 happy-kid 的帖子

say sorry - 自從現任"垃圾"出現之後, 已沒有此歌仔唱, 永遠錯都是小姐, 因為小姐太多要求, 因為小姐不給她楂主意.

她喜歡用萬潔靈抹sofa, 小姐不可以出聲, 因她是對, 妳是多咀, 阻她工作.

她喜歡在早上, 妳睡覺時間抹東西, 小姐不可以出聲阻止, 因她正勤力工作, 不可以打擾的.

她約了朋友卡拉ok, 小姐不可以阻止她放假的.

總之: 她要做什麼, 妳就要讓步, 不要出聲阻止, 最好贊她, 她就不會發脾氣, 亦不會借機沖入房, 什麼都不做, 以表達她的不滿. 或者, 將東西放到啪啪聲, 等妳知她不開心.

博炒 - 她頭三個月的強項, 差不多每星期發一次癲扮走. 但是, 過了22多個月, 她還未成功.

大宅

畀面勳章

你工人態度咁差, 你點忍埋果年幾呀? 你有無同agent投訴? 睇見都慶, 何妨你仲要比錢佢?! 仲有, 下次佢整爛野扣佢人工吾駛同佢客氣! (有扣款上限, 扣之前計計可以扣盡幾多)

男爵府

tigertiger2010 發表於 11-10-3 15:20
唉..只可講句無奈..叫agent丙下佢..有無作用??

agent可能會慫恿工人搏炒ga!
我個件就係啦, 自從搵咗agent"訓話"佢, 佢就態度一日衰過一日!
隋心而行

大宅

畀面勳章

我都信相有d咁既衰agent....

大宅

佢返去嗰幾日係no pay leave.

你唔好炒佢喇...自己荷包太傷喇...佢唔記得嘢,...你就日講夜講(好過你勞氣鬧佢)...叫佢做做做...

呢d衰工人明搏炒...你就偏唔炒(辛苦少少,捱埋佢)

重有你有權叫佢賠錢上限$300 per item!

咁衰...搵其他方法懲戒佢!!!

子爵府

回覆:再唔比我呻吓,我會屈死

有搵agent, d agent又係不知所謂,我搵過佢二次,第一次係姐姐初黎第一個月,姐姐躲在房熨衫,我之前同佢講過衫要出廳熨,要睇住小朋友,我放工回家,見到小朋友自己在廳玩,姐姐在自己房熨衫。火都黎埋,叫佢唔好熨住,出番黎睇住小朋友,好等我食飯。佢十萬個不願意雙手互疊胸前,企喺度遠看小朋友。極興,打比agent, agent同佢講左幾分鐘,同我講工人話唔做啦,佢冇計。收線後,我大工人,走就即走,冇得留低做一個月,賠錢比我即走,佢話冇錢,之後不了了之。
第二次係上個月,姐姐用4個鍾做基本清潔,我打比agent,佢話:我又唔在場,你自己同佢講啦,一樣者。自此之後,我知道agent根本唔想幫我,我亦唔會再搵agent.

子爵府

回覆:JJYau 的帖子

JJ Yau: 你知唔知,佢賤到我一出聲,佢就不耐煩,會講:哎,again, what? 又或者喺你提佢一些濕碎事,唔係鬧,係提,佢會不屑話:oh, my god. Ok ok.

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

哎, 同我對上一次炒既兩件賓一樣, 一個2個月, 一個忍咗10個月, 最終都係炒.

我覺得, 大家僱主不如忍下唔好請賓住, 呢期啲賓10個裏面有10個都係咁, 唔理係海外定香港做過.

再講, 今次居港權事件都係呢班賓發起, 我越來越睇佢地唔順眼.

大宅

tigertiger2010 發表於 11-10-3 16:53
我都信相有d咁既衰agent....
我都試過一間衰既agent, 工人黎左一日已經唔對路....(太多了, 不想再提), 最後工人上勞工處告我地冇比機票佢, 冇賠錢比佢, 但事實當然有啦, 我地係在agent面前交收和比錢叫agent幫手買機票和做各樣既事, 工人唔肯簽收, 話我地同agent 夾埋黎騙佢 (我等你3個月和山長水遠申請你過黎香港, 目的係騙你囉!!!), 之後佢斯難支票走路, 後來我地收到勞工處既信, 之後同agent 傾, agent 話唔知點做, 亦從來未試過有呢d經驗, 一句幫唔到就算, 後來我地告番間agent轉頭, 懷疑佢間野有d不法既勾當, 唔知係咪真係身有屎, 後來才肯賠番錢比工人!!!

子爵府

醒目開學勳章

同我屋企件一樣.......已經俾咗NOTICE, 聽日LAST DAY.

自從SERVE NOTICE之後,我非必要都唔多同佢講嘢,費事激氣.
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

民房

回覆 回覆:happy-kid的帖子

同我上星期炒既賓賓一樣·忍著2個月頂不順,自己肺都暴佢開心.賠足錢佢走.下一個二個月後到.看好不好彩拉…

大宅

不過我覺得佢想博炒多wo, 因佢都出到聲叫你炒佢...

男爵府

I will fire her lor~~
日日係咁, 分明想你炒, 成存佢啦~~

別墅

再唔比我呻吓,我會屈死

你呢個工人啲態度真係好差喎!就算再用錢我都會炒!日日對住佢咁激氣!佢係咪本地做了好耐架?會唔會請海外的會好啲?

大宅

同情樓主既不幸, 但寧死都唔頂你呢個工人. 炒!

首頁

尾頁

跳至