婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

親子達人勳章

我都講下我自己個case
我同c6係有左亞女先結婚,我地決定結婚時,我c6同我99講我有咗bb要結婚99開心到不得了,因為我c6係大仔又30幾歲,但我因為工作太忙同作小產淨係同亞媽講結婚,到咗雙方見家長先大鑊(仲要係喺我爸爸間鋪食飯),我99好老實話你個女有咗一定要結婚你地開個價要幾多圍幾多$,我亞媽都唔約話錢1蚊都唔要,酒席我可以比.....雙方你一言我一語,到最後我同c6講唔擺酒唔影結婚相簡單就得,我最想兩家人和平食餐飯,雖然最後都冇,中間仲有一段小插曲(攪到梳頭個晚ah媽都叫我唔好嫁話個bb佢比$養,我當然答佢唔得la,咪玩)諗深一層其實99同ah媽都係太緊張c6同自己
到我bb出咗世,兩家人關係先好d,我ah媽成日都講叫我得閒去請下99飲茶,過時過節比d$99買野食,尼d我到而家都有做,有時99去完旅行會買d手信比我,ah 媽去完旅行又會買手信比99

伯爵府

陪月勳章

hoikiuma 發表於 11-11-12 00:57
我都講下我自己個case
我同c6係有左亞女先結婚,我地決定結婚時,我c6同我99講我有咗bb要結婚99開心到不得了, ...
難得兩家關係好,我哋lee d做人子女真係100%高興實在唔簡單

大宅

叻叻勳章 畀面勳章 陪月勳章

我同我99的關係都幾好,我同老公拍拖10年,結婚1年,佢一直都當我女一樣,返親去食飯都會整我鐘意食o既食物,我地關係好似朋友一樣,見到面咩都傾,可能我99又知我唔好惹我都好幸運我有一個咁錫我咁開通o既99

yi_arashi    發表於 11-11-15 13:06

珍珠宮

回覆 Charlotte_mom 的帖子

百年難得一見好 99 要表楊下 !

複式洋房

未有問題出現, 都可以好正面..
或者你唔好做錯野
或者唔順眼的地方
或者d 姑9都唔滿意的地方...
如果好小心行事, 我都試過好正面....
之後有d咩唔妥...就人間地獄

伯爵府

陪月勳章

vanus_momo 發表於 11-11-14 20:27
我同我99的關係都幾好,我同老公拍拖10年,結婚1年,佢一直都當我女一樣,返親去食飯都會整我鐘意食o既食物,我 ...
老人家開通真係好好多

伯爵府

陪月勳章

heymonmon 發表於 11-11-15 12:49
未有問題出現, 都可以好正面..
或者你唔好做錯野
或者唔順眼的地方
mouth:介意我八掛一下嗎?

大宅

回覆 yi_arashi 的帖子

都係架,不過我99係得o個55歲,可能比較開通d啦!

伯爵府

陪月勳章

回覆 vanus_momo 的帖子

咁你99都好後生bor~
我發現你張相隻貓我嗰隻都幾似樣

大宅

你果隻係咪英國短毛貓,我隻係摺耳!

伯爵府

陪月勳章

vanus_momo 發表於 11-11-15 13:50

你果隻係咪英國短毛貓,我隻係摺耳!
係ar~唔怪得咁似la

大宅

如果你隻肥D仲似

yi_arashi  係ar~佢好瘦架,成日都唔肯食野,激死  發表於 11-11-15 19:56

別墅

我奶奶對我好過我媽,我生完仲坐緊月,奶奶餐餐煮俾我食,c6成日無做家務,奶奶做埋。幫bb冲涼,煲薑醋,咩都做哂,我傷口發炎,奶奶成曰提我瞓多d。

我亞媽去醫院一次之後,只係掛住嚟拎薑醋走,問都唔問候下我同亞b:;pppp:

珍珠宮

我99都算對我好, 就算c6阿嫲話我嫁個日入門沖到佢 ( 係佢唔入房, 話唔怕, 之後覺頭暈咪賴我囉....)我99幫我話番佢呀 !! 諗起都心甜, 不過有時d老人家心情反覆, 又會有d對唔到咀, 有時又係自己心情唔好唔想答佢野, 攪到好似敷衍佢咁.....所以99幾好都假, 夾唔夾都好重要架 !!

伯爵府

陪月勳章

ting2tong 發表於 11-11-15 19:43
我奶奶對我好過我媽,我生完仲坐緊月,奶奶餐餐煮俾我食,c6成日無做家務,奶奶做埋。幫bb冲涼,煲薑醋,咩 ...
mouth:好在有你99,啱啱生完仲要傷口發炎好辛苦架,如果處理得唔好同坐月坐唔好,日後身體會好差。

咁你已後真係要好好孝順你99喇

伯爵府

陪月勳章

chocolate9592 發表於 11-11-15 20:01
我99都算對我好, 就算c6阿嫲話我嫁個日入門沖到佢 ( 係佢唔入房, 話唔怕, 之後覺頭暈咪賴我囉....)我99幫我 ...
夾就當然最好,唔夾都無辦法,而且99唔係事必要對自己好,如果佢對我好我會當係bonus,同對99更加好

公爵府

畀面勳章

我同我奶奶關係都好好,可以一齊行街,飲茶,我都好鐘意返去食飯,佢又肯煮大餐比我地食,有時我想食咩,佢都會寫比我食,又好關心我同我兩個女,佢個仔又咩唔啱佢都唔會偏幫,都算係咁架啦.

我覺得大家互相就下,唔好將小事化大,諗下對方優點,生活會開心好多

男爵府

有架, 我嫁左入黎冇耐, 一齊住, 大家都對大家好好, 可能日子尚短冇其他JM咁多經驗,不過努力中,大家都睇得出大家都儘力做好本份,我都好開心

yi_arashi  祝新婚愉快  發表於 11-11-16 13:16

男爵府

我奶奶對我好好o架~

當初我同屋企人有問題想搬去老公屋企度住﹝果陣我哋都未正式plan結婚﹞,未來老爺奶奶問都冇問多句就收留我﹝同我大堆行李﹞。佢哋真係當我係自己女咁,樣樣都預埋我、煮飯仲會煮埋我帶飯返工果份。

結咗婚之後想搬出去住佢哋又冇say no,仲要係老公先斬後奏﹝我同老公講話點都同老爺奶奶講聲先,老公話唔駛,比咗細訂先同老爺奶奶講﹞。到我有咗唔方便搞新屋拜神、清潔,佢哋又幫我搞﹝仲要拖埋D親戚幫我搞﹞,之後阿B出世又嚟幫我坐月、煮飯、放完產假仲幫我湊B!

之前啱啱奶奶身體有事,我將阿B帶返外家湊,湊湊吓而家變成由婆婆湊……老公又因為咁想搬近我外家﹝其實我未買樓前都有諗不如搬近外家,果陣純粹係因為樓價平過而家住緊果度﹞。奶奶湊咗阿B成大半年,突然間冇得湊,佢自己都話唔捨得阿B,知道我哋想搬近外家好似有少少唔開心﹝老公趁我返咗工同奶奶講,奶奶又趁老公出咗街問我,搞到我有D唔知點答好﹞。所以我而除咗每個星期辛苦D要帶阿B返一日男家食飯之外,都要諗吓仲要點樣先可以令奶奶唔會有hard feeling。

我覺得我成世人冇咩運,最好運就係有人緣,所以我一定會keep住呢個關係
記者朋友們唔該勤力D出去搵料寫新聞,唔好上網QUOTE我D留言落報紙啦,唔該!

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

我同我大嫂同奶奶關係都好好架,
因為我奶奶返輪班,但佢一放假就call我地返去食飯,
食飽之後,佢又幫我地夾埋餸帶飯,又有湯(因為我同老公平時都冇煮飯)
所以一個星期嘅湯水對我地黎講,真係好重要,好窩心,
我未入門之前,佢都已經好錫我地,到入左門就更加唔使講la~
我地十二月頭仲一齊去日本旅行,雖然我同老公未有能力請佢去,
但我地一定會儲夠錢請佢去一次~
呢個奶奶真係好抵錫

首頁

尾頁

跳至