論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

個仔病了成個星期,我和工人都無覺好訓,大家都燥,個仔今晚訓訓下咳到嘔,要佢即刻起身幫手換床單,哇,塊面黑到呀......大家都辛苦,唔駛咁嘛?!

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

好簡單...........因為她不是你個囝囝的媽媽, 她只是工人, 我以前有個工人在我要半夜去醫院生仔, 叫她起來通知她看著我大仔(入我房睡), 她唔采我, 拍了五分鐘門都唔開, 結果我用KEY開她門, 我知她醒了, 只是她唔采我, 我拍她起身, 她的面黑過鑊底, 所以我話比自己知她們永遠都只是工人, 千萬不要放感情給她們, 但自己有時又會日久生情, 但我從未感受過她們會真心真意的放個心在我家。

所以你辛苦是應該的, 因為你愛你囝囝, 是無私的是自願的, 而且你囝囝都感受到你的愛, 所以囝囝愛你。而工人就是工人, 看開點吧!

魚子媽媽  Exactly!  發表於 11-10-17 15:16
TelleTelleMom  can't agree more  發表於 11-10-9 23:12
lanlanaRies  totally agreed !!!  發表於 11-10-9 22:39
jloklok  very good of you !  發表於 11-10-9 11:14

公爵府

回覆:小小bb 的帖子

I suffered a lot from the Helpers too, when my kid is sick and asked her to wake up earlier to standby at 7:15 am, she threw tantrums to me immediately!!

They don't respect employer and their job at all, they are shame to ask for HK citizenship and benefits from HK?

魚子媽媽  All because they don't want to be a maid only at the very beginning! They jealous us, the HK woman!  發表於 11-10-17 15:18
魚子媽媽  All because they don't want to be a maid only at the very beginning! They jealous us, the HK woman!  發表於 11-10-17 15:18

複式洋房

回覆 小小bb 的帖子

唉, 我地HK 媽媽真係無奈, 唯有自己睇開d, 捱下捱下等d細路大少少, 就可以唔用工人, 唔駛再受氣!

象牙宮

小小bb 發表於 11-10-8 23:58
好簡單...........因為她不是你個囝囝的媽媽, 她只是工人, 我以前有個工人在我要半夜去醫院生仔, 叫她起來 ...
that why, 我不會給工人睡房的理由之一.
1. 我不想拍了五分鐘門都唔開.
2. 更不想用KEY開她房門,
3. 也不想看她的面黑過鑊底....

一間空房 : 用來收納東西好過給一个不尊重雇主的工人睡. amin.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆 siusiu2010 的帖子

妳講得好對,小朋友大左就不需要用工人,我等到下個月中.工人完約後就不續約.以後再唔請..
唔使再睇色面和勞氣...大家加油..

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

333s 發表於 11-10-9 15:33
that why, 我不會給工人睡房的理由之一.
1. 我不想拍了五分鐘門都唔開.
2. 更不想用KEY開她房門,

講得好呀! 所以之後我都不再給她們工人房, 加上我是FTM, 所以我請不到本地工人, 就連海外有多D經驗的工人也REJECT我, 我比七個海外工人REJECT了, 直到現在才剛請到(要一月才到港), 希望兩年後(D仔仔大個D)我可以自己做, 不用再請到冷血工人(有D好的, 不過我未遇到)

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我尚希望開拓海外工人市場 ,
引入多些選擇及競爭 ,
唔使俾 bun/yan 坐大 !

diong    發表於 11-10-15 07:26
ren  我希望政府攪個有系統的托兒服務, 唔使請工人, d錢寧願使番係HK人度!  發表於 11-10-10 11:26
我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

大宅

出年年中工人完約, 今年年中仲諗到頭都大埋再請唔請工人, 但我地再三思量, 真係唔想再博了, 買番自由好過睇工人面色!! 大家加油呀!!!

333s  找 part time 幫一幫, 心冷了, 對工人, 家助不再存太大期望了. amin.  發表於 11-10-14 10:22

大宅

回覆:睇工人面色

今日個工人放假返到黎,竟然除左對鞋放向我對涼鞋上面,我日日去返工,放工返黎都唔會攞佢d鞋黎jin我對鞋啦。

wcpcelia  mouth:  發表於 11-10-15 08:28
diong    發表於 11-10-15 07:27

禁止訪問

象牙宮

augustbee 發表於 11-10-9 18:28
我尚希望開拓海外工人市場 ,
引入多些選擇及競爭 ,
唔使俾 bun/yan 坐大 !
好似我地打工仔, 競爭大呀... 返工, 有時要睇老闆面色做人, 冇法子......

返屋企沒理由要我再看工人咀臉做人吧... 做人太辛苦了吧?????

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

回覆 333s 的帖子

僱主付錢 ,
當然有要求 ,
希望各取其所 ,
家傭幫到手就係大前提 ,
達至 win-win situation !

大宅

回覆:睇工人面色

有時真係買佢地怕。

水晶宮

樓主個case又真係要工人幫手先得....
同工人講...第日朝早有時間就補返訓啦...

子爵府

回覆 REN

我希望政府攪個有系統的托兒服務, 唔使請工人, d錢寧願使番係HK人度!

現在政府所辦的只有日托 , 時間可以延長的話就真係可以幫到在職媽咪 !

大宅

回覆:augustbee 的帖子

係啦,政府不停叫人生,但係又唔會做啲設施出來幫幫我哋啲要返工嘅媽咪。

複式洋房

而家D工人越來越衰, 人品差, 唔認錯!

首頁

尾頁

跳至