爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

別墅

唔知各位爸爸媽媽有沒有留意近年街上行人當車透明的現像,明知有車照行照過,還要慢慢行,
有些學生都一樣,每日必見到這種情況, 這種行為真的是害人害己不負貴任,可以造成嚴重意外,
大家帶小朋友出街要留意車輛動態,因避人避車衝上行人路不久就發生一次,以後可能更常見。

複式洋房

回覆:路上行人

呢啲事已經見慣,特別係啲老人家,以為自己行得好快,臨轉燈跑住(但係速度慢過我行)衝過馬路,真係要打醒十二分精神。

別墅

唔知關唔關多左人上內地事? 因為係內地要係咁樣先過到馬路

子爵府

BK Milk勳章

現在一揸車真係好火滾,d人好似當你死,小路出大路,睇晒無車,永遠好出奇地,有個人企響路邊出少少,老鳳d車要讓佢慢慢行,仲有推大木頭車,又係響小路慢慢行,元朗有d踏單車就行馬路中心

複式洋房

97回歸连人嘅思想都回歸

子爵府

BK Milk勳章

唔只行人,有d人揸車都係無公德心,今晚響九龍返元朗,條路無咩車,有架echo行中線,我行慢線,響highway上佢無那那一腳brake,本來唔關我事,但佢突然抽埋黎,我已經即刻好大腳brake,當時又落雨,佢抽埋黎時,我同佢只係得半個車位,如果我唔俾大腳brake,一定炒埋一碟,之後佢仲要cut影線,有時自己乖乖地行返自己條線都可能出事

別墅

每天駕駛返工在十字路口燈位轉彎時, 轉燈後只能過到三至四架車, 但行人往往唔等綠燈, 紅燈照出來行同你架車鬥快, 顧得這班行人來就過少一兩架車, 又要等一餐, 等下一轉十字路口轉到你的燈出.... 又要兩分鐘啦!!!

別墅

joeyjoeycc 發表於 11-10-12 02:36
唔只行人,有d人揸車都係無公德心,今晚響九龍返元朗,條路無咩車,有架echo行中線,我行慢線,響highway上 ...

我都試過載住女女同老婆行3號仔出香港, 行慢線, 開住80~90KM, 點知有架寶馬(大陸車牌) 由昂船州大橋支線出3號仔, 我過時望到他在我後小小(他當時車速都幾快, 仲以為他支線出大路, 理應收慢或停車讓右邊車輛先行, 點知他完全吾收, 我望住塊倒後鏡他車頭距離我架車後邊車門大概1只手掌位, 好在我旁邊無車, 即刻過左中線, 否側一定卑他撞到打白鴿轉, 吾知飛左去邊, 當時後座仲坐住6個月大的女女同老婆添, 事後架車停都無停就走左, 需然最後人車都安全, 但感覺好似卑人謀殺, 但又可以點, 無發生意外, 你想告他都幾難, 為有自己再加倍小心~ 唉。。。。。
我架車都有裝車cam, 經常錄到D車cut雙白線, 超速,慢線爬頭,隧道內cut雙白線, 強行cut你線, 甘又可以點?一是你就吾停撞過去,等差人來,一是你就忍左他,我估大部份人都是會忍, 真是好可惜,車cam只可以做附助性的證據,吾可以用來舉證!想告班害人精都吾得! 無天理·····

子爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:joeyjoeycc+發表於+11-10-12+02:36+

原帖由 damian 於 11-10-12 發表
我都試過載住女女同老婆行3號仔出香港, 行慢線, 開住80~90KM, 點知有架寶馬(大陸車牌) 由昂船州大橋 ...
最衰我架車唔撞得,因我車頭有兩個air bag,彈左出黎又唔見幾千。 其實你話支線方面,仲有個位都係咁,三號仔出九龍,進入青馬橋,左邊較剪位,係屯公上黎,非假期時間,佢地衝上黎好似顛咁,有次有架貨van睇都唔睇我,響影線位夾住一起行,我都唔知佢仲乜。果個位就係半年前p牌電單車自己撞埋拖頭尾跌落快線果度

男爵府

其實呢幾日好多車炒左,一吾小心就會即炒,d亂黎既司機要付代價,小心,盡量避開.

別墅

基本的規例越來越冇人守,過多十年香港會點,我地的小朋友
將來會開心嗎?連行出街都好大壓力。

子爵府

好媽媽勳章

我日日都好火長响HORN都采你有味,望都唔望,斯斯然過馬路.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

別墅

星期日渣太子同佐敦都有以上情况,啲人都唔會理你,有時仲以為自已衝咗燈都唔知,實際係啲人亂過馬路,有時會諗真係有事都好難,佢話返你轉頭邊個做証?? 啲的士同小巴好似大晒咁話cut就cut佢跟本都唔會理你,唉,都渣到有啲灰,成家人條命就係架車到衹有盡量小心,小弟剛渣咗9個月車,之前8年雪牌,為了囡囡會加油

複式洋房

係呀, 多了很多自由神來香港, 搞到條制好像神州咁.

大宅

其實可以點改善呢d情況呢?有嘅可以分享下
我自問無能力,所以我學會睇開d,起碼自己唔使咁谷氣

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

renren 發表於 11-10-19 12:53
我日日都好火長响HORN都采你有味,望都唔望,斯斯然過馬路.

咁好? 無睥你? 無鬧你?

行人唔睇車唔駛講, 我今朝見到有架車, 由停車場出黎, 居然無停低話出就出, 咁啱有架車响大路駛至, 都要停低讓佢出, 你話佢幾大支野!
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

複式洋房

回覆:newcook 的帖子

啲人行慣咗行人專用區!

大宅

引用:啲人行慣咗行人專用區! +

原帖由 ewingchak 於 11-10-19 發表
啲人行慣咗行人專用區!
有d人重一路過馬路(紅燈)一邉講電話

大宅

別墅

問大家, 如果在燈前, 當然是紅燈啦, 當綠燈時開車,你旁邊架車大概快你半個車位左右,忽然打燈cut你線,當時大家車已開動,你與前車的距離跟本吾足夠卑它入線, 你只有急停讓它, 甘的情況下, 想問大家你會響安以示不滿嗎?我每日都遇到甘的情況, 有時真是控制吾住響安,鬧鬼它, 當然在自己架車到鬧啦, D大車仲勁,他車中間是無指揮燈,我停在他旁邊, 他居然強行打橫cut過來, 等他cut完線,我先知他原來有打燈, 哈哈, 原來呢家cut線是打橫cut, 可能是觀塘果個師傅教出來

首頁

尾頁

跳至