自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

Re: 好唔開心! 我99帶咗我個仔走...........

bubble_bb,
同你傾過咁多次,而家先知原來你既遭遇咁似我,同我以前一模一樣(直頭係98%)!! 老公一樣愚孝,老爺奶奶一樣蠻不講理(佢地都讀好多書架~),一樣住村屋,一樣住樓上樓下
我老爺奶奶都有我地鎖匙,但佢地以前唔係用鎖匙開門,而係開到聲叫我「我知你地後生要有私隱,但你地都開住度門但我地行過都可以知你地做緊乜」 你話佢地係咪痴x線?真係虧佢講得出口。我洗唔洗沖緊涼都開住度門等佢知我做緊乜,著咩色under咁呀? :evil: 果陣我好火滾架,佢地一聽倒我個仔喊就會9秒9衝落黎睇下咩事,一見倒有咩位俾佢地上就係咁潤我一大輪。我覺得自己真係似佢地工人多d囉! 完全都唔理人感受。
後尾我覺得真係唔可以再容忍佢地,因為好多問題積埋積埋同佢地嘈左好多鑊 我老公??佢縮埋一二角唔敢出聲,之後就幫住佢老豆老母黎鬧我! 而家係邊個既問題呀??!!佢好似認為我唔做佢老豆老母要求既野就係我錯晒咁! 你話佢係咪過份?
經過我既【悉心教導】佢地都冇咁離譜(例如要求我開住度門等佢地自由出入)但佢地當正我係衰人,到而家過左咁耐,都仲係感覺倒其實係有好多條刺。佢地表面扮冇野,但對我係好明顯唔係幾好。
聽倒你講既野同我咁似,我就覺得你老爺99同我果兩個一樣,唔識得去尊重人(或者係佢地唔當我地係人所以唔會尊重)。唔好話長輩先要尊重啦,而家咩年代? 你尊重我我咪尊重番你囉。你地唔理我感受我一樣唔會俾面你。呢個年代唔興冤屈新抱呢d野架! :evil:
我都試過嬲得滯帶住bb離家出走,但走得去邊? 最後咪又係要返去?! 果陣老公又冇鬼用,想搬又搬得去邊?! 佢亦都唔會肯搬(以佢既愚孝覺得要黐實老豆老母)
咩叫【你咩都唔洗講】就抱走個孫?? 佢地根本就唔俾面你。以我經驗,我覺得你真係要出下聲,點都要同你個老公講下。又或者響你老爺99面前表達下咁樣會令你覺得唔方便。(但你話佢索性上黎抱走個孫我就真係唔知點好,唔俾佢抱佢一定會乘機踩多你幾腳) 你越係唔出聲,佢地會越係覺得你要忍受佢地既無理要求。或者好多媽咪會覺得應該唔好出聲咩都忍左佢,但bubble_bb你真係同我以前太似,俾我覺得你真係點都要平心靜氣俾佢地知道佢地令你好難受。

另外,點解你會話因為餵人奶而唔戴brabra架?! 你餵人奶更加應該戴添呀!! 你唔覺得件衫濕晒噠住個身好唔舒服架咩? 你而家先1個月,再"up"耐d我諗你會出疹添呀。一係你就成日換衫,但1日流流長你要換幾多件衫先夠呀? 你要戴果d餵奶bra,如果有鋼線就要拆左佢(因為鋼線壓住d乳腺會唔好),換的話就會換乳墊,方便好多架~~!! :-P
唔好自己谷埋谷埋(雖然我都知好難),自己一個人嬲真係好唔抵架。
我好少會打咁多野,你睇下你幾咁有威力~?!

禁止訪問

Re: 好唔開心! 我99帶咗我個仔走...........

大宅

保齡:

我就係因為一谷奶第一日個胸生晒d疹, 好痕, 帶咗"爸爸"仲辛苦所以咪無帶囉 唯有密d換衫!醫生話荷爾蒙影響, 到唔餵人奶就會好, 總之一谷就痕到抽根.......

我99今朝一早就問我工人依家bb係邊個睇住, 我諗如果係工人睇佢又想打主意,今日我打算同bb鎖响房, 之但係我返工咁點算呢??

我老公到依家都扮無事發生, 我就一路都無"蘇"佢, 真係想"頂"佢, 都嚟埋.......

我無你咁好嘢同佢哋嘈.......一向我啱聽就聽, 唔啱聽就唔出聲, 因為始終都叫一齊住, 日見夜見, 好嚟好去, 因為知道大把日子要對........我依家好無奈!

男爵府

即使炒鑊甘o既, 我都一定抗衡到底! 因為我絕對唔會委屈自己!!!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bubble_bb:

哎.... 妳老公 咩佢真係可以置諸度外咩?
人地幫佢仔都生埋, 佢幫都唔幫下

妳個野蠻奶奶, 我好想

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

bowling2004 寫道:
聽倒你講既野同我咁似,我就覺得你老爺99同我果兩個一樣,唔識得去尊重人(或者係佢地唔當我地係人所以唔會尊重)。唔好話長輩先要尊重啦,而家咩年代? 你尊重我我咪尊重番你囉。你地唔理我感受我一樣唔會俾面你。呢個年代唔興冤屈新抱呢d野架! :evil:

講得好,佢都唔尊重我,我做乜要尊重佢啊!成日睇唔起我,佢係咩啊,咪一個乜都唔識既大6婆!

我好少會打咁多野,你睇下你幾咁有威力~?!

你真係好少打咁多野喎!

大宅

你個99太過份啦!!!!老公又只係識幫住個阿媽!!!!你吾出擊就以後都係gam啦!!!你要記住---個仔係你ga!!!!既然你99,62 and 老公比面你, 你使咩比面99,62 and 老公ah!!!一於<鎖門>, <換鎖>, 吵大walk就回外家啦!!!我一定支持你!!!!千萬不要讓步!!!!

大宅

第日你返工咁就慘!慘!!慘!!!!!!!! :-( :-( :-( :-( :-( 到時仲到你管咩!!!!

大宅

haileymama 寫道:
[quote]
bowling2004 寫道:

講得好,佢都唔尊重我,我做乜要尊重佢啊!成日睇唔起我,佢係咩啊,咪一個乜都唔識既大6婆!

好同意a 佢地係咩姐, 咪又係大6厘一名!
當佢地自己d 仔女孫孫就如珠如寶, 我地d新抱就爛泥爛草!
試問如果人地都咁對佢d仔女, 佢有咩感受?
佢地咁鍾意扮專家教人做人道理, 自己自以為咩都岩晒!
但起碼既尊重同禮貌都未識, 重要來教我地

水晶宮

畀面勳章

bubble_bb:
你有冇用乳墊呀?如果換密d 會好d架喎! 我諗你唔係因為d奶up到出疹呀,會唔會係你谷奶脹到痕晒呀?我果陣都有架~

你響度佢都咁,你返左工佢更加為所欲為添啦! 呢樣真係冇辦法架喎。你同佢同屋共住,真係冇佢符架! 你出出入入佢又一清二楚。真係唔知可以點。

你老公扮冇事發生會唔會係因為你冇出過聲呀?? 有d少丙你唔出聲佢就側側膊唔多覺,避得就避(我屋企果件都係咁架 係咪好似呢~?!!) 所以你更加要同佢講,俾佢知道你好火! 呢d愚孝人仕唔丙唔得。

我都冇心同佢地嘈既!係佢地專登就入黎撥衡火,等我同我老公鬧交佢地就乘機踩多幾腳。我最初係想同佢地講道理,但佢地一開聲就鬧交咁,最後咪變成係鬧交囉。

水晶宮

畀面勳章

我都唔明,點解做奶奶既要做到咁?? 係因為嬲個新抱搶左自己個仔?? 我奶奶果陣試過衝口而出講過出黎,佢係認晒架! 佢話過"我連仔都俾埋你喇,你仲想點jet?!" 咁樣。好明顯係佢針對我啦~我都未嬲佢我老公30幾歲人佢仲幫人買底褲! :evil: 更核凸佢都做得出架! 例如響街人來人往佢攬住我老公條腰成個人挨晒落去,好似拍緊拖果d咁呢??! 完全當我呢個新抱透明。我亦覺得佢係專登咁樣示威囉~我老爺就梗係幫住自己老婆架啦! 我可以點?

haileymama,
我地將來都會做人99,唔知到時自己老左會唔會一樣唔化?! 我都好驚。。。

[quote]我好少會打咁多野,你睇下你幾咁有威力~?!

你真係好少打咁多野喎! [/quote]

大宅

bubble_bb
我好明你心情...第一胎係特別緊張d,
但千祈唔好迫得自己太緊要,
唔開心要搵人傾吓,
我睇你好似有d輕度產後鬱..
我上一胎都有..放鬆d啦!!
我支持你呀!!唔好比自己咁唔開心呀!!
唔係會影響到bb嫁!!加油呀!!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

保齡:
我都成日問自己呢個問題,不過我諗衰極都唔及呢d極品99。起碼唔會同新抱爭個仔卦!
除非阿未來家嫂對我唔好,刻薄我啦,咁我就一定會發圍,同佢C過啊!

haileymama,
我地將來都會做人99,唔知到時自己老左會唔會一樣唔化?! 我都好驚。。。

大宅

同老公強烈反應,99%女人係自己屋企都唔戴bar架啦,失驚冇神走個唔係自己既男人入屋,

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我奶奶都係咁架,失驚無神自己開門入黎我屋企,我習慣左著吊帶通花個 d 睡衣,有次佢咁岩同老爺走上黎,一開門見到我著成咁,即刻走都走唔切,個次之後無再走上黎我屋企 lu•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

複式洋房

我生完第一胎之後都有類似情況, 我老爺奶奶接咗我哋出院後, 然後就好似自己係呢度住咁, 我出院嗰晚叫齊佢D仔女女婿男友上嚟, 足足有一圍枱多嘅人嚟屋企食飯, 我都無位坐. 我眼都突埋, 做乜嘢呀? 團年呀? 開P呀? 做乜咁多人嚟唔通知聲呀! 呢度係我屋企喎! 我又倦又嬲, 又要餵人奶, 唯有關門係房餵啦! 我諗住鎖門好刻意, 又諗住佢哋無理由門都唔敲就入房架! 點知奶奶和2個姑仔真係直入房, 可能恃住自己係女人, 輪流入嚟睇喎!

一兩日之後, 我姑仔想嚟睇BB, 粒聲唔出嚟咗我屋企, 奶奶開門俾佢. 我當時係房睡覺, 佢突然開門入嚟話睇BB, 嚇死我!

另一次仲過份, 我奶奶帶住幾個親戚, 又係粒聲唔出上咗我屋企. 我先生唔舒服睡覺, 我係BB房抱住BB睡覺, 又嚟一次突然開門, 好彩唔係餵緊奶啫!

唉, 我係屋企唔慣鎖門架!

我第二次大肚時, 唔想自己唔開心, 老公幫唔到我. 我於是做衰人直接同奶奶講到明坐月嘅時候唔好帶D親戚上嚟! 亦叫D姑仔上嚟之前先打個電話上嚟, 但係佢哋唔開心囉! 我都唔明, 打個電話俾人先去人哋屋企, 有乜問題? 我媽咪弟妹都會啦! 我覺得呢D係基本禮貌嚟. D福建人係咪鐘意咁架?

我奶奶早排見我未放工都會帶D孫仔孫女上嚟我屋企玩, 騷擾住我個女做功課, 當然係唔會同我講啦! 後來佢發覺我係係閉露電視睇到嘅, 先無咁過份.

現在除了老爺奶奶之外, 其他親戚都好少上嚟. 佢哋可能唔鐘意我, 但我覺得好好囉!

水晶宮

畀面勳章

haileymama,
我都希望同第時既新抱你好我好啦! 有咩野我都會忍既(唔會擺款囉)。但太過份我都唔忍得架~
保齡:
我都成日問自己呢個問題,不過我諗衰極都唔及呢d極品99。起碼唔會同新抱爭個仔卦!
除非阿未來家嫂對我唔好,刻薄我啦,咁我就一定會發圍,同佢C過啊!

[quote]haileymama,
[/quote]

大宅

哎, 又係d麻煩野蠻既福建生蕃! (唔包括福建籍既好人)
我細妹話佢地都係響同一間大學畢業wo! ( fuxking u )
佢地係咁架! 只要妳唔係同佢地同姓, 就當妳唔係人!
仲有, 我第一次聽到話咩我呢d人嫁比佢個仔! 居然一個鄉下婆話睇唔起我地hk人! 佢話我地 hk人大洗喎! 佢不知幾咁睇唔起我, 咁佢個女唔嫁大陸佬 咪同聲同氣囉! 我又唔明,
咁唔 LIKE HK, 佢地又申請來HK? 對個HK女婿又咁好?
佢地仲好興當我地嫁左佢個仔, 就以為咩都係歸佢所有!
以為我間屋係佢既! 以為我個仔即佢個仔! 所以我反抗了!
橫掂我做咩佢地都覺得我衰, 佢個衰仔(即我老公)就係寶,
咁我咪順勢咩都唔做, 佢個仔又唔會響我唔去既情況帶bb去既! 因為bb一步都唔肯離開我! e+重好, 幾個月至見一 次, 想見bb, 自己來囉! 好過要我山長水遠仆去受佢地氣a :evil:

水晶宮

畀面勳章

chanwyf:
我發覺好多人都係咁,唔知咩叫"禮貌"!
我奶奶果邊d親戚好多都係咁架! 唔知佢地係大情大性定乜野啦! 有次同佢地d親戚去宿營,講明我地想自己(我老公,我+bb)訓一間房。點知有個女性既親戚半夜三更我地訓緊果陣可以門都唔敲開門入黎!! 同佢又唔係話熟得好交關果隻。點可以門都唔敲就入人間房架?! 半夜人地訓緊佢自己唔訓就走入人間房,想點呀?? 我就好醒訓既,就因為咁俾佢嚇到成個跳起。好在唔洗長期同佢住jet~!!

我奶奶另外有個親戚又係,果陣我生完,我出左院幾日,佢可以電話都冇個,黎到門口話按鐘冇人應門佢先打電話上黎!
仲話自己響大埔特登就黎睇bb! 當時係夜晚11點幾! 傻架佢,人地唔洗訓架?! 仲電話都冇個就要我應酬你。佢仲要係做醫院架,話一放工就過黎。都唔知佢個身有咩菌架!
講起都嬲!

首頁

尾頁

跳至