基督家庭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

各位弟兄姊妹:

我現在懷孕 31 weeks, 3星期前在一個首次睇的 c+醫生處照 4D, 但醫生話小b隻腳短左2星期生長度, 仲話驚係有 “唐氏綜合症”, 但我之前有做 oscar 係合格, 真係好驚但又無野做到, 抽羊水期都過晒, 真係好擔心現只有日日不停禱告, 同埋食多d高鈣野, 仲不停跟小b講叫佢要乖d唔好嚇我, 食多d野生番長隻腳仔 …… 請大家為我禱告, 希望小b健康正常!

大宅

懷疑肚內小b 有唐氏, 請為我禱告!

各位弟兄姊妹:

我現在懷孕 31 weeks, 3星期前在一個首次睇的 c+醫生處照 4D, 但醫生話小b隻腳短左2星期生長度, 仲話驚係有 “唐氏綜合症”, 但我之前有做 oscar 係合格, 真係好驚但又無野做到, 抽羊水期都過晒, 真係好擔心現只有日日不停禱告, 同埋食多d高鈣野, 仲不停跟小b講叫佢要乖d唔好嚇我, 食多d野生番長隻腳仔 …… 請大家為我禱告, 希望小b健康正常!

伯爵府

BK Milk勳章

Do not worry. God bless you!

伯爵府

BK Milk勳章

When I was at 37 weeks, Easter hospital said my baby's leg a bit short. I cried and cried as if that was the last day of my life... Next day I checked with private doctor, nothing wrong.

Please recheck. May His peace be with you.

大宅

Vanki, 讓你按手在肚上奉耶穌基督的名去為bb祝福,讓bb健康生長,求神的醫治與祝福都與你及bb一起。
Dom

大宅

回覆:Vanki 的帖子

係啦,搵多個醫生check下好喎!會為你和肚入面bb祈禱,求神祝福佢一切正常,係一個健康快樂寶寶.

別墅

回覆 Jellypig 的帖子

如果話腳短,唔使擔心喎,我0個時次次去照都話對腳短0左2週,直到臨出世都係咁講,出0左世都唔覺得話特別短丫,而家6歲,對腳都不知幾長呀,呵呵~~~

伯爵府

Vanki:

在妊娠11~13+6周,測量胎兒頸項透明層厚度(NT檢查)是篩查唐氏綜合症等染色體異常的敏感指標。62%~80%的先天愚型胎兒可表現出NT增厚(大於3mm)。在妊娠14~16周左右,對羊水進行染色體檢查可以明確判明患病與否。這種檢查在一般的婦產科醫院就能進行。

未聽過會腳短, 反而聽過手指會黐埋....

大宅

主愛你和bb
主必保守!
阿們!

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

Vanki 發表於 11-10-12 23:00
各位弟兄姊妹:

我現在懷孕 31 weeks, 3星期前在一個首次睇的 c+醫生處照 4D, 但醫生話小b隻腳短左2星期生 ...
為您和bb禱告,加油

p.s. 問多一個醫生意見吧!
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

多謝各位 jm 的鼓勵及代禱, 希望主耶穌聽到我及各位情詞迫切的禱告, 會給予我及小b有平安及喜樂. 我下週二去 QE 覆診, 希望見醫生時問下佢意見, 我亦會再另睇多個醫生照清楚, 希望小b各樣都健康正常無事啦!

唉 … 剛收到女傭公司來電, 話我上個月請 oversea 個印傭甩底唔來, 真係一波未平一波又起, 我12月初要生, 雖然請左陪月, 但坐月後我要上班, 無工人用邊個照顧小b呢? 親愛的主耶穌呀, 請祂為我開路, 將整件事交託在主的手中, 求你記念及為我安排 …… 嗚嗚嗚

子爵府

我bb之前2x週開始一直都偏細, 到3x週時, 睇開嗰個醫生無啦啦話試過有bb因為体型細過週數, 出世時夭折... 我老公驚驚地, 但我覺得 神如果係要拿走我個bb, 我都冇辦法, 最終bb平安出世~

真係未聽過腳短會同唐氏有關, 同埋照超聲波嘅size同真實會有出入, 所以唔使担心, bb就快出世喇, 唔好亂諗嘢, 好好準備迎接佢嘅來臨吧, 神必保守^_^

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

大宅

引用:多謝各位+jm+的鼓勵及代禱,+希望主耶穌聽到

原帖由 Vanki 於 11-10-13 發表
多謝各位 jm 的鼓勵及代禱, 希望主耶穌聽到我及各位情詞迫切的禱告, 會給予我及小b有平安及喜樂. 我下週二 ...
神的時間一定最準最合適,祂必會為你預備! 為你祈禱!!!

大宅

回覆 yikaho 的帖子

Hello 各位 jm,

我有為小b腳短的事去睇書, 已確認係真有其事有唐氏的可能我到現在仲未講比c6, 因他最近好忙, 又怕係自己嚇自己, 攪到大家都擔心就慘啦.

有關工人的問題, 其實 agent 今日再介紹過 oversea 的給人都唔錯, 下班後我去agent 到又搵到個 second choice, c6 話覺得個 second choice d (Average level Eng.) , 後來我再在另一間 agent 又搵到個HK現成, 我要c6 三選一快d決定, 否則過左明天連個 chance 都無埋.
反正工人好唔好係靠運氣, 無謂夜長夢多, 時間唔等人; c6回家後再討論, 明天有答案.

努力呀小b, 你阿媽我一定搵到工人湊你, d食多d, 生長番d對腳仔, 要正常健康成長呀!

主呀, 求你聽到我情詞迫切的禱告, 答允我的要求並給予平安, 深信你必為我安排最好的事!

大宅

回覆:Vanki 的帖子

不要擔心,願主祝福你和bb!祂必有其安排!請將一切交託衪!祝你們平安!

別墅

回覆 Vanki 的帖子

我估個醫生都係可能睇過你睇既書,所以見BB腳短0左D,就話有唐氏既可能。
不過唐氏有腳短情況,又唔代表腳短一定有唐氏既,唔使太擔心。
我0個時無醫生話過我知短腳有唐氏可能,自己又無睇過書,所以反而一無掛慮、順利咁生0左健健康康既囡囡。
所以,唔好諗太多 :loveliness:

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

Vanki 發表於 11-10-13 23:05
回覆 yikaho 的帖子

Hello 各位 jm,

同老公share,一齊分擔,互相禱告支持。

佢幾忙,都一定認為你同bb一定重要過晒其他o野。
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

姊妹不用太擔心,我幾年前拕細女時抽血和照頸皮結果是高危,政府醫院要我排期抽羊水。於是我立即返c+照,阿女的腳也是比正常短兩週,我睇開的醫生不認為一定要抽羊水,他是老式人,問我如阿女真是有問題我們會怎樣做,但最後我們都想要作好準備,要抽羊水,結果阿女無事,只是出世時腳比較短一點兒。會幫你們禱告,不要太憂心以免影響胎兒成長啊!願神賜平安給你們一家!

大宅

回覆 babyislove 的帖子

Hi babyislove,

你講得好對, 我會考慮點樣同c6傾訴.
雖然c6最近超忙, 但睇到佢好努力工作之餘都盡量打電話及關心我, 最近又為工人甩底要一起商討其他選擇問題, 大家都多左交流, 互相包容感覺好好, 真係好感恩其實有事發生, 反令我地加深溝通, 主必有祂的美意在此要顯明出來, 為此感謝讚美主!
我跟小b都會繼續努力, 凡事交託主, 將我們所需要的告訴祂, 祂就必成全.

詩篇 37:3-5

你當倚靠耶和華而行善,住在地上,以他的信實為糧;又要以耶和華為樂,他就將你心裏所求的賜給你。當將你的事交託耶和華,並倚靠他,他就必成全。

我下班後去見左個本地工人, 張相同真人有d出入, 不過唔係醜無反感. 但佢份 resume fair – Eng. & Chi., 英文用簡單的算ok. 但原來唔識廣東話羅, 係咪我要求高呢? 因為工人只來了hk幾個月, 佢現任僱主唔知佢想走 (因為工人怕狗) , 所以無得check reference. 不過佢係幾純幾乖. 要跟c6考慮下.

babyislove  把一切都交託給天父! 願平安常與你一家三口同在  發表於 11-10-14 23:58

大宅

回覆 11042005 的帖子

Hi wanwan123 & 11042005,

多謝你地支持及安慰, 我會放鬆唔好諗太多, 等下周二 QE 覆診問下醫生再算. 總之凡事交託主, 衪是我路上的光, 腳前的燈.

首頁
12345...6

尾頁

跳至