懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 陪月員利是

其實我知好多老人家都話要比利是給幫你湊bb的親人/陪月,利利是是,所比我年頭生bb時都有比開工及收工利是比嗰陪月呀。

男爵府

ks & Chowsf

I also want to need one for my baby next year. I am new comer, just know have a baby. Could you please PM me, many thanks.

洋房

Hi ks, Chowsf, Priscilla,

可否 pm陪月員資料比我呢, 我出年3月尾預產期, 唔知full 未呢? Thanks!

複式洋房

Hi KS,
我第一次做mama, 可不可以pm你的陪月的contact 俾我. 謝謝!

別墅

ks, vic-wing, Chowsf & PRISCILLALAM,
Would you please pm me more info. about the 陪月員? thanks a lots!

大宅

vic-wing,

可唔可以pm你個陪月資料俾我. thanks. [quote]
vic-wing 寫道:
我朋友都請過一個好好既陪月,煮野好食,盡責,有愛心...我以前都

大宅

係循道衛理請陪月佢地先唔駛要比利是喎, 我剛剛先同佢地簽左合同, 佢地係事先要俾10%訂金, 再簽合同, 咁確保大家唔會反口. 我自己請o個個佢就之前講明要俾利是啦.BB滿月時俾一封. 有一個佢要我俾三封, 佢都低低地的. 一封開工利是, 一封十二朝利是和一封滿月利是.
Pui_Pui 寫道:
睇下你係邊度請啦..如果係循道衛理請陪月,佢地指定要比利是架...我係勞工處請就唔洗比,不過我比左$500做開工利是等佢做得上心d,後來佢話食左我d 地d薑醋又封番$500利是 比bb
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

我之前經現代孕媽媽請左一個24 hours 既陪月,老實講佢真係麻麻地到不得了,等我列出來比你地研究一下 :

罪名1)
勁八卦 : 來到唔夠1個星期,問我老公同我既職業( 呢個都ok) ,問我屋企層樓買左幾多錢,我家姐上來探我,又問我佢做邊行,住邊,有無小朋友,見一個問一個,好Q煩,成日想起人個底咁。

罪名2) 聲大大
把聲好討厭下,講野大大聲

罪名3)煮野食勁咸
但佢好似無味雷咁,講左都係咁,又成日煮自已鐘意既0 魚肉

罪名4) 又唔知自已大聲,成日o係bb耳邊woo woo woo 咁叫,傻傻地,我咪話鬼佢,bb仔耳膜好薄,點可以咁樣?

罪名5) 無禮貌,不問自取
佢竟然問都無問就拿我d 坐月食譜係咁抄…

罪名6) 佢沖完涼竟然將d 洗完既lace underwear 同bra 掛o係我屋企廳個窗而唔係房,大佬,邊有人50幾歲咁open ?

罪名7) 講是非
佢同我印印講我同我老公是非,又向我講我印印是非

罪名8) 唔 pro
我仲覺得佢唔pro,我同佢講我一日pump 4-5 次奶 ( 我唔係埋身餵) ,每次 1.5 - 2oz ,佢竟然話多…我真係頭都大埋

我開刀生既,手術後2個星期,佢叫我用薑水沖身,點知太刺激,傷口第2日發炎,初初我以為自已唔小心,但諗諗下無理由,我日日都清潔個傷口,點會無啦啦發炎?

罪名9)
有佢好無口德,會同你講好多上幾個客人既是非

罪名10)
佢成日抱bb,就算bb只係輕輕扭計,佢就即刻抱,仲要抱好耐。後來攪到個bb日頭成日要人抱住o訓,我個印印都覺得佢抱得太多,好似特登攪到bb扭抱,要我地湊唔掂,搏我地加佢工

呢方面,各位媽媽真係要留意,唔好既陪月分分鐘可以令你個bb扭計扭得仲厲害。

呢個陪月要$18,000 一個月,你地話值唔值?我無比利事佢,因為我唔知要比,但知都未必比。

佢個名係AXY , 你地要叫d朋友小心選擇,儘量唔好take 佢

禁止訪問

別墅

I"ve hired a 陪月from 循道衛理 and she finished the working period last Firday.... She is vy professional, patient and experienced in term of cooking, taking care baby and myself.... and she never asked for LeiSee.....
http://hk.myblog.yahoo.com/babylinus104[Baby Linus's blog/url]

複式洋房

ks, vic-wing, Chowsf & PRISCILLALAM,
Would you please pm me more info. about the 陪月員?

Really thanks for yr help.

cowball

大宅

都唔係架, 我自己個同另外識的2個都唔係, 不過陪月真係人夾人, 我個都冇問架, 我都係象徵式俾, 大家開心, ee 都有俾我個b禮物 架 !

milkychoi 寫道:
循道衛理 d陪月好似好多都係新移民黎架wo
我寧願貴d都唔請新移民!
佢地見到錢好似發晒顛咁,又斤斤計較

大宅

wld u send yr 陪月 details to me?

either pm to me here or email: [email protected]
ks 寫道:
我个陪月係个醫生朋友介紹,專做醫生姑娘陪月,佢好 pro gar!開エ第一日老公,奶奶&媽咪合共$700俾佢,之後佢回番$500重送咗好多BB衫&包被俾我(D料重鬼咁靚),平日做嘢抵得諗之餘,重教埋我个エ人好多cooking and household skill,有人探我重自動煮多幾味重鬼咁好味!
At the end, 老公再俾$800(好意頭嘛)利是,回報佢的表現!佢重鬼咁客氣推來推去,之後我老公好sincere話真係多謝佢幫忙,佢先肯收咋!
希望明年"造人"成功揾番佢幫我

洋房

Dear ks,
你可以pm你個陪月的資料給我嗎?謝謝!

複式洋房

[quote]
vic-wing 寫道:
我朋友都請過一個好好既陪月,煮野好食,盡責,有愛心...我以前都

複式洋房

可否介紹你個倍月比我?? 請PM資料!! 拜託 !!
ks 寫道:
我个陪月係个醫生朋友介紹,專做醫生姑娘陪月,佢好 pro gar!開エ第一日老公,奶奶&媽咪合共$700俾佢,之後佢回番$500重送咗好多BB衫&包被俾我(D料重鬼咁靚),平日做嘢抵得諗之餘,重教埋我个エ人好多cooking and household skill,有人探我重自動煮多幾味重鬼咁好味!
At the end, 老公再俾$800(好意頭嘛)利是,回報佢的表現!佢重鬼咁客氣推來推去,之後我老公好sincere話真係多謝佢幫忙,佢先肯收咋!
希望明年"造人"成功揾番佢幫我

複式洋房

DEAR KS,

請您email 您個陪月資料給我. 謝謝. 我的email 是:-

[email protected]

複式洋房

Dear Vic-wing,

請您email您的的陪月資料給我. 謝謝. 我的email 是 :-

[email protected]

複式洋房

我個陪月話唔駚比開工,滿月,完工利是等等, 只係我覺佢又細心,專業同錫我bb, 所以於12朝及滿月封了$100及$200利是比佢, 佢後來都買返幾件衫仔比我bb, 重間中约我飲茶探bb!

別墅

我個陪月唔會好似啲Agent company 甘規定俾足三封,即開工利是($500),十二朝一封,完工後又要一封利是(都係$1000)。
但我媽照足中國人傳統禮儀俾足晒,等佢做得醒神啲開心啲,而且佢吃過我醋都有給利是我bb($200)。

首頁

尾頁

跳至