夫婦情感

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

Re: 一個第三者的心情

其實你想點?
你們愛得如痴如醉,雙方苦等15年的情人重聚,應該不理任何困難,共同生活才對.

但你又因為個男人不適合生活,不肯面對他有三個女,最終你選擇分手.咁咪即係,你只迷戀15年前未完的愛情,一講道為左愛人而去幫他照顏女女,就即刻走.

会不会你未識到一個比他更好的男人,才想着他.又或者你只喜愛做人情婦,因做人情婦只須付出性+愛+時間+浪漫.而老婆更要付出勞心勞力+生兒育女+怕老公找二奶.......

但上天安排你倆再重聚,不論結果如何,你都算幸福.

翡翠宮

我唔知你仲會唔會睇呢個topic,但我睇哂咁多版的回應,當中真係有好多人講得好啱,當然如果你覺得講得唔啱或批評得有d偏激的,其實你都無需介懷,亦無需擺係心度,呢度d人你又唔識,啱聽你咪接受囉!!!
而且,我地又唔識你又唔識你的前度男友,我地一定無你咁清楚佢的為人,你覺得佢係好男人,你就應該信自己~~~
但好坦白講,呢度好多都係結左婚的女人,就算未結婚個d都唔會係第3者,我地只會站係佢老婆的立場諗野,真係好難明一個第3者的處景,你真係好難係呢度得到我地的認同~~~
但我都好同情你,你真係好長情,而我都認為你應該去腸心理醫生,因為我真係好唔明白點解可以對一個15年黎已經同自己生活完全接觸唔到的人,思念到咁的地步,我中學時期都拍過拖,我媽咪都好反對,最終我地都散左,但我只係用左一個月的時間就可以回復正常,個一個月真係好痛苦,但既然無可能就會死心,你就係太執著,太死心眼,你咁樣根本就係度折磨緊你自己~~~
同時,我都覺得呢個男人唔係好男人,因為當正室的一方,一定會覺得有第2個女人的男人好極有限,無論佢有乜野理由,佢都係有婚外情,佢瞞住佢老婆出去滾,咁我地又點會覺得佢係好男人呢???
希望你可以重新做人,重新去找一段開心又健康的感情,你已經沉迷左15年,係時候振作喇!!!

複式洋房

wingmonly, 子峰mama

我和你的感覺一様,我覺得佢在 『健康談性』出過場,但當然用另一個名,即係作故事那位。
若果真的愛一個人,不應該將他的私隱 (如『性』、軟、45分鐘等等)形容得咁仔細與大家分享,佢真心愛對方應該有很多話題可以分享。
形容得太出位,這就是佢的破綻。

民房

Fiona,
丫~我真係無辦法唔回你,因為呢個係人格問題,你地可以話第三者就等如無人格,但係我無去扮人地,我唔知你講我扮緊邊個。既然係咁不如叫版主查下 IP,我在這個討論區只登記過一次,就係用而家呢個名。你話我講性方面講得露骨可以,但我只係覆述他當時同我講他和老婆的問題!!之前幾位朋友話我矛盾,點解愛咁多年都話不能同他共同生活,呢15年我係愛係掛住呢個人,但相處係完全無,一遇返就知呢個人有咁既背景所以我覺得好難共同生活,好難有將來,所以我選擇分開。有位更話我一諗到要湊埋人地3個女就縮沙走人,人地3個女,唔係1個,要3個都接受我好難好難,萬一孩子不接受我係好影響她們的成長,況且我遇返呢個男人只係兩個月,根本未去到呢個咁傷害性既地步我已經離開了。
小manman,多謝你中肯和不偏激的見解,我本來來這發一個文章,只係希望同人分享下和希望有人支持下,因為我覺得結左婚的女人比較會好傾d,但我知道我來錯討論版,其實謾罵第三者不是我介意的,我最唔開心係我明明選擇緊離開既路,只係個心仲會記掛呢個人,咁有d人就憑空想像我係想入門,想趕走人老婆,甚至話我扮人地都講得出,佢地當做過第三者既就唔係人無人格,咁唯有係叫版主幫忙查下IP 睇下我係咪扮人地囉。我而家打咁多字可能又有人會話傷心點打咁多字呀..? 點解諗野會咁既...

複式洋房

maypigpig1010
我哋bk的會員都好明白你的感受, 你的遺憾已經解決o左, 你已經有兩個月的幸福和快樂, 十五年的思念, 已足夠.....係時候放手...換轉個o果度你是他的太太, 你發現了, 你會怎樣呢.....為一個沒有結果的愛情....何必呢....人係要看前望...回頭只已是百年新....何必...傷害無辜.....勇敢面對將來...在遠方一定有一個另你幸福快樂的人等咁你...忘記吧....尋找新出路...我哋永遠支持你, 堅持到底....一定踮啊.....

伯爵府

Hello maypigpig1010,

如果愛情有錯對之分,咁凡人的痛苦就唔會咁多....

其實,您已經好叻、好理智。完全明白同接受,您而家面前既事實...

老實講,如果您不顧一切,去爭取您個男朋友;我估您成功機會好大....

但您可以顧及咁多野,為左唔想有人因此受傷,而選擇抽身而退.....我唔敢形容您偉大,但您真係好理智.....我支持您!!

我明白您將自己既故事post係BK,係想得到其他媽咪既鼓勵同支持,加强自己離開既決心......

但您要知道,呢個係非常"正氣"既親子網,有好多媽咪既家庭,正正係受緊或擔心受緊第三者既介入.....

試問...您既出現又點會唔成為眾矢之的至得架....!?

仲有,我唔理您係咪用過假名在"健康談性"入面講過你同男朋友D野;就算有,我亦覺得問題唔大丫!

我唔明點解有怪論,話你post得呢D野,就點算真心愛您男朋友!

喂!大把媽咪夠post哂老公D尺吋、持久力出來啦!仲連自己張相都post埋出來,識佢既係人都知佢老公係乜水喇,咁佢又好尊重佢老公,同好愛佢老公lu喎?

總之,以您既身份,都唔好期望嚮呢個網得到乜野支持喇....

大宅

Winnie_C 寫道:
maypigpig,

首先, 你要明白這是一個公開, 開放的論壇, 所以, 你在這裡發表的文章一定會得到各種不同的回應, 因此你是完全無必要唔開心的.

如果你記得的話, 我是第一個回應你的, 作為一個妻子, 我當然不希望這種事情發生在我身上, 就算有一千一萬個冠冕堂皇的理由亦是枉然; 作為一個母親, 更不容許另人破壞我的家庭. 所以第三者永遠是令人深惡痛絕的.

人之所以是人, 而不是一般的動物, 便是因為人有感情之餘亦有駕馭感情的本領, 而不是任由它肆無忌憚地發展, 要不同豬有什麼分別呢?

十五年的思念我不是不相信, 而更相信的是你跟本不願放棄這種思念, 緃使你已經知道那是有結果的, 你仍然抱不放, 這又何苦呢?

人生的目標何其多, 請為那一段感情劃上句號吧.

大宅

Winnie_C 寫道:
maypigpig,

從一開始, 你希望得到的不止是別人的鼓勵, 同時亦希望有人認同你十五年來的付出, 所以你才會一而再地強調你的思念..

我一早說, 回頭是正確的, 就這麼多了, 思念沒有錯, 不去控制自已的感情, 偷偷摸摸地幹出見不得人的事, 漠視另一個家庭就大錯特錯, 是什麼理由也彌補不了的錯.

你要付出你的一生精力去思念一個人是你自已的選擇, 但如果我有你這樣一個女兒我會感到很心痛, 不論那個男人是否值得你這樣做, 但你亦應該為養育你的雙親負一點責任, 而不應選擇苦行僧般的生活.

大宅

我都沒氣
她仍然執迷不悟

StrawberryBB 寫道:
發覺你不斷為這個男人講好說話,如真的愛你,你便叫這個男人去離婚和你遠走高飛,雙宿雙棲,一來你說他仍愛你,二來咪可以結束你15年來的痛苦囉........否則,你的痴戀狂想會累死你的.真係俾你激死 ,你自己年紀也不少,還這麼天真

民房

引文:
"但您要知道,呢個係非常"正氣"既親子網,有好多媽咪既家庭,正正係受緊或擔心受緊第三者既介入.....

試問...您既出現又點會唔成為眾矢之的至得架....!?"
[/quote]
我對maypigpig1010 的遭遇不願置評,但我非常非常同意健健媽咪的講法,這裏的第三者全部都被人咒罵。在她們的心目中,第三者必定是賤格的,搶人老公。

洋房

我都好同意健健媽咪所講,我唔評論點解你會咁長情鍾意左一個人十五年,因為我身邊都有一個朋友係咁,佢仲誇,佢只係暗戀,都暗左十年,咁你地係明戀過,有咩出奇?

不過你亦要知道,討論一定正反都有,而健健媽咪已經講中哂 point 啦!你只係去錯地方o者!大家都在擔心第三者,咁有個第三者出黎咪正好做靶囉!所以你無謂再回覆啦!做你自己想做既野啦!你真係好有勇氣!懂得放手既勇氣要好大架!
     沒有原因 為什麼一定要有原因        有人到了七十歲還問原因

伯爵府

我深信:真正愛一個人,係希望佢揾到真正既幸福同快樂....

我敢講,如果我老公揾到一個佢認為可以為佢放棄老婆仔女既真愛(女人),我一定一定放手成全佢地.....

人一世短短幾十年,點解唔俾心愛既人過開心D?

我愛我老公,我早廿年出現,唔代表我可以一世霸住佢...人唔係機器,個心會變係正常...我好相信變左就係變左,亦唔會期望佢會返轉頭....

或者,我一直係在職媽咪,有獨立財政....所以至敢誇下海ロ....

複式洋房

這番說話是向某人發表嗎?
子峰mama 寫道:
re: 一個第四者的心情~

對唔住,我真係越睇越覺得好笑,(開頭我真係好同惰你o既
處境o架)但發覺你越講就招來越多o既話柄,如果你要繼續
再討論呢個話題落去我諗你將會萬劫不復....
你要明白呢度係夫婦情感,即係話全部人都結晒婚o既,試問
又點會有人體諒做第三者o既心情?勸你都係stop it算啦!
無謂繼續講喇!
不如叫版主開個情婦情感topic比人發表好過啦!

複式洋房

健健媽咪 寫道:
我深信:真正愛一個人,係希望佢揾到真正既幸福同快樂....

我敢講,如果我老公揾到一個佢認為可以為佢放棄老婆仔女既真愛(女人),我一定一定放手成全佢地.....

人一世短短幾十年,點解唔俾心愛既人過開心D?

我愛我老公,我早廿年出現,唔代表我可以一世霸住佢...人唔係機器,個心會變係正常...我好相信變左就係變左,亦唔會期望佢會返轉頭....

或者,我一直係在職媽咪,有獨立財政....所以至敢誇下海ロ....

複式洋房

這個世界往往就是出現很多很多錯愛...只有無奈...只有嘆息
愛一個不應該愛的人是一件很痛苦的事....愛莫能助

大宅

醒目開學勳章

maypigpig1010
我感覺上你係一個善良o既女仔,起碼你內心無想過破壞人家的事,你離開他是對的,我支持你,雖然15年來你內心有他,最愛也是他,但人總是要向前走,如果你已下定決心離開他,我希望你唔好回頭,你可給自己定下一個限期,到左個限期到,你便要從頭活起來,我要提醒你,在你接受男人追求或拍拖時,請你不要再提那個人,試問有幾多男/女能夠接受另一半,原來最愛不是他/她,我信你往後一定能找到自己所愛。
祝你以後生活愉快,笑口常開

民房

健健媽咪,你講中左我,我既目的就係希望有人支持自己,加强自己離開既決心。因為我要面對既係佢會send sms比我,打電話比我去挽回我,而他亦真係有咁就(就在我發這個討論題目的那天,是和他分開一星期以來,他首次找返我。)我不停叫自己唔好覆,唔好回頭,一回頭就死得。離開既決心真係好難,好老實講,佢send得既短信黎都一定係情意綿綿,好感人,加上我自己又係愛佢,其實決心少d都唔得,所以我好貪心,希望有人支持自己。不過有樣野健健媽咪你估錯,在我未決心離開他前,我都有諗過他諗住咁樣落去會係點,但好快我就肯定,佢唔會整散頭家,我亦承擔唔起呢個罪孽,點解我會覺得他不會為我整散個家,因為我觀察到佢雖然會同我去街,但係佢都比我見到佢好渴望回家陪d女,同我行街佢會買copy book比d女,會同她們一齊寫,佢太喜歡小孩子喇,所以咩女人都好,都無可能令他整散頭家。我唔係聖人,可能你地眼中我係賤人添,講到尾他老婆都叫做同我係3唔識7,我如果話我完全係為左佢老婆終身幸福去離開就係厄你,我係諗左好多方面既野,如果講到離開佢既主因,係我覺得再咁拖落去,1年2年...佢當然係願意啦,一個老婆有感情又有感激,一個係我又有愛又新鮮感,但1年2年後,佢對我既新鮮感和熱熾程度一定會低,到時又係變左感情,甚至基於他陪得我少,我又發下脾氣呢d種種事情,可能會覺得我煩或悶,與其係咁,我選擇在他最愛最愛我時離開,我希望永遠留o係佢既心,呢個先係我離開既主因,他三個女係第2個因素,我自己係單親家庭長大,所以基於愛他,我都希望他下一代會係開心的。他太太係我考慮既最後因素,可能我或多或少都覺得佢係好好媽媽,但唔係好好太太啦,當然我不排除他有欺騙我成份,可能同太太日日好sweet都話到好差,呢d我一世都唔會知。

伯爵府

Maypingping1010,]

真係唔識講…..真係唔知點講….

您單case,100個人聽到,連埋您自己;總共101個人都會話唔岩;都會叫您抽身,放過人地屋企……但老實講,身為故事主角既您,內心無時無刻既痛苦,又豈能為外人道?

您講得岩,係現階段最痛苦的,唔係佢太太…..因為佢乜都唔知,只有猜估未有痛苦….相反,您男朋友仲或者會因為心虛同內疚,返到屋企會對佢仲好過以前……..呢D野您真係會一世都唔知,最慘----仲懵盛盛做左您男朋友既飯後甜品,同人地平淡婚姻既調劑品……- :-(

大宅

我都很同意健健媽咪的講法,我絕對不害怕我老公有婚外情,如果他找到一個以比我合適他的女人,而他選擇"她",我會退出。

人的心变了便是變了,我不想留他的人在身邊,而心不在。我有一個朋友的老公與一個識了很多年的舊同事發生婚外情,雖然他公回到她身邊,我的朋友都知他的心仍然不在。得不到永遠是最好。

如果男人心目中只得太太,家庭。我相信第三者很難介入,如果真是有第三者的介入,我亦不會怪任何人。如我老公對他人動情,我亦會選擇放棄。

我始終相信父婦間感情有問題,才會發生婚外情。或者有些婚媽咪不同意,這只是我個人意見吧。

翡翠宮

同意你講法一條鎖匙敲唔嚮, 老公攪婚外情我亦相信夫妻之間應該係有問題先會攪到呢個地步, 但係有問題時雙方有無努力付出過去解決啦, 先係最重要既問題, 倘若個個有問題既夫妻都唔解決問題而出去攪婚外情的話, 咁呢個世界真係只會越黎越亂了 在此亦呼籲各單身女子請自重, 那怕天下無荒草, 無謂做埋d傷天害理既事破壞人家庭呢
敏敏媽咪 寫道:
我都很同意健健媽咪的講法,我絕對不害怕我老公有婚外情,如果他找到一個以比我合適他的女人,而他選擇"她",我會退出。

人的心变了便是變了,我不想留他的人在身邊,而心不在。我有一個朋友的老公與一個識了很多年的舊同事發生婚外情,雖然他公回到她身邊,我的朋友都知他的心仍然不在。得不到永遠是最好。

如果男人心目中只得太太,家庭。我相信第三者很難介入,如果真是有第三者的介入,我亦不會怪任何人。如我老公對他人動情,我亦會選擇放棄。

我始終相信父婦間感情有問題,才會發生婚外情。或者有些婚媽咪不同意,這只是我個人意見吧。

首頁
34567...8

尾頁

跳至