跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 十二欄干十二猜*

餐啊,
:tongue: 頌怡公主最近沒有駁咀乎 :mrgreen:

波太,
等我取張小冊子,看看波哥哥的大作 :mrgreen:
mimi最近開始學水墨畫, 亂畫一通,好有童真 :lol:
佢o既「意筆」有一定「水準」 :mrgreen:<------佢玩得好開心,因為可以好似爺爺寫畫法, 不過, 佢就只懂寫自己叫愛豬<----------佢問我: 媽媽, 我個名好難寫, 五歲識寫xxx 會好可憐

我其他好怕坊間一些小朋友水墨畫如倒模般的工筆,太多老師的斧痕

mau ee,
嘩,你驛馬星動, 步步高昇啊
四川睇熊貓, 你記得影多幾張相,俾mimimomo睇

角啊,
小角無「耳性」,佢重細,你唔好激心 升二年級或者好d :mrgreen: 音小不是功課緊迫那類吧, 我同米生都諗緊mimi升小學如何如何

咩呀,
還想跟你談教養問題,遲些說

男爵府

mau
high完末?! :mrgreen:
mau女作好小一生既預備末

米妹
升小學問題,你仲有一年唸....我就殺到埋身la

小删子無波仔'大作',bb樣就有一個 :mrgreen:

愛豬都好難寫喎 有無得睇下可愛的水墨畫

水墨畫如倒模般的工筆,太多老師的斧痕>>唔多唔少總有d 藝術者始終有d主觀 :-|
如果小朋友無自己既一套及對美學的敏感度,就會全數接收老師的斧痕,就正如你所講的"如倒模般的工筆" :-|

大宅

小米米 寫道:

咩呀,
還想跟你談教養問題,遲些說

我下星期去探蘇東坡蘇小小唐伯虎或者順便探埋王羲之. :mrgreen: 回歸之日就係我回歸之時.

認真學習一門藝術,始終都要先有基本功,掌握左技法,至講得上發揮同創意.臨摹亦係書畫呢門學問既一部分,係途徑而唔係目的.

同小mi雕個印章,咪唔駛罰抄得咁辛苦.佢個名筆畫疏密有致,我估雕出來應該效果唔錯.

波太:
我見過邦妮囡囡既水墨,頭頭是道,好可愛.

餐:
考完試未呀?你係咪七月三日夜場hkcc?又有機會撞面.

男爵府

波太,
mi佢用水墨畫左好多地鐵路線圖 :mrgreen: 太陽伯伯 :mrgreen: 依家佢學緊濃淡墨,背景的山,有遠近感覺……大致上老師教的技巧,並不是要mimi學老師畫好傳統的小雞、小花、小鴨, 我曾見過好幾間的小朋友水墨畫, 太「倒模」了
mimi o個d ,完全係佢個人創作,她的同學仔都是差不多「筆法」, 我scan 張你望望個太陽伯伯 :mrgreen:

寫英文名呀 :mrgreen: mi 佢未識寫咁深o既字, 不過,佢識畫個 「田」字 :mrgreen: o個四個口,有綠色o既草, 係我每晚放工都有同佢上o既活動教學 :mrgreen:

我少上來, 都係因為佢同momo, 我每晚同佢講足個半小時non-stop 故仔, 佢依家好鍾意故仔, 最愛 腕豆 公主, 同o個個用把長髮當梯,俾王子拯救公主的故事, 好「攞命」, 問我十幾條相關問題,我放工俾佢「索命」

你問佢想唔想做公主, 佢不同故事,都唔係想做公主, 不過佢又鍾意聽, sleeping beauty, 佢話: 我想做張床,突然之間唔見o左, 公主跌落, 佢唔使等咁耐都醒o左 :mrgreen:

mimi笑話一則 ( 佢愈來愈老積, 其實, 開始唔多好笑 )

mimi又在家中跑來跑去
米媽媽: stop!!!!xxx你可唔可以唔好再跑……
mimi: 唔得o架, 我要[size=medium]跑贏大市
米媽媽呆o左, 都重識問: 咩叫跑贏大市 :mrgreen:
mimi都停o左一停: 跑贏大市有好多錢o架, daddy 有……( 下刪好幾個數字 :mrgreen:)
米媽媽: 你知o個d 係咩o黎咩?
mimi: 我知道x豐有好多錢

愈扯愈遠……

米媽媽咕嚕: 咁跑贏大市, 同你又o係屋企跑來跑去有咩關係

mimi : 咩關係? 我跑第一, 好似劉翔, 就有好多錢

一日最衰佢daddy, 佢無心機同個女講故仔, 最鍾意同佢一齊睇財經新聞, 睇股、睇車,佢當個女唔係三歲, 係廿三歲, 唔駛理佢明唔明, 是否適合小朋友,總之但求個女唔好煩佢講故仔, 就一齊睇佢鍾意o既o野, mimi o既記憶體, 用晒o黎記股票

咩呀,
你都見mimi較同齡早熟, 佢跟部分同齡小朋友, 開始玩唔埋, 老師說,mimi 常常用言語激到其他小朋友好嬲, 喊, 好似小朋友畫張畫,佢會好直接講: 真係好肉酸, 有小朋友要工人姐姐餵,佢又八卦走去講人地重係BB 呀?

之前, 我都覺得佢地小朋友之間問題會自己解決, 不過, 我發覺mimi 真的不懂分說話輕重<---------她不是鬧小朋友, 而是不懂看眉頭
小朋友boycott 佢, 佢回家後有同我同婆婆講, 好唔開心小朋友唔同佢玩, 我就從老師口中知道她的情況

另外,番學都要識字, 老師說,mimi上識字堂, 就會悶悶不落, 覺得好悶就諗其他野玩……

自由概念,我想,這代小朋友實在有太多選擇權, 現在, 她在測試我的底線在哪裡, 婆婆無民主, 一句: 你唔鍾意食就唔好食, 你睇下我同唔同你去玩滑梯, 你番去你媽咪度啦----->mimi馬上噤聲 :mrgreen:

大宅

米:

若然四歲人仔識埋睇人眉頭眼額,你咪重驚.

可能佢empthay唔夠.聰明既人,對於能力係自己之下既人,一般來講,會少d包容,因為佢地唔明點解咁簡單既野,個d人會唔識唔明唔知.我估小mi既情況多少有d係咁.(佢唔駛人餵,就覺得人地係bb

佢介意人地唔同佢玩,咁都重算好.如果佢覺得個世界得佢自己就夠,咁就大件事.我諗佢要學習既係從別人既角度,去了解人地既感受,明白每個人都唔同.例如佢話人地幅畫肉酸,可以叫佢想象下如果有人話佢畫既畫(或者一d佢自己鍾意或滿意既作品)肉酸,佢會有咩感受.即使佢答話冇所謂,都要佢明白呢d野對佢冇所謂,但係對另一個小朋友有所謂,正如有小朋友鍾意飲多多,有小朋友鍾意飲可樂一樣.要學會尊重別人,接受別人同自己唔同既地方,先至可以係群體中生存.

實情小mi跑贏大市個gag,真係好好笑.幽默得來好雋永. :mrgreen:

男爵府

咩呀,
有時mi佢講出來,又快過諗, 我真係有同佢講過小朋友不是個個都接受到人家說他的東西醜樣,正如人家說你曳,唱歌難聽你都喊啦 佢其實針對個別例子就明, 重識問我張圖畫真係肉酸, 我唔可以講大話 我叫佢o係心入面講o左去

我親耳都聽過小朋友講佢唱歌好難聽, 佢就馬上說: 你覺得難聽o米唔好聽, 我好鍾意唱
該小朋友接不上口, 跟住又跟她一齊唱, 不過, 我大人都覺得自已個女說話不當

老師說她同理心不錯, 有小朋友覺得冷氣凍, mi佢二話不說除o左自己件外套俾小朋友,都算是好孩子
我mi無打小朋友,無搶玩具 就係唔明「說話的藝術」
, 而其他小朋友話佢不好的地方, 最慘係佢真係不當一回事, 自我感覺良好, 佢話醜樣就下次畫好d

其實, 佢知道尊重是甚麼, 不過,就係唔識甚麼場合甚麼人……佢快四歲, 某部分能力不像四歲, 其實, 又有些思想, 仍然是bb, 好像不開心感覺, 她是持續很耐

有時候, 如果佢蠢豬d, 可能好小小……我知道現在是一個開始
總之, 家家有本育兒經, 實戰, 往往叫我一步一驚心, 有時, 我都怕自己用錯方法。

大宅

米:

如果佢覺得人地畫得肉酸,但係就講都ok丫,咁你先至要擔心佢係咪太識做人.小朋友無論係任何情況下都唔應該講大話,你叫佢係心入面講都好.再唔係可以叫佢將句說話留番同你講.

佢識得關心別人具體既需要 ,呢個係實質d既,人地肚餓,口渴,凍熱,都會體察到然後去幫人,呢樣verygood(大人都唔係個個會,包括我件餅 ).不過要掌握到抽象既感受,說話講出左來,對方點樣理解,有咩反應,的確係一門好高深既藝術,佢未必咁快可以掌握到自己講既野會傷害到人.絕對正常.唯一同人唔同既係,佢反應快過一般小朋友,所以破壞力較大.

或者佢個腦轉數太快,講埋同諗野同步進行,咁大人認為唔應該講既都講埋.或者睇下有冇可能叫佢試下將諗到既野(批評人個d),delay5秒至講,係心個度,將批評人地既話先對自己講一次,睇下自己會唔會唔開心,先至同人講.(其實我估好難,不過又諗唔到有乜方法)如果自己都唔開心,就應該唔好講,番屋企至同媽咪分享.

你都識講,佢有d能力超乎四歲,但始終心智上佢係一個小朋友,俾d時間佢,俾d時間你自己.平日睇小mi起居注,笑還笑,我都估到對你來講,佢既行為多少構成壓力.不過個天送份咁特別而可愛既禮物俾你,你只可以笑住收.我地做父母,邊個唔係摸住石頭過河.若然一招唔得,咪再變焦.我地

男爵府

Blythemia 寫道:
波太:
我見過邦妮囡囡既水墨,頭頭是道,好可愛.

我見過...我仲畫有阿蟲feel tim,真係好可愛:-P

米妹
小mi的太陽伯伯...等待ing

大宅

波太:
我琴日至發現張新leaflet 等我估下先,埋首畫畫著住件綠背心個個係咪波仔?
舊logo同顏色令好多,而家好平淡.

各位愛仁:
我聽朝好早機.已經check過國家氣象局,全程落雨 :-( :-( 到走個朝至好天. :-( :-( :-( :-( :-(

男爵府

mia,

oh! 剛見你問我女考完試未,原來你今朝已經飛o左? 悠悠咁早放暑假?

我女考完喇! 真係鬆晒,不過觀乎派卷回來的成績,小六上學期一定要下些苦功先得o勒!

3/7 見。

米呀,

頌怡大個女啦,唔多駁咀,好識讓我呢個老媽 但遇著我呢個老媽橫不講理或冤枉佢的話,我地係開始會吵嘴! 試過幾次激心到我走了落街行個圈先回家!

阿mimi喜歡公主,你記住帶她去睇史力加呀!

大宅

Re: 十二欄干十二猜*揻豬巷口杏仁來

晚餐:

係呀,今朝五點幾起身,未到中午就到左杭州.而家係酒店嘆緊龍井.其實個人未放假,不過呢兩個星期冇活動,又唔駛綵排,咪趁旺季前玩一個星期,收去至收成績表.今次都係唔好有咩期望,咁或者失望會冇咁大.三號見完你,四號就派.

明明話大雨,點知係咁易哂左兩滴,竟然出太陽,殺我地一個措手不及,連防晒都冇帶,都幾辛苦.到陰陰地就好好多.不過因為大家都攰,八點未夠已經返酒店.而家排隊上網囉.

男爵府

mia
玩得開心d

Blythemia 寫道:
波太:
我琴日至發現張新leaflet 等我估下先,埋首畫畫著住件綠背心個個係咪波仔?
舊logo同顏色令好多,而家好平淡.

對~~舊logo好好好好多
用拳頭揸筆o個個咪佢law :lol: :lol: 當時應該未夠3歲

大宅

Re: 十二欄干十二猜*揻豬巷口杏仁來

mia,
回來未呀??? 20年後從來此地, 感覺如何如何?
我剛上ocean park 個網, 有以下新搞作, 7月3日起可以報名:
1. 與熊貓吃早餐;
2. 學者做熊貓保育員 (lee 個要滿8歲先做得. 你朋友可以考慮考慮, 價錢都幾.....)

大宅

mau,

大宅

好鬼難揾呀
點解唔見左見前兩日個d post既

男爵府

Testing

原文章由 Blythemia 於 05-10-13 21:25 發表
開張大吉

青侵磨教X消包

大家繼續努力,向20000個回應邁進!!!

下次開新托碧到米出招喇!

Testing

男爵府

TESTING

首頁

尾頁

跳至