跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我阿b唔多食嘢和飲奶...請你們幫吓我

hi,我叫candy呀,大家好,我想同你哋傾吓計呀,我有1歲9個月咖bb呀,我想問你哋咖bb一日飲幾餐奶呀,我阿b唔係飲好多呀,自係飲6安奶呀(飲兩次),唔係點食飯和東西,食都食好少嘢呀,

大宅

Re: 我阿b唔多食

hi candy,

你bb 的體重 & 身高正常嗎?? 如果正常的話, 平時又活潑, 又没有什麼病痛, 便不用擔心, 因為人人的食量不同, 包括bb 都有些胃口細的.

我的囡囡是大食型, 她現在每日三餐奶兩餐粥 or 飯. 奶食7.5oz, 7.5oz & 5oz, 粥食大人碗一碗. 另外還有茶點, 如生果 or 餅, 有時我們大人食飯, 她也會過來吃一兩口, 過下癮. 好為食.

複式洋房

Re: 我阿b唔多食

多謝你腹我呀,我阿b體重(25), 身高我唔知呀,我阿b好鐘意飲0檸荼呀,如果係奶就好啦

複式洋房

Re: 我阿b唔多食嘢和飲奶...請你們幫吓我

點呀, 你小朋友而家多唔多食野呢?
如果佢仲唔係好肯食, 你可以去藥房買花塔餅俾佢食, 每日一粒就夠架喇!! 甘樣會令佢增進食慾...
另外, 如果佢仍然唔多食奶或者唔鍾意食, 你可以試下俾奶粉佢食, 開始時俾一匙羹份量佢食, 記得放杯水o係隔離, 因為奶粉會好乾, 甘食下食下佢會覺得好得意, 長始落去, 佢就會越食越多, 咪會增加佢食奶既興趣囉? 其實營養會係一樣, 唔駛擔心甘樣會冇營養...
我個女都係甘架, 佢唔多食野又唔鍾意飲奶, 但係用左食奶粉呢個辦法, 佢而家不知幾鍾意, 成日要"不"黎食, 哈
裴勇俊hard_fans 寫道:
hi,我叫candy呀,大家好,我想同你哋傾吓計呀,我有1歲9個月咖bb呀,我想問你哋咖bb一日飲幾餐奶呀,我阿b唔係飲好多呀,自係飲6安奶呀(飲兩次),唔係點食飯和東西,食都食好少嘢呀,

複式洋房

KarenaMama:
唔該哂你呀,邊個教你呀,我未聽過呀,得唔得架,不過我會試吓咖.

複式洋房

係我奶奶教架!! 佢d朋友話佢知...
當初我都唔信架, 不過試下冇壞既, 都係食奶之嘛!! 因為而家d小朋友好巴閉架, 佢地唔會鍾意局限於某一種生活方式, 佢地鍾意千變萬化既野, 好似食飯仔甘, 如果你經常蒸魚俾佢食, 初初係好呀, 因為好好食, 不過日日如是, 佢地就會開始覺得悶, 仲攪到冇心機食, 係呢個時候你咪要煮其他種類既食物俾佢食囉, 好似煎魚呀(少油為佳), 蒸旦呀, 牛肉呀... 起碼佢地多左選擇, 食起上黎都開心d, 胃口都大d啦!!
我個女出世時係細碼bb, 到左歲半都仍然係甘, 因為佢都唔多鍾意食野! 但係後來當我買書去研究點樣將d食物用唔同方法去煮, 或者係整到個賣相靚d, 小朋友見到一定好驚喜同埋胃口大増.... 最近我發覺佢變左中碼size, 見佢有d肉地真係開心呀, 唔使好似隻瘦monkey甘, 哈哈!
係都試下丫, bb大隻健康d, 爸爸媽媽都開心d!!

大宅

kerenamama:

我將你教嘅方法話比個朋友知,佢都唔係好信,問我得唔得架!我就叫佢上嚟睇番你寫嘅資料.後來試左兩日,佢個小朋友真係肯食奶粉,而且飲水又多左,希望會有改善啦!多謝晒

複式洋房

唔使客氣啦
講真丫, 做人父母都係期望自己小朋友健健康康, 聰明活潑架嘛....

Timmylam 寫道:
kerenamama:

我將你教嘅方法話比個朋友知,佢都唔係好信,問我得唔得架!我就叫佢上嚟睇番你寫嘅資料.後來試左兩日,佢個小朋友真係肯食奶粉,而且飲水又多左,希望會有改善啦!多謝晒

大宅

唔使多謝!!何必客氣呢!你個辦法真係掂吖嘛!!!

複式洋房

係呢, 你有幾多個小朋友呀? 佢地而家幾大呢??
我有個女女, 就黎3歲lu...

大宅

我暫時冇小朋友。
KarenaMama 寫道:
係呢, 你有幾多個小朋友呀? 佢地而家幾大呢??
我有個女女, 就黎3歲lu...

複式洋房

甘你有冇打算生呀 :-P

複式洋房

KarenaMama:
無呀,因我仔仔好細呀,所以唔會呀

複式洋房

甘你仔仔而家幾大呀? 係呢, 你住東涌邊度架?

首頁

尾頁

跳至