家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:回覆+凱旋門+的帖子 你同我都係搞呢個+馬

原帖由 未做阿妈 於 11-10-25 發表
回覆 凱旋門 的帖子

你同我都係搞呢個 馬拉松。你係100萬,所以係優先理財。我僅20萬,是preferred Bankin ...
佢比埋支票薄我,你有冇?我話唔需要。係都要比。唉,我只係想定期炸,又要keep咁多野。

大宅

凱旋門 發表於 11-10-25 23:06
佢比埋支票薄我,你有冇?我話唔需要。係都要比。唉,我只係想定期炸,又要keep咁多野。

...
我都係preferred Banking,都係有支票簿,不過佢話到時乜都cut晒佢ok喎

男爵府

回覆 凱旋門 的帖子

你好O力啊, 有理想有計劃, 可唔可以教下禾點碌大D $$ 呀 ?

我比大力兄個選擇 1 , 2 , 笑屎.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

凱旋門 發表於 11-10-25 23:06

...
支票簿一定要,否則到期唔再做時,攞cash走咩.

大力大力  YES !!  發表於 11-10-26 21:50

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

TaiLoBo 發表於 11-10-26 20:47
回覆 凱旋門 的帖子

你好O力啊, 有理想有計劃, 可唔可以教下禾點碌大D $$ 呀 ?

大家分享一下!

我就從年青努力儲蓄 + 慳家,現金就放在定期存款,睇準經濟週期低位,買樓收租!!

其他投資研究左好多年,因人為因素太大,資訊不對稱的情况下,唔涉及好過,"散戶"一定係輸多嬴少!

雖然我從未輸過,但我計算唔到必勝之法!!

.

TaiLoBo  大力兄GE 努力已經係必勝之法  發表於 11-10-28 20:10
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

引用:Quote:TaiLoBo+發表於+11-10-26+20:47+回覆

原帖由 大力大力 於 11-10-26 發表
唔好話教,大家分享一下!

我就從年青努力儲蓄 + 慳家,現金就放在定期存款,睇準經濟週期低位,買 ...
講得對

男爵府

引用:回覆+凱旋門+的帖子 你好O力啊,+有理想有

原帖由 TaiLoBo 於 11-10-26 發表
回覆 凱旋門 的帖子

講咩教姐,大家平起平座,分享下嘛。我一點也不叻,都係跟你地一齊學野炸。係理財版,識到你地,我獲益不小,同你地傾計我好開心

男爵府

引用:Quote:凱旋門+發表於+11-10-25+23:06+佢比

原帖由 CALVEN 於 11-10-26 發表
你都好啱,又比你點醒我,謝謝你先but我諗放返係儲蓄戶口呀!

男爵府

引用:Quote:凱旋門+發表於+11-10-25+23:06+佢比

原帖由 CALVEN 於 11-10-26 發表
你知唔知原來個張信用卡去旅行話唔使比旅保喎?去機場又可以入vip房之類,好似懶勁咁,重有無其他好野呢?

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

凱旋門 發表於 11-10-26 22:21
你知唔知原來個張信用卡去旅行話唔使比旅保喎?去機場又可以入vip房之類,好似懶勁咁,重有無其他好野呢?

...

我無係渣打做過定期,唔太清楚有咩著數,咁正ar?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

凱旋門 發表於 11-10-26 22:21

...

記住這商業社會,咩都在商言商,羊毛出在羊身上,佢地唔會白蝕比妳!!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

其實都佢D優惠都幾好:
信用咭:
免費US$100萬意外旅遊保險
免費使用機場貴賓室Priority Club
雙倍積分(每25,000分可換領HK$100禮券或其它禮品, 即係簽帳HK$12,500就有HK$100)
優先理財戶口的所有資產(包括存款、投資、保險、樓按、私貸)都可變積分, 好似係每HK$10萬=500. 記住每個月擦咭1次就可計分.
另外濕碎優惠係星巴克免費升級(買細變中、買中變大)及Grand Cinema買1送1.

開咗支票唔記得過數, 佢會係朝早打比你, 係?am前入番錢就唔當你退票、唔駛罰錢.

男爵府

對唔住, 我係新手, 應該做錯嘢, 所以回覆咗咁多次......

大力大力  沒問題!歡迎新手!!  發表於 11-10-27 00:13

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

oliloo 發表於 11-10-27 00:07
其實佢D優惠都幾好:
信用咭: 免費US$100萬意外旅遊保險、免費使用機場貴賓室Priority Club
雙倍積分(每25,0 ...

年費多少?

是否最小存款額 100 萬才免年費?

買基金真係好傷

男爵府

一般係100萬. 我有個朋友開咗之後好少用, 又攞咗D錢去第間銀行, 唔夠100萬又差唔多夠1年, 咪諗住取消戶口免得要收年費囉, 佢個理財經理就話可以豁免佢既年費喎, 咁咪保留戶口囉. 間唔中高息咪定吓期囉.

男爵府

我喺下面打完字後, 按 "發表回覆", 就有紅色字寫住 "內部錯誤, 無法顯示內容". 其實我應該按 "發表回覆" 定係 "回覆" , 我諗唔會係 "發帖" 掛?

男爵府

免費使用機場貴賓室:吾知係吾係呢間,我曾經都有一張咁既卡,想用之前打去confirm有無hidden條款,佢話無, 完全係免費,不過要係一段時間之內簽番吾知幾多錢,否則,會收番$$$$$$$$。同行既係要pay,除非你一個人.....

張卡簽吾夠佢地個額下年一定要俾年費,仲有其它戶口既最少要俾一半,無得wavie.所以好多人一年後都cut.

太mean,所以我以後都吾申請。

男爵府

引用:+本帖最後由+大力大力+於+11-10-26+22:16+

原帖由 大力大力 於 11-10-26 發表
大力,我係新人。以你經驗,依家樓價係唔係不宜入市?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

siuangel1 發表於 11-10-27 10:33
大力,我係新人。以你經驗,依家樓價係唔係不宜入市?

我就一定唔會入市,忍耐一下!

香港問題係樓價過高,政府甘多措施,是因為認為再落去,係對銀行有風險,今年政府賣地增加供應,留意 2013年那年供應量高好多!

買基金真係好傷

男爵府

引用:Quote:siuangel1+發表於+11-10-27+10:33+大

原帖由 大力大力 於 11-10-27 發表
我就一定唔會入市,忍耐一下!

香港問題係樓價過高,政府甘多措施,是因為認為再落去,係對銀行 ...
好!明白。點樣可以錢搵$

首頁

尾頁

跳至