自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

梁家傑:望入境處
公平處理外傭居港權2011年10月26日 (04:16 pm)

政府就外傭居留權提出暫緩執行的申請,高等法院今早作出裁決,認為毋須頒佈暫緩執行令。公民黨黨魁梁家傑表示,裁決確認入境處有權根據入境政策,處理外傭居港權的申請;非中國籍人士申請居港權一向需要很長時間,所以相信入境處會等待終審法院的判決,才會審批有關申請。

他表示,公民黨支持在基本法下容許有權申請居港人士申請,希望入境處有一個公平及具透明度的機制處理。

立法會議員謝偉俊則認為,應盡早提請人大釋法。他說案件令入境處需要就個別申請作出判斷,增加該處的行政及工作量。他說,除非終審法院法官與司法覆核的原審法官有不同見解,否則難以推翻之前的裁決。

對外傭要公平, 咁有冇人話要對香港人公平, 新移民已不停攞着數, 連外傭都要照顧埋, 我覺得
入境處
唔好處理外傭居港權

保安局長李少光表示,歡迎法庭表明,暫緩處理外傭居港權申請不構成藐視法庭。政府會繼續暫緩處理外傭居港權申請,並認為現階段,毋須改變現有輸入和僱用外傭的安排。政府同時繼續尋求盡快上訴,推翻原訟法庭對外傭居留權的裁決。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

別墅

香港無了...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我真係好憎佢..同佢個黨

別墅

"提請人大釋法"

子爵府

涼瓜傑, 香港人同你有仇咩??

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我希望香港政府公平對代香港人

WChan  AGREE!!!  發表於 11-10-26 17:43
順順利利 大吉大利       

珍珠宮

佢係咪驚香港唔死?係咁加幾腳
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

禁止訪問

畀面勳章 大廚勳章

大宅

如果真喺有居港權,喺咪可以申請佢地啲仔女老公來港?
好似老公/老婆喺香港人,就可以申請佢地啲仔女來港一樣?

大宅

畀面勳章

shelliemay:望香港政府、高等法院、終審法院、各大黨派、各機構... 請以香港居民福祉為你們的已任

WChan  絕對認同  發表於 11-10-26 17:44
smallmama    發表於 11-10-26 17:01

別墅

回覆 charmaine_1 的帖子

大宅

charmaine_1 發表於 11-10-26 16:56
我希望香港政府公平對代香港人

同意。
"涼瓜傑"唔該你對我哋d土生土長既香港人公平d就真, 你係代表香港人定菲律賓人?係香港人選你出黎定菲律賓人, 買港黨.

大宅

回覆:梁家傑:望入境處公平處理外傭居港權

好彩唔係佢做突手

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

家暮苍山兰舟公,
傑無落霞缀清民。
去年叶落缘分黨,
死水微漾人却亡。

WChan  好文采!!  發表於 11-10-26 17:44
Ivy07   好詩,好詩  發表於 11-10-26 17:26
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我地一定用選票公平, 公正, 公開咁踢你地走, 唔使用法援, 唔會浪費公帑, 亦都唔使傳媒老闆捐款, 更唔使求美國佬插手干預香港事務, 就用手無寸鐵, 平民身份去保護香港本土人利益, 人在做, 天在看, 遲早要你地還 ...

oldcake  盡量啦! 不過我諗都好難  發表於 11-10-26 17:51
淡淡的來, 好好的去 ....

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

最公平就係踢走政棍,還我無蝗賓香港!
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:梁家傑:望入境處公平處理外傭居港權

涼加傑,你去死吧!我好想用粗口。 你!

不是每段愛情都會有美好的結果;
但一段關係如果缺少了愛與包容;
就注定會失敗。

「人生若只如初見,何事秋風悲畫扇?」納蘭性德《木蘭花令 · 擬古決絕詞》

首頁

尾頁

跳至