論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

沒有工人的日子, 感覺好開心, 好自在~ 雖然多野做, 好忙, 但唔覺得太辛苦....屋企比以前乾淨整齊, 大女亦提高咗自理能力, 以家覺得真真正正係自己個家~

我炒工人之前都好驚自己搞唔掂, 擔心到失眠, 原來都可以喎~

同大家分享少少心得:

1) 老公一定要肯幫手, 分工合作
2) 做家務時千奇唔好急, 滋滋悠悠噤做, 就唔會好辛苦
3) 用自動吸塵機
4) 如bb要食粥仔, 一次過煲兩日嘅, 冰咗佢, 要食時先煲返熱同加菜.
5) 請中點一星期嚟一兩次, 做d粗重家務
6) 如要煮午餐或晚餐, 盡量用蒸, 焗同poach, d餸可以用飯煲煮埋仲好, 好似排骨飯, 雞飯呀噤.
7) 大人懶煮嘅話, 就食外賣, 但唔想小朋友食外賣, 就煮d簡單野比小朋友食, 如芝士蛋通粉, 湯烏冬, 加d料搞掂~

寫住噤多先, 決定唔再用工人嘅媽媽加油呀!!!

checkylam  sorry 打錯, 係冇工人阻住晒, 仲好!  發表於 11-10-27 09:37
checkylam  做個全職主婦真係幾好!有工人阻住晒, 仲好!支持!  發表於 11-10-27 09:37

別墅

回覆:沒有工人的日子....

我自從工人走咗後都覺得自在得多!

333s  人最終求的是生活愉快....  發表於 11-10-27 07:57

大宅

kj803 發表於 11-10-26 18:27
沒有工人的日子, 感覺好開心, 好自在~ 雖然多野做, 好忙, 但唔覺得太辛苦....屋企比以前乾淨整齊, 大女亦 ...
加油呀! 我工人做埋今年就完約了, 之後都冇諗住請, 見你湊兩個細都ok, 我都更加有信心可以搞得點, 你好叻呀!!

kj803  ya, just try try~ ^^  發表於 11-10-26 21:07

禁止訪問

水晶宮

子爵府

lanlanaRies 發表於 11-10-26 19:02
加油呀! 我工人做埋今年就完約了, 之後都冇諗住請, 見你湊兩個細都ok, 我都更加有信心可以搞得點, 你好叻 ...

我個工人都係做埋今年就完約(年底),我都唔想再請,但係又驚自己應付唔到.

有 d 擔心,因爲我唔識煮飯 ...

如果請着個博炒的話都幾煩,又唔見時間又唔見錢,仲要受氣。
(我之前都炒咗幾個先至請到個似樣 d 咋!)

而家都仲 plan 緊 d 野點安排,真係想過無工人的日子啊!!

希望係呢同大家交流下,分享下....

autunmbb  煮煮吓就得架啦~~ 加油~~  發表於 11-10-26 23:15
autunmbb  煮餸唔係好難,你預左要交下學費(即係煮得難食),試新餸就一日試一個  發表於 11-10-26 23:14

大宅

回覆 i_love_miffy 的帖子

大家加油..我工人下個完續都唔再請...到時一齊分享下...

別墅

我之前都好擔心工人走左會攪唔掂,個囡俾邊個

大宅

引用:我之前都好擔心工人走左會攪唔掂,個囡俾邊

原帖由 ivytse_20002000 於 11-10-26 發表
我之前都好擔心工人走左會攪唔掂,個囡俾邊個
無左工人二個月,就開心多d,發覺自己都精神左,皮膚都好左。大家一齊加油,唔好以為無左工人唔得。

別墅

我之前都好擔心工人走左會攪唔掂,個囡俾邊個 揍。但其實真係無話無左邊個唔得,現個囡俾本地姨姨揍,講野仲叻左好多!我兩公婆就辛苦D,要洗衫煮飯,但反而大家既關係更加close,所以沒有公人的日子對們一家來說,是一個更好的開始,

autunmbb  同意,如果有地方,可以加個乾衣機,洗完就乾,仲方便~~~  yeah~~  發表於 11-10-26 23:12
kj803  大家既關係更加close<----agree!  發表於 11-10-26 21:10

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

引用:沒有工人的日子,+感覺好開心,+好自在~+雖然

原帖由 kj803 於 11-10-26 發表
沒有工人的日子, 感覺好開心, 好自在~ 雖然多野做, 好忙, 但唔覺得太辛苦....屋企比以前乾淨整齊, 大女亦 ...
十卜十卜!我都唸緊唔要工人!

珍惜 感恩
You got this!!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

KJ803,

妳好叻呀!

但有小小建議:可否改改topic名為,「分享沒工人的日子怎樣處理家務」。等更多JM入來分享心得。

係呢,妳自動吸塵机好用嗎?咩牌子?

大宅

i_love_miffy 發表於 11-10-26 19:44
我個工人都係做埋今年就完約(年底),我都唔想再請,但係又驚自己應付唔到.

有 d 擔心,因爲我唔識煮飯 ...
你小朋友幾大呀? 我煮餸都唔係好叻, 煮D簡單D既餸, 蒸肉餅, 水煮菜, 叉燒炒蛋....加油呀!

大宅

pollyw 發表於 11-10-26 20:21
KJ803,

妳好叻呀!

你d cake越嚟越靚呀, 睇到流口水!

部自動吸塵机個牌子係deebot, 一田同jusco都有得賣...
都幾好用呀, 乾淨過掃地~

公爵府

回覆:kj803 的帖子

我過多3日嘟炒姐姐,我連簡單啲送嘟唔識煮架,但勝在個女嘟3年班,食街送嘟ok, 已搵咗相熟朋友幫忙做ee, 希望一齊順利,因為怕咗啲姐姐,唔係借錢就偷嘢,又講大話,又對小朋友唔好,最驚佢大肚,真冇勇氣再請個唔識嘅人看屋,亦冇咁多錢炒人魷魚。

大宅

回覆:分享: 沒工人的日子, 怎樣處理家務!?!

我個工人話返印尼同個老公搞離婚點知一去無回頭我都過緊沒有工人的日子已經一個月,除咗同老公輪流請假呢到濕滯d之外,基本上感覺真係好好唔洗再放假既時候發現呢㨾爛個樣唔見,屋企乾淨過之前,一家人分工合作......最衰我地暫時真係唔可以唔用工人:sigh

~~MAG~~

大宅

回覆:pkmama 的帖子

Support ah! I look forward to this day too. My maid's contract will expire next summer and my son is now 3. 自動吸塵機是個好提議,有人會買埋洗碗碟機嗎?我其實最討厭洗碗,有什麼好建議?

kj803  i want to buy dish washer too, but no room in the kitchen ah~ (-_-)  發表於 11-10-26 23:40

大宅

我係最近過著無工人的日子,好開心,好自在~~~ 雖然兒子是有特殊需要的孩子,吃過晚餐還要做一點家居訓練,不過我同個仔都食好左,因為之前個工人整野食,越整越差~~~~ 都係自己著好食d~~~

係就要做家務,不過都唔係太辛苦,屋企當然係乾淨左~~

如果係好細個的小朋友,要食飯仔,個汁可以著多d放入冰格,如果是著了幾日的分量,最好就分幾個盒同埋係個盒上面寫番個日期,要食的時候才加新鮮的肉和菜,咁就唔駛食味精野,又可以方便d,外國人都係咁架~~

我個仔返全日學,我就會係下午準備好晒d食材,洗洗切切好,等仔仔放學回來就可以用最短的時間著飯仔比佢食~~

如果要食粥仔的小朋友,可以善用時間制,set好個時間,要幾時食都有得食~~

大家都加油~~~

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

YanChow 發表於 11-10-26 20:00
無左工人二個月,就開心多d,發覺自己都精神左,皮膚都好左。大家一齊加油,唔好以為無左工人唔得。

...

真係咁好?!!

autunmbb  你整個芒果蛋糕好吸引,有冇食譜分享下~~  發表於 11-10-26 23:17

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

kj803 發表於 11-10-26 21:17
你d cake越嚟越靚呀, 睇到流口水!

部自動吸塵机個牌子係deebot, 一田同jusco都有得賣...

謝謝讚賞!我d膠,粗粗地整來幾仔乸食咋!

我會去研究下這自動吸塵机的!

首頁

尾頁

跳至