論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

點評autunmbb 你整個芒果蛋糕好吸引,有冇食譜分享下~~ 發表於 10 分鐘前

http://www.baby-kingdom.com/foru ... ead&tid=4327970

複式洋房

回覆 kj803 的帖子

好欣賞你的積極態度, 我下星期開始會好似你咁, 自己做番所有家務, 但睇完你的分享, 好鼓舞, 謝謝!

kj803  thanks....you need to expect to be "sun fu"...but it's worth it~  發表於 11-10-26 23:52

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

feiji 發表於 11-10-26 22:56
Support ah! I look forward to this day too. My maid's contract will expire next summer and my son is ...有人會買埋洗碗碟機嗎?我其實最討厭洗碗

我都好想知!洗得干淨嗎?要洗幾耐?洗碗好頭痛!

autunmbb  我本來都打算買,不過唔係好夠位就放棄左~洗碗碟機係ok架~有位就裝。  發表於 11-10-27 23:16
kj803  sorry, i mean "you don't"?  發表於 11-10-26 23:51
kj803  polly, you have maid mei?  發表於 11-10-26 23:50

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

想有一d餸可早d煑定晚上番熱,因日間有時間,夜晚冇。大家有冇好提議?

autunmbb  大人可以食炆野~ 或都買d餸包都幾好架。  發表於 11-10-27 23:17
kj803  哩個有d難度, 要諗諗....  發表於 11-10-26 23:55

大宅

pollyw 發表於 11-10-26 23:36
我都好想知!洗得干淨嗎?要洗幾耐?洗碗好頭痛!

我加拿大個屋企就係用洗碗機, 好乾淨, 洗1 hr到, 但個d係大部(about 2'W x 2'D x 3' H),連d中size煲都可以洗埋~

香港個d多數係細嘅, 唔知會唔會無噤乾淨呢...?

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

點評kj803 sorry, i mean "you don't"? 發表於 38 秒前
kj803 polly, you have maid mei? 發表於 1 分鐘前

I have one currently but f**king undingtable. Its my goal not to have any finally, perhaps in a year or so.

子爵府

回覆:分享: 沒工人的日子, 怎樣處理家務!?!

多謝以上的分享,很鼓舞!因為我開左另一個post 都想唔用工人,只係呢幾日身邊嘅人(我阿媽和我老公,佢地驚我會好辛苦,因為我已經愈來愈瘦又唔夠瞓,)都好擔心我搞唔掂,連我自己都開始懷疑我自己,但其實我係鐘意做家務的,所以我呢幾日開始做多很多家務看看是否適應,兼顧着湊仔及工作,我好同意樓主的建議,請下鐘點,煮些簡單餸都可行,所以真係真心多謝這裡的mama,互相鼓勵及支持!

kj803  大家都努力啦~  發表於 11-10-27 16:35

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

kj803 發表於 11-10-26 23:50
我加拿大個屋企就係用洗碗機, 好乾淨, 洗1 hr到, 但個d係大部(about 2'W x 2'D x 3' H),連d中size煲都可以 .

It takes nearly the size of a washing machine, isn't it? Need to position it near water supply? Sorry for asking such foolish question cos I'm indeed a nerd.

Oh yes, I actually do not have that large space for such a big size one. Perhaps I shall study those of smaller size.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

點評kj803 哩個有d難度, 要諗諗.... 發表於 昨天 23:55
蒸送當然好,但好難話日日食。我有諗過下,或許炆餸之類吧。白切雞,油雞也可日間做定。粟埋一粒飯、白汁雞皇飯、肉醬意粉(早一早煑好个料同芡,夜晚番熱,加飯,成為碟頭飯)、炒粉(又係可番熱)。我係咪好痴線呢?

kj803  why 痴線 nei? "smart" jau jan~  發表於 11-10-27 13:30
kj803  good idea woh! remember don't reheat any green vege ah~  發表於 11-10-27 13:29

子爵府

陪月勳章

回覆:i_love_miffy 的帖子

學煮飯易過同工人相處,成功率同滿足感都高d

kj803  yes, maids will make ppl has mental problem~  發表於 11-10-27 13:31

伯爵府

我炒咗工人又唔識煑,三個月後工人先到..enjoy my free life x 3 mths ! p.s. i work at night time → after my kids go to school , i can sleep n do housework ...but 無以前咁 clean , but 感覺良好

大宅

最近寫了一篇「沒有家傭的日子是這樣過的」文章,在此分享一下。

http://cakemomworld.blogspot.com/2011/09/blog-post_29.html

http://cakemomworld.wordpress.com 一個充滿湊仔、教仔、慳錢、Shopping。。。仲有記得要感恩嘅世界

男爵府

引用:+本帖最後由+kj803+於+11-10-26+21:02+編輯

原帖由 kj803 於 11-10-26 發表

沒有工人的日子, 感覺好開心, 好自在~ 雖然多野做, 好忙, 但 ...
共勉之。

我個位走了一段時間,physically雖然辛苦些,但精神上是一種解脫。

Discuz

大宅

support support

子爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 有「營」勳章

CAKEMom 發表於 11-10-27 10:12
最近寫了一篇「沒有家傭的日子是這樣過的」文章,在此分享一下。

http://cakemomworld.blogspot.com/2011/ ...

Cake 媽很多謝你在Blog 的分享, 令我學懂更多怎樣與孩子相處, 怎樣教導他們, 真是很有用, 多謝!

複式洋房

好媽媽勳章

嘩,原來有咁多媽媽都無用工人,I am not alone... 咁我都分享下我家無工人嘅日子啦...

我唔係全職媽媽,係要返工的,一個星期大約要返3-4日工,個女而家3歲,讀緊K1。

我哋請鐘點,星期一至五都嚟,8am-1pm,鐘點負責清潔、買餸同煮午飯 (俾我個女放學返屋企食),同埋預備定夜晚啲餸俾我放工返嚟煮。

因我老公的工作時間 / 性質較 flexible,所以佢可以接送個女返學 / 放學。另外,我有屋企人可以喺晏晝嘅時間看住個女 (只係陪佢瞓晏覺同玩一陣),因我大約5pm就可返到屋企接手。

我放工返到屋企之後都要做家務 (e.g. 洗 / 晾衫),同埋要煮飯 (但我其實好唔鍾意煮飯的!) 同洗碗,老公就負責 entertain 個女 / 自己做大爺。同個女沖埋涼,陪佢瞓埋覺,我一日嘅工作先叫完成。

聽落 (及實際) 好似好多嘢做咁,但我覺得相比起要受工人氣 + 佢哋嘅騎呢嘢 + 好食懶飛 + 貪得無厭... 我寧願自己辛苦啲,但起碼開心好多同自由 (精神上) 好多!

各位無用 / 考慮唔用工人嘅媽媽,努力呀!

大宅

支持你!

公爵府

好媽媽勳章

kj803 發表於 11-10-26 21:17
你d cake越嚟越靚呀, 睇到流口水!

部自動吸塵机個牌子係deebot, 一田同jusco都有得賣...
部機唔錯咁喎....不過要成$4600.....你覺得好唔好用? 值唔值?
如果操作良好, 日後唔用工人, 個零月人工都慳到部機番黎~

pollyw  我也会去睇睇!  發表於 11-10-27 23:19

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

pollyw 發表於 11-10-26 23:42
想有一d餸可早d煑定晚上番熱,因日間有時間,夜晚冇。大家有冇好提議?

炆羅白腩個D

大宅

回覆:GG6 的帖子

Hi, GG6, 咁你個鐘點幾多錢一個月呀?我遲D都想好似你咁呀。

首頁

尾頁

跳至