論盡家傭

跳至

首頁
45678...37

尾頁

男爵府

Re: 我的女兒被印傭用滚水灼傷

Dear gremlins,

希望你的女兒能快些康復,
死個賤工人.

子爵府

Re: 我的女兒被印傭用

gremlins,
係囉, 你話 agent 叫你賠錢佢走, 跟本無可能, 發生咁大件事, 點都可以引用勞工法例o既嚴重過失黎即時解僱唔使賠錢啦!!! 加上小草都講得好o岩, 點解唔可以告佢疏忽照顧呢?? 我地 d 媽咪放低小朋友自己o係屋企都會比人告疏忽照顧啦, 佢用滾水咁淥法, 告唔到佢畜意都可以告佢疏忽照顧掛.....
唔好意思, 以上係我o既愚見, 希望唔好見怪.....

希望囡囡快 d 好返啦!!! 我地 bk mami 個個都支持你架!!

珍珠宮

gremlins
咁你有無賠錢比個賤人呀, 如果未就千其唔好比呀

男爵府

好媽媽勳章

剛從太陽報网頁看完這段新聞, 真的令人氣憤, 希望你女兒早日康復, 相信她的心理需要頗長時間才可恢復....

300년이 지나도 당신을 사랑겠습니다.

伯爵府

support!! 已send
該用戶已被刪除

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我唔知做d咩可以幫到你, 只希望bb快d好返
有時雖然話d傳媒"嘩眾取寵", 去到呢d時候, 傳媒就發揮好大作用
支持你, 要咩簽名遊行, 記得預埋我

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係咪整番個簽名運動? 強烈要求警方徹查事件, 要求政府檢討現行o既外傭政策, 唔可以就咁俾個工人一走了之. 就咁俾佢保釋, 但個小朋友就要承受[size=x-large]一生一世o既傷害, 哩個係咩香港政府? 有冇諗過香港人o既感受.
該用戶已被刪除

別墅

早你囡囡早日康復、健康快樂﹗
衺人早日受制裁﹗

複式洋房

SUPPORT! 唱衰呢個無能政府

男爵府

已經send了mail to 特首, 希望幫到你!祝囡囡早日康復! :-(

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

[size=medium]非常好

大宅

睇完好心痛, 自己係過來人, 細個意外燒傷 (80%) , 所以絶對明白你囡囡日後, 而家要承受既痛苦 :-( :-( :-(
bk 一班媽咪支持你架, 你要掁作啲, 比心機照顧囡囡 , 係呢囡囡而家情況點呀, 可唔可以講我吔知呢

別墅

對! 勞工署話準備引渡 D 外僱返港頂證僱主, 住宿及機票等由勞工署負責, 而家 D 咁衰既工人勞工署又有乜野回應啦
DoReMi媽媽 寫道:
係咪整番個簽名運動? 強烈要求警方徹查事件, 要求政府檢討現行o既外傭政策, 唔可以就咁俾個工人一走了之. 就咁俾佢保釋, 但個小朋友就要承受[size=x-large]一生一世o既傷害, 哩個係咩香港政府? 有冇諗過香港人o既感受.
:tongue:

珍珠宮

gremlins,

祝妳囡囡早日康復!
我睇到新聞之後個心都唔安樂, 呢D賤人唔死都無用, 心腸咁黑無人性。我都有請印印照顧小朋友, 都試過請到D衰印攪到整傷個仔好在是皮外傷但個刻我都很心痛各責怪自己請著衰印連累小朋友。

總知, 唔好比個衰印逍遙法外, 我地BK媽咪一定會支持你。
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

唔係咁攪笑麻.... 咁咪即係d僱主自己出錢告返自己!!! 洗唔洗咁主動呀, 真係一個pk p 到唔洗恨嘅政府!! 諗出呢個條粉皮係咪白痴架

[quote]
芝芝姑B 寫道:
對! 勞工署話準備引渡 D 外僱返港頂證僱主, 住宿及機票等由勞工署負責, 而家 D 咁衰既工人勞工署又有乜野回應啦
[quote]

別墅

其實香港有無一個外傭僱主團體? 如果無係咪應該成立一個來保障外傭僱主的權益? D外傭都有自己的團體,我地僱主反而無保障,攪到成日被D衰外傭同政府欺壓 。我地係好應該要政府重視我地的聲音,咁D衰外傭都唔敢亂來。

只係一個睇法,大家同唔同意

(如果我地外傭僱主上街,肯定唔只十萬人 :tongue: )

大宅

各位媽咪, 本人已send email 去特首辦公室, 內容如下: 請比意見...會否太長...

至香港特別行政區政府首長
曾蔭權先生:
天何太忍? 法理何在?

本人在本月十五日從一報章得悉一名年僅15個月大的女嬰被家中外傭用滾熱開水燙傷, 造成永不能磨滅的身體和心靈傷害. 本人感深痛惡絶, 悲痛莫明, 稚子無辜, 何堪虐待!!! 爲人父母者, 最大的傷痛莫過於此...

最令人氣憤的竟是警方說沒有證據落案起訴這個因疏忽大意而導致他人身體嚴重受傷的外傭(在我們眼中她是惡意的), 受害人的父母甚至要支付一個月的代通知金以即時開除該名犯下嚴重錯誤的外傭. 敢問曾特首大人, 法理何在? 人權何在? 公理何在? 在香港這個一向以法治見稱的社會, 這真是一個笑大人咀巴, 莫明奇妙, 完全不符合人類社會行爲的荒謬事情.

本人尤記得曾特首大人曾在電視訪問中, 帶笑的鼓勵香港每對夫婦生三個孩子, 以增高香港出生率並減少將來人口老化的問題. 這個出發點是積極的, 令人感覺溫暖的. 試問誰個不想有幸福家庭, 孩子可以健康成長? 但在香港這個高消費低收入的生活環境, 爲了令家人生活舒適一點, 爲孩子賺多點教費, 許多母親都要忍心放下子女讓外傭照顧而自已在外工作. 其實這不是每個母親所願意的, 誰個不想自已親手帶大子女, 讓孩子在母親的護蔭下成長 ? 這都是生活迫人, 無可奈何之下的選擇.

本人敢問曾特首先生大人, 爲何一方面鼓勵夫婦多生育, 另一方面又不提供合理的制度以作支持呢 ? 外傭這制度已在香港引入多年, 在這期間不繼發生不愉快事件. 而當中有幸被政府關注的就只有僱主刻扣外傭工資和外傭没有受到合理對待等事件. 本人完全同意和理解有小部份僱主的行爲是可耻的, 令人厭惡的. 這些無良僱主往往在遭到揭發後都會受到應有的懲罰. 而他們的不法行爲一般都是剝削外傭應有的金錢, 絶少會對外傭做出身體上的永久傷害. 反之, 在外傭中的一些惡毒的害群之馬, 會向年幼無知的少主做出不人道的行爲以報復對僱主的不滿. 可憐的無辜小孩就這樣的被毁了...

爲何在香港這樣一個法治社會裡, 在法律的保護下, 外傭仍會做出傷害性的行爲? 本人認爲只因香港的外傭保護條例對她們太過保護之故, 當中只有保障 ,保護而没有半點她們應付的責任指引. 令到她們有持無恐, 事無忌憚的就算犯下嚴重錯誤, 也可以'無心' '大意'爲籍口而不需負上任何責任甚至乎連半點警誡也没有. 現在香港的外傭已經不再是弱勢社群, 她們有自已的公會作後盾, 處處爲她們討公平, 講法例. 然而我們這些小市民呢? 誰來爲我們討公道爭權益, 我們才是弱勢社群呢!!! 不要以爲我們請得起外傭就好幸運, 當中許多母親的薪金就有一半要給付外傭, 爲的就只想每月多賺三數千元, 唉, 真可悲...而這公平嗎? 這就是香港政府對市民的保護嗎? 鼓勵夫婦多生育的政策嗎?

本人就今次事件寫此信的目的並不是要求削減外傭的工資, 而是懇請曾特首先生大人或有關大仕, 能夠以認真和客觀的態度重新檢討有關的外傭條例, 對外傭的不當和不法行加以規範和指引並應着令其承擔應有的法律後果, 以收阻嚇作用及避免同類虐兒事件再次發生. 本人和廣大市懇請政府能夠正視今次事件的嚴重性, 爲受到殘害的年幼無辜小女孩和她痛苦內疚的父母及我們廣大的小市民討回一個公道, 以息民憤.

期盼回覆!

安好!
無助和痛心疾首的小市民
XXX上

二零零五年十月二十日

首頁
45678...37

尾頁

跳至