論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

佢話自己可以在11月11日後隨時走得,
所以剛剛通知我在11月22日走,
係未真?
我話未必得嗃, 我要時間準備,
個衰野話, 佢話佢想12月5日返印尼,
新政策要在 agent 留 2week,
所以佢要在11月22日走,
機票就要 12月5日,
因為佢搵左新太太,
所以我要在11月22日放佢走,
我想問係未真???

大宅

回覆 xoboy1125 的帖子

大宅

xoboy1125 發表於 11-10-28 22:58
佢話自己可以在11月11日後隨時走得,
所以剛剛通知我在11月22日走,
係未真?
唔係掛 雖然我都唔係好知新政策既野, 但唔好比佢大到喎! 你話: 我要問一問入境處先, 同埋大家要夾時間, 唔係你話幾時就幾時! 如果你趕住走, 一係就比番一個月我, 我比你即時走, 反正你都冇諗我處境!!! 大番佢轉頭, 睇下佢點應付你!!!

大宅

lanlanaRies 發表於 11-10-29 00:12
唔係掛 雖然我都唔係好知新政策既野, 但唔好比佢大到喎! 你話: 我要問一問入境處先, 同埋大家 ...

我剛剛同佢講, 我明天會查,
如果你想 11月22日走我都會俾,
但如果勞工處話要一個月通知,
你係未會俾返$我?
甘佢就好串話, 甘太太想幾時呀?
我話最好12月11日先啦,
佢就好串話甘我做到 11月27日啦...
激死我啦!!!
今天又整損左細佬去面,
仲要好似要我求佢先肯做多幾日...
點解我甘命苦

大宅

xoboy1125 發表於 11-10-29 00:42
我剛剛同佢講, 我明天會查,
如果你想 11月22日走我都會俾,
但如果勞工處話要一個月通知,
想問下你小朋友幾大?
因為如果你小朋友細, 佢知你冇左佢唔得, 所以才得吋進尺, 果時我小朋友仲係返幼稚園, 個工人簡直以為我會冇左佢唔得, 乜都唔識做, 煮飯, 燙衫都唔識, 唔好講湊仔呀, 連望下佢地都唔想, 擺佢係屋企完全覺得係多餘 (不過佢係 temp maid), 我好客氣咁送佢走....之後立即同公司請兩個星期半日假返屋企湊仔, 請假請到個新工人到為止囉!!

同埋唔係你命苦, 而係賓賓既質素越黎越差, 我第一個賓賓, 好到不得了, 但而家...真係 佢地黎香港既目的己經唔同左, 係呢到個工會又大, 我地既政府又唔幫我地, 咪助長佢地咁大聲囉!!!

大宅

除左唔係 temp maid & 係印簡直一樣,
我有一個 4.5 & 一個 1.5 歲,
已經唔駛佢煮飯俾我同老公, 又唔抺野又唔執野,
個客厠污濁到好似公厠甘,
每晚準時 10:00去沖涼入房上网,
夜晚我照顧, 仲要成日朝早都唔知醒,
攪到呀仔搭唔到校巴要我送返學

水晶宮

大宅

上星期六夜晚同我 SAY SORRY,
我都唔知做咩...
昨天早上同我講,
如果我俾4,000佢 & 俾佢放星期日就續我
(因為佢話我2個仔一個麻煩, 一個曳,
所以做唔到野, 我本來諗住請多個工人(印),
後尾請左個菲, 我話我好公平,
如果2個都想放星期日,就每人2天)
你甘對我仲想我續你,
都叫你夜晚早d抖唔好上网啦!

大宅

回覆 diong 的帖子

上星期六夜晚同我 SAY SORRY,
我都唔知做咩...
昨天早上同我講,
如果我俾4,000佢 & 俾佢放星期日就續我
(因為佢話我2個仔一個麻煩, 一個曳,
所以做唔到野, 我本來諗住請多個工人(印),
後尾請左個菲, 我話我好公平,
如果2個都想放星期日,就每人2天)
你甘對我仲想我續你,
都叫你夜晚早d抖唔好上网啦!

首頁

尾頁

跳至