懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

老公迫我餵人奶呀...

佢話bb會健康d, 我都知, 但我又有食過煙無戒口, 我驚害左bb咋...又唔知點同佢講, 佢以為我一早戒左煙架嘛, 我話唔餵佢又好似嬲嬲地喎, 點算?

侯爵府

Re: 老公迫我餵人奶呀...

餵人奶唔一定成功餵到架麻, 你咪話你餵唔到囉...

禁止訪問

洋房

咁佢要預備好多嘢比我架嘛, 好似吸奶器咁, 到時佢咪又side $ side 心機囉? 我又唔忍心喎....

洋房

我戒了幾日呀, 但之前有食, 所以我都係怕...

禁止訪問

大宅

畀面勳章

講真句,其實有bb重食煙就巳經唔好,你都想你bb健康成長,而唔係生活係一個煙霧迷漫二手煙的地方,況且你而家重成日湊住佢,不如你立定意志,為你自己為bb都好,介咗唔好再食煙啦!

禁止訪問

洋房

係呀, 我已經立定決心, 做一個偉大媽媽......
但依家先戒, 會唔會遲呀, 我bb未出世, 仲有個幾月....

子爵府

有心唔怕遲, 戒煙好過唔戒嘛, 對你對bb都好~ 加油~
szeyamyam 寫道:
但依家先戒, 會唔會遲呀, 我bb未出世, 仲有個幾月....

侯爵府

szeyamyam:
唔怕遲架,有心就得喇!!
支持妳!!
妳依家幾多個月呀?

洋房

9個月呀

別墅

唔怕啦,我之前都有食煙,我都打算餵人奶,總知你而家開始唔好食咪得囉,應該無事的,加油呀!
[img]ht[url=http://lilypie.com]tp://b1.lilypie.com/EVx6p8/.png[/img][/url]

複式洋房

你之前食煙對bb唔好,咁e家比個機會你(餵人奶)做返d對bb健康好的野,你重考慮d咩????決心餵人奶吧!對你&bb都好ga!
p.s.我個朋友餵左4個月人奶條腰得24",重瘦過生之前.

洋房

24吋腰好吸引喎!

複式洋房

24吋腰好吸引喎!

因為bb食人奶,每日媽咪要多用700卡路里,你唔做運動都可以修到身!加上成日要抱BB,真係會瘦得好快

男爵府

szeyamyam

要成功餵人奶和成功戒煙都唔難, 只要你有決心便可。若你要鼓勵支持, 你可以到"母乳餵哺"那裏, 我們所有人奶媽咪都係互相扶持, 得以成功。

其他有意餵人奶或信心不足的準媽咪, 你們可以多來"母乳餵哺", 我們會為你們打打氣, 給你鼓勵

洋房

hehebella 寫道:
[quote]
24吋腰好吸引喎!

因為bb食人奶,每日媽咪要多用700卡路里,你唔做運動都可以修到身!加上成日要抱BB,真係會瘦得好快[/quote]

咁我真係要再諗下先, 其實係咪餵人奶時戒口同戒煙就得架啦? 定係依家開始戒口呀?

大宅

餵人奶對BB真係好o架, 又唔怕佢會過肥, 自己又可以收身快D, 我開頭都諗住未必餵得成功, 不過依家都兩個幾月啦, 自己直情係唔想停囉, 希望餵到6個月. 只要你有恆心, 餵人奶對你同BB都係好好o架. 不過如果你有食煙, 就真係介左佢啦, 始終D有害物係會經人奶過俾BBo架.

伯爵府

我反而係自己想餵人奶, 怕身邊我人反對, 不停遊說又借書又帶佢地一齊聽母乳講座. 最緊要老公支持.

1. 餵人奶bb病痛同敏感都會少d, 又慳錢又唔使洗咁多野.
2. 如果bb唔係妳主力湊 (e.g. 工人/奶奶湊), 餵人奶bb會chi妳多d, 又無形中多左親子時間
3. bb第時chi肥機會又低d
4. 媽咪修身快d
5. bb仲可以係人奶中試到唔同味 (因為妳食乜d奶就有d乜味), 第時轉固體食物都唔會咁抗拒.
6. 餵人奶無咁多風
7. bb消化好d唔會咁易肚痛/便泌.
8. bb會醒d

所以我乜野都買齊係唔買奶粉, 逼自己唔可以放棄!

妳都要努力喎.

首頁

尾頁

跳至